Χριστούγεννα: περίοδος χαράς ή μελαγχολίας;

Τι μας προκαλεί την αίσθηση μελαγχολίας και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

 

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που προκαλεί έντονα συναισθήματα. Οι υπερβολικές προσδοκίες που δημιουργούνται αυτή την εποχή μπορεί να μας προκαλέσουν περισσότερη θλίψη παρά χαρά. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικογενειακή θαλπωρή, τις ωραίες και ξέγνοιαστες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, την ανταλλαγή δώρων και ευχών, τις διακοπές σε εξωτικά μέρη, τη ξεκούραση, τη χαρά και τη διασκέδαση. Οι προσδοκίες που δημιουργούνται για το ότι αυτός είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να γιορτάζαμε τα Χριστούγεννα μπορούν να μας προκαλέσουν έντονη θλίψη και να μας οδηγήσουν στο να εστιάσουμε περισσότερο στις δυσκολίες μας προκαλώντας μας αίσθηση κόπωσης, ευερεθιστότητα, μελαγχολία, έντονο αίσθημα μοναξιάς, αϋπνία ή υπερυπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, παραμέληση του εαυτού μας, αρνητικές σκέψεις και μειωμένη όρεξη για φαγητό.

 

 

Τι μας προκαλεί αυτά τα συναισθήματα;

 

Όλες αυτές οι προσδοκίες που έχουμε για την περίοδο των Χριστουγέννων μπορούν να μας προκαλέσουν αυτά τα συναισθήματα εάν τα ιδανικά μας και όλα αυτά τα «πρέπει» που έχουμε στο μυαλό μας απέχουν από την πραγματικότητα μας.

 

Για παράδειγμα η περίοδος των Χριστουγέννων συνδέεται άμεσα με την οικογενειακή θαλπωρή και τις ξέγνοιαστες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αλλά τι γίνεται αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα αυτές τις μέρες; Άτομα που βιώνουν την έλλειψη φίλων και συγγενών, άτομα που ζουν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και άτομα τα οποία νιώθουν αποξενωμένοι από το κοινωνικό τους περιβάλλον μπορούν να βιώσουν πιο έντονα το αίσθημα τις μοναξιάς αυτές τις μέρες.

 

Επίσης, η απώλεια αγαπημένων μας προσώπων τα οποία θα θέλαμε να ήταν μαζί μας αυτές τις μέρες μας προκαλεί θλίψη και νοσταλγία και οι αναμνήσεις γίνονται πιο έντονες κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

 

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι επίσης μια περίοδος υπερκαταναλωτισμού αφού πολλοί άνθρωποι νιώθουν την υποχρέωση να ικανοποιήσουν αγαπημένα τους πρόσωπα αγοράζοντας δώρα και οργανώνοντας το γιορτινό τραπέζι. Οι άνθρωποι οι οποίοι αδυνατούν να προσφέρουν όσα θα ήθελαν στα αγαπημένα τους πρόσωπα μπορεί να νιώσουν πιο έντονα άγχος, ενοχές και το αίσθημα αναξιότητας αυτές τις μέρες.

 

Επίσης, οι προετοιμασίες των Χριστουγέννων σε συνδυασμό με τις αυξημένες εργασιακές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις μπορούν να μας οδηγήσουν σε έντονο στρες, συναισθηματική και σωματική εξάντληση.

 

Προς το τέλος της χρονιάς τείνουμε επίσης να απολογιζόμαστε τη χρονιά που πέρασε. Η μη επίτευξη των στόχων μας και οι τυχών ατυχίες που μπορεί να αντιμετωπίσαμε σχετικά με την εργασία μας ή με άλλους τομείς της ζωής μας μπορεί να μας προκαλέσουν αίσθημα απόγνωσης.

 

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία των Χριστουγέννων;
• Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μελαγχολία θα πρέπει αρχικά να αποδεχτούμε αυτά που νιώθουμε χωρίς να καταπιέζουμε τον εαυτό μας να νιώσει διαφορετικά γιατί «τα Χριστούγεννα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι»
• Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το χρόνο σας έτσι ώστε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας και αναζητήστε βοήθεια από αγαπημένα σας πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν
• Θυμηθείτε ότι δε χρειάζεται να κάνετε ακριβά δώρα στα αγαπημένα σας πρόσωπα για να τους δείξετε την αγάπη σας. Μπορείτε να κάνετε μικρά δώρα τα οποία συμβολίζουν την αγάπη σας και δείχνουν το χρόνο που αφιερώσατε στο να ευχαριστήσετε τα άτομα που αγαπάτε.
• Δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε πράγματα τα οποία δε θέλετε. Αν δεν έχετε διάθεση να παρευρεθείτε σε γιορτινές εκδηλώσεις κάνετε κάτι άλλο το οποίο θα θέλατε να κάνετε και δεν βρήκατε ακόμα το χρόνο.
• Σκεφτείτε την πιθανότητα να συμμετάσχετε σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση ή να βοηθήσετε εθελοντικά άτομα τα οποία έχουν ανάγκη. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τη ζωή σας διαφορετικά και να σας δώσει χαρά και πληρότητα. Ακόμα και η πιο μικρή προσφορά μπορεί να φανεί πολύ μεγάλη σε κάποιον που έχει ανάγκη.
• Εάν δεν σας έχει καλέσει κάποιος σε κάποιο γιορτινό τραπέζι σκεφτείτε την πιθανότητα να οργανώσετε εσείς μια μικρή συγκέντρωση με άτομα τα οποία θα σας δώσουν χαρά
• Εκφράστε τα συναισθήματα σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα
• Αν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή συνεχίζονται κατά τη διάρκεια του χρόνου καλό είναι να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Πηγή: Καθημερινή, της Θεογνωσίας Μεϊτανή, δημοσιεύθηκε πριν από 6 χρόνια