Pink Floyd resize 2

 

Διαβάστε στην Lifo σε παρουσίαση του Άρη Δημοκίδη, την λίστα μας με σχόλια μας για το κάθε συγκρότημα:

 

«Η ιστορία με τις λίστες είναι Αμερικάνικη εφεύρεση που δεν έχει μόνο φίλους» λένε στο LIFO.gr ο Κώστας Ζουγρής κι ο Γιάννης Πετρίδης που βρίσκονται πίσω απ' τις ραδιοφωνικές εκπομπές που συνεχίζουν να γράφουν ιστορία, αλλά και πίσω απ' το ξεχωριστό μουσικό σάιτ Από τις 4 στις 5.  «Με τα 10 καλύτερα ή την κάθε λίστα που δημιουργεί κάποιος, είναι σχεδόν αδύνατον να βρει ένα άλλο αντίστοιχο άτομο στον πλανήτη που να κάνει την ίδια επιλογή και να τοποθετήσει στην ίδια σειρά - αυτό μοιάζει σαν ένα από τα γνωστά τυχερά παιχνίδια που σου ζητούν συγκεκριμένους αριθμούς.»  

Με αφορμή τη λίστα που έφτιαξαν για τα 23 συγκροτήματα που άλλαξαν την ζωή των σημερινών 50+ (αν και εγώ υποστηρίζω ότι άλλαξαν των 40ρηδων+) τονίζουν στο LIFO.gr:    «Όλοι οι άνθρωποι ακούνε μουσική, όχι απαραίτητα την ίδια, αλλά ακούνε από μωρά. Αμέτρητοι ήχοι μέσα από τα τραγούδια περνάνε μέσα από την ανθρώπινη διαδρομή στην ζωή, πολλά από αυτά γίνονται αγαπημένα μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ύστερα παραχωρούν την θέση τους σε καινούργια, νέα ακούσματα, διαφορετικοί ήχοι και ρυθμοί που κρατάνε ενίοτε μερικά χρόνια και ύστερα.... παρελθόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καλλιτέχνες, όλοι μας ανάλογα την ηλικία του καθενός, είχαμε και έχουμε τα αγαπημένα μας συγκροτήματα. Για πόσα από αυτά όμως θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι άλλαξαν την ζωή μας και τον τρόπο που ακούγαμε μουσική; σίγουρα για λίγα.

 

Η λίστα αυτή ακολουθεί μία προγενέστερη στην οποία είχαμε επιλέξει 10 ονόματα που κάλυπταν χρονικά όλη την ιστορία του ροκ από το 1955. Η συγκεκριμένη όμως με τα 23 ονόματα έχει σαν κεντρική ιδέα την αναφορά ονομάτων συγκροτημάτων που 'έγραψαν' στην ζωή αυτών που είναι γύρω στα 50, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουν διαμορφώσει μουσικά την ζωή και ενός 40άρη, πιο σωστά θα τοποθετούσαμε τον πυρήνα της ηλικίας που θα ήθελε να καλύψει η λίστα στους 40-55. Η σειρά βέβαια είναι τυχαία και δεν έχει να κάνει με κάποια αξιολόγηση».  

 

Η ιστορία με τις λίστες είναι Αμερικάνικη εφεύρεση που δεν έχει μόνο φίλους, τα 10 καλύτερα ή κάθε λίστα που δημιουργεί κάποιος, είναι σχεδόν αδύνατον να βρει ένα άλλο αντίστοιχο άτομο στον πλανήτη που να κάνει την ιδια επιλογή και να τοποθετήσει στην ίδια σειρά, κάτι σαν ένα από τα γνωστά τυχερά παιχνίδια που σου ζητούν συγκεκριμένους αριθμούς.

Όλοι οι άνθρωποι ακούνε μουσική, όχι απαραίτητα την ίδια, αλλά ακούνε από μωρά.

Αμέτρητοι ήχοι μέσα από τα τραγούδια περνάνε μέσα από την ανθρώπινη διαδρομή στην ζωή, πολλά από αυτά γίνονται αγαπημένα μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ύστερα παραχωρούν την θέση τους σε καινούργια, νέα ακούσματα, διαφορετικοί ήχοι και ρυθμοί που κρατάνε ενίοτε μερικά χρόνια και ύστερα.... παρελθόν.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους καλλιτέχνες, όλοι μας ανάλογα την ηλικία του καθενός, είχαμε και έχουμε τα αγαπημένα μας συγκροτήματα. Για πόσα από αυτά όμως θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι άλλαξαν την ζωή μας και τον τρόπο που ακούγαμε μουσική; σίγουρα για λίγα.

Η λίστα αυτή ακολουθεί μία προγενέστερη στην οποία είχαμε επιλέξει 10 ονόματα που κα΄λυπταν χρονικά όλη την ιστορία του ροκ από το 1955.

Η συγκεκριμένη όμως με τα 22 ονόματα έχει σαν κεντρική ιδέα την αναφορά ονομάτων συγκροτημάτων που 'έγραψαν' στην ζωή αυτών που είναι γύρω στα 50, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχουν διαμορφώσει μουσικά την ζωή και ενός 40άρη, πιο σωστά θα τοποθετούσαμε τον πυρήνα της ηλικίας που θα ήθελε να καλύψει η λίστα στους 40-55.

Η σειρά βέβαια είναι τυχαία και δεν έχει να κάνει με κάποια αξιολογηση.


CURE
Αγαπημένο συγκρότημα με φανατικούς φίλους από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν και στην Ελλάδα, είχαμε την τύχη να είμαστε οι πρώτοι που τους κάναμε γνωστούς στο Ελληνικό κοινό.

 

CLASH
Συγκρότημα που στα λίγα σχετικά χρόνια που δραστηριοποιήθηκε είχε μία δυναμική που επηρέασε εκατομμύρια νέους σε όλο τον πλανήτη και κατάφερε να το συζητούν ακόμα και σήμερα.

 

U2
Οι U2 είναι μόλις το ένα από τα δύο ονόματα που υπάρχουν και στις δύο λίστες. Κανένα άλλο συγκρότημα δεν κατάφερε να τους ξεπεράσει από την χρονιά που εμφανίσθηκαν. Έχουν περάσει 36 χρόνια από τότε που τους είδαμε για πρώτη φορά σε ένα μικρό κλαμπ σε Αμερικάνικη πόλη, μαζί με άλλα 30 άτομα, γιατί τότε ήταν εντελώς άγνωστοι εκεί, και παραμένουν κορυφαίοι.

 

METALLICA
Υπάρχουν φίλοι των Metallica που νοσταλγούν την πρώτη, αρχική εποχή τους στην δεκαετία του '80, όμως η πορεία τους βρήκε ανταπόκριση μέχρι σήμερα και υπάρχουν 15χρονα που τους ακούνε.

 

PINK FLOYD
Αυτοί είναι το δεύτερο συγκρότημα που υπάρχει και στις δύο λίστες, κι αυτό γιατί κάθε εποχή τους κατάφερε να έχει και νεότερους φίλους, παρ' όλο που έχουν να παίξουν μαζί ολόκληρο μουσικό σετ, σχεδόν 30 χρόνια.

 

IRON MAIDEN
Οι Iron Maiden είναι ένα ακόμα συγκρότημα με μακρόχρονη πορεία που την παρακολουθούν εκατομμύρια φίλοι σε όλο τον πλανήτη, φανατικούς φίλους έχουν και στην χώρα μας, όπου για πολλούς είναι κάτι σαν τρόπος ζωής.

 

DEPECHE MODE
Τους γνωρίσαμε από κοντά το 1985, όταν ήταν νεαρά παιδιά και είναι από τα λίγα συγκροτήματα που πραγματικά άλλαξαν τον τρόπο ζωής πολλών νέων της κάθε εποχής και ειδικά αυτών της δεκαετίας του '80.

 

RED HOT CHILI PEPPERS
Από τα λίγα Αμερικάνικα συγκροτήματα που κατάφεραν να γίνουν μεγάλο όνομα και στην Ελλάδα.

 

ΤΡΥΠΕΣ
Ανάλογη λίστα χωρίς τις Τρύπες δεν θα μπορούσε να υπάρξει, συγκρότημα που περισσότερο από κάθε άλλο έχει ταυτισθεί με την έννοια του Ελληνικού ροκ.

 

ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ
Κάτι σαν τους Beatles και τους Stones σε σύγκριση με τις Τρύπες, είχαν κι αυτοί σημαντικό ρόλο όχι μόνο στους 50άριδες, αλλά ακόμα και στους σημερινούς 35άριδες.

 

ΠΥΞ ΛΑΞ
Οι Πυξ Λαξ είναι μία ιστορία ζωής για την Ελλάδα με το μεγαλύτερο κοινό που ίσως κατάφερε ποτέ να έχει ένα Ελληνικό συγκρότημα τουλάχιστον σε εμπορικό επίπεδο, αλλά πολλά σημαντικά τραγούδια που τα συναντάμε κάθε μέρα στα ακούσματα μας.

 

ΦΑΤΜΕ
Το συγκρότημα του Νίκου Πορτοκάλογλου, πρωτοπόρο σε πολλά πράγματα έχει πολλά τραγούδια που έγιναν συνθήματα. Άνοιξαν τον δρόμο στους επόμενους.

 

GUNS N ROSES
Συνώνυμοι με την αλλαγή στο ροκ που άρχισε από την εμφάνιση τους στην δεκαετία του '80.

 

R.E.M.
Άλλο ένα αγαπημένο συγκρότημα που πιάνει και νεότερες ηλικίες, τους γνωρίσαμε κι αυτούς στα πρώτα τους βήματα.

 

RADIOHEAD
Μετά την εμφάνιση τους ο ήχος της μουσικής που αγαπούσαμε μπήκε σε άλλη διάσταση και είναι δεμένος με κάθε τι καινούργιο.

 

AC/DC
Σταθερή αξία στο ροκ με πάντα φανατικούς φίλους που αισθάνονται πιτσιρικάδες ακούγοντας τους

 

OASIS
Μπορεί τα δύο αδέλφια να έχουν κουράσει μερικούς με τις παραξενιές τους, αλλά η συμμετοχή τους στα μουσικά γούστα πολλών νέων, ήταν σημαντική.

 

THE SMITHS
Οι Smiths δεν ήταν βέβαια το συγκρότημα με τις φοβερές επιτυχίες, είχαν όμως ένα δικό τους προσωπικό στίγμα που συνέχεια κέρδιζε νέους φίλους.

 

SCORPIONS
Οι Scorpions δεν θα υπήρχαν βέβαια αν η λίστα μας είχε μόνο παγκόσμιο χαρακτήρα, όμως στην Ελλάδα η επιρροή τους είναι το κάτι άλλο.

 

QUEEN
Συγκρότημα που από μόνος του ο Freddy Mercury ήταν μία ολόκληρη κατηγορία.

 

DIRE STRAITS
Συγκρότημα που άρχισε την παγκόσμια επιτυχία του από την Ελλάδα και αυτό δεν το ξεχνάει ο φίλος μας ο Mark Knopfler.

 

POLICE
Όταν διάλεξαν την Ελλάδα για αρχή της παγκόσμιας περιοδείας τους, το 1980 και έπαιξαν στο Σπόρτινγκ, λίγοι θα περίμεναν την μεγάλη απήχηση που θα είχαν στην συνέχεια.

 

NIRVANA
Ο θάνατος του Cobain σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του στον χρόνο, γι' αυτό έχουν απήχηση και σε σημερινά παιδιά.

 

via mikropragmata.lifo.gr

 

Γίνε μέλος στην ομάδα μας

 

ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!!! από τις 4 στις 5

 

Και μάθε στα παιδιά σου το https://popup.gr/

 

Αγαπάτε την μουσική από το παρελθόν; θέλετε να ξέρετε τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο; σας αρέσει να ενημερώνεστε πρώτοι για τις αυριανές εξελίξεις; στηρίξτε την προσπάθεια μας με 1-2-5-10-20 ευρώ ή όποιο ποσό θέλετε και σας επιτρέπουν τα οικονομικά σας, εμείς θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να σας το ανταποδώσουμε. 

Με τη δωρεά οποιουδήποτε ποσού παίρνετε 1 από τα 9 ηλεκτρονικά μας βιβλία... 200 Ροκ Άλμπουμ & η ιστορία τους, 50 Heavy Metal-Hard Rock Album, 50 Indie-Punk Album, 101 Soul/Black/Hip-Hop Album, Ένα όμορφο μουσικό ταξίδι 5 χρόνια στην Ελευθεροτυπία,Το μουσικό ταξίδι του Γιάννη Πετρίδη 5 χρόνια στην Ελευθεροτυπία, 'Η μουσική στη ζωή μας, μια μικρή ιστορία της', 'Μουσική κιβωτός, τραγούδια και συνθέσεις που αγαπήσαμε στη ζωή μας', 'ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ - Πώς να αποφύγετε το έμφραγμα και πώς να επιζήσετε μετά από αυτό- Από τον Κώστα Ζουγρή' (Pay Pal ή πιστωτική, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ GR1401106690000066974208036 EUROBANK GR1002603940000130200197486 ALPHA BANK GR7801401390139002340035656 ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ GR71 0171 4350 0064 3501 0085 835 REVOLUT GB32 REVO 0099 7039 3051 61