Σαν σήμερα το 1941 έγινε η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Σαν σήμερα το 1941 έγινε η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

Η Ιαπωνική αεροπορική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στις 7 Δεκεμβρίου του 1941, κατά της Αμερικανικής Ναυτικής, Στρατιωτικής και Αεροπορικής Βάσης του Περλ Χάρμπορ, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, επί της νότιας ακτής της νήσου Οάχου, των νήσων της Χαβάης, όπως αυτή είχε στο μεταξύ διαμορφωθεί και αναπτυχθεί την εποχή εκείνη.

Η επίθεση εξαπολύθηκε από την πολεμική αεροπορία του ιαπωνικού αυτοκρατορικού ναυτικού εναντίον του Αμερικανικού στόλου που βρισκόταν αγκυροβολημένος εκεί, επιφέροντας τεράστιες απώλειες στις ΗΠΑ (με περίπου 2.400 νεκρούς, πολλούς τραυματίες και ζημιές σε πολλά πολεμικά πλοία). Το γεγονός αυτό καθαυτό έθεσε τέλος στη μέχρι τότε εσωστρέφεια και ουδετερότητα των ΗΠΑ, που ήταν και η επικρατέστερη θέση της αμερικανικής κοινής γνώμης, οδηγώντας τη χώρα στην ενεργό εμπλοκή της στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τις διάφορες πληροφορίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας εκφράζονται βάσιμες υποψίες ότι τελικά ο βομβαρδισμός αυτός δεν ήταν τόσο αιφνίδιος, αλλά αντίθετα μεθοδεύτηκε κατά ένα μέρος και από τις ίδιες τις υπηρεσίες των ΗΠΑ (στρατιωτικές και πολιτικές) προκειμένου να "παγιδευτεί" η Ιαπωνία και να δοθεί το αναζητούμενο άλλοθι της άμεσης εξόδου στον πόλεμο.

Την επόμενη μέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ στον ιστορικό του λόγο "περίλυπος" χαρακτήρισε την 7η Δεκεμβρίου "ημέρα ντροπής" (για τις ΗΠΑ), συνεχίζοντας "περιχαρής" την κήρυξη του πολέμου εναντίον της Ιαπωνίας και στις 11 Δεκεμβρίου, κατ΄ ακολουθία εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, οι Ιάπωνες κατέλαβαν την νήσο Γουαίηκ, την νήσο Γκουάμ και το Χονγκ Κονγκ.

[info]