Η τάξη του 1990...

Η τάξη του  1990...

 

Μια επιλογή του Θεόδωρου Φαχουρίδη από την Κύπρο

Με αφορμή την καινούργια κυκλοφορία των Travis (Everything at once), θυμόμαστε την τάξη του 1990, συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν εκείνη τη χρονιά και συνεχίζουν σε πείσμα των προβλέψεων να παράγουν μουσική και στον 21 αιώνα.

 

1. The Prodigy

 

Το 1990 οι public enemy κυκλοφόρησαν έναν από τους καλύτερους δίσκους της μετά rock n roll περιόδου, το «Fear of a black planet». Δεν μπορούσαν να σκεφτούν οι Βρετανοί από το Έσσεξ, που τότε ξεκινούσαν, ότι κάποτε θα τους είχαν για support, όπως συνέβη στην περιοδεία προώθησης του πιο πρόσφατου άλμπουμ τους, «Τhe day is my enemy». Το πιο ροκ γκρουπ της χορευτικής μουσικής συνεχίζει ακάθεκτο εν έτη 2016…

 

 

 

 

2. Pearl Jam

 

Η παρέα του Eddie Vedder από το seattle θεωρείται η πιο επιδραστική μπάντα του ροκ που δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’90. 60 εκατομύρια πωλήσεις μετά και πέντε Νο1 άλμπουμ στην Αμερική, συνεχίζουν ασταμάτητοι. Επιπλέον είναι σίγουρο ότι ο μουσικός ιστορικός του μέλλοντος μαζί με τον grunge ήχο τους θα τους προσάψει στα θετικά τη ρηξικέλευθη ιδέα τους να κυκλοφορούν σχεδόν όλα τις εμφανίσεις τους σε επίσημους δίσκους, κίνηση που έως το 2016 έχει αποδώσει πάνω από 3,5 εκατομμύρια πωλήσεις.

 

 

 

 

3. Saint Etienne

 

Ο ορισμός της καλαίσθητης χορευτικής ποπ από την εμφάνισή τους έως και σήμερα. Με φανατικούς θαυμαστές και με μια front woman που παρά τα 49 χρόνια ακόμα μαγεύει.

 

 

 

 

4. Tortoise

 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση από το Σικάγο. Το post rock συναντάει την ambient και τη jazz σε ένα μείγμα που έχει δημιουργήσει φανατικούς οπαδούς…και εχθρούς. Το 2016 τους βρήκε σε τρομερή φόρμα να κυκλοφορούν στις αρχές του έτους την έβδομη δουλειά τους «The catastrophist».

 

 

 

 

5. Transglobal underground

 

Η κολεκτίβα των Λονδρέζων υπάρχει ακόμα και παράγει μια διαφορετική world music. Τι και αν η εντυπωσιακή Βέλγο-αιγύπτια Natacha Atlas έχει πια αποχωρήσει. Πιο πρόσφατο πόνημα τους η συνεργασία με την αλβανική μπάντα Fanfara Tirana….Listen without prejudice…

 

 

 

 

 

6. Dodgy

 

Το λονδρέζικο γκρουπ, τώρα πια τρίο, επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του 2016 με νέα δισκογραφική δουλειά, «What Are We Fighting For», την 6η κατά σειρά.

 

 

 

7. The Corrs

Η ιρλανδέζικη οικογενειακή μπάντα κυκλοφόρησε μετά από μια σχεδόν 10ετή απουσία, με προσωπικές δουλιές των μελών της, τον 6ο δίσκο τους, «White Light»

 

 

8. Enigma

Το μουσικό παιδί του Γερμανό-ρουμανικής καταγωγής, Michel Cretu συνεχίζει ακάθεκτο, έχοντας ανακοινώσει τη νέα του κυκλοφορία για το Νοέμβριου του 2016.