5 τρόποι για να ελέγξετε τη φλυαρία του μυαλού σας...

5 τρόποι για να ελέγξετε τη φλυαρία του μυαλού σας...

Ο νους του ανθρώπου έχει τεράστια δύναμη. Τόσο μεγάλη, που οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται σκλάβοι του. Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε πως μπορείτε να ελέγξετε την ανούσια φλυαρία του νου σας η οποία όχι απλά δεν σας προσφέρει τίποτα αλλά απεναντίας σας αποδυναμώνει.

Με 1800 σκέψεις να περνούν από το μυαλό μας ανά λεπτό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι σκέψεις έχουν τεράστια επίδραση στον τρόπο που ζούμε. Ωστόσο, η υπερβολική σκέψη δεν είναι ωφέλιμη, ενώ ορισμένες μελέτες θεωρούν ότι μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη λήψη αποφάσεων και κακή κρίση. Η πλειοψηφία των σκέψεών μας σχετίζονται με αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο φόβος, η αναξιότητα, η ανεπάρκεια και η αποτυχία. Το 95% των σκέψεών μας επαναλαμβάνεται καθημερινά. Έτσι, η υπερανάλυση μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη αυτών των αρνητικών σκέψεων ξανά και ξανά.

Για τους λόγους αυτούς, αξίζει να ακολουθήσετε τα παρακάτω 5 βήματα προκειμένου να αποφύγετε την ανούσια φλυαρία του νου.

1. Βάλτε όρια στον κριτή του νου σας και αρχίστε το διάλογο

Η χειρότερη φωνή του νου είναι αυτή του κριτή. Είναι αυτή η φωνή που σας κατακρίνει διαρκώς, σας λέει πόσο αποτυχημένοι και ανίκανοι είστε να κάνετε οτιδήποτε, πόσα λάθη έχετε κάνει στη ζωή σας και πόσο απίθανο είναι να καταφέρετε οτιδήποτε σημαντικό. Ο κριτής τα κάνει όλα αυτά γιατί πιστεύει ότι έτσι θα μας προστατεύσει από την αποτυχία και το αναπάντεχο κακό. Δεν συνειδητοποιεί όμως ότι με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα μας επιβάλλει την αποτυχία. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι, αντί να τον αφήνετε να μονολογεί και να σας λέει πόσο λάθος θα κάνετε τα πράγματα, να τον σταματήσετε και να του δείξετε πόσο σας πληγώνουν αυτά τα λόγια.

Οραματιστείτε τον σαν να είναι κάποιος έξω από εσάς και πείτε του πόσο νιώθετε ότι σας βλάπτουν και σας πληγώνουν τα λεγόμενά του. Θα ξαφνιαστείτε όταν δείτε ότι σταδιακά ο μονόλογός του θα περιοριστεί και θα γίνει πιο ήπιος. Προσοχή! Προσπαθήστε να μην δώσετε αντεπιχειρήματα στον κριτή σας. Εάν η φωνή σας λέει για παράδειγμα ότι δεν θα καταφέρετε να κάνετε κάτι, μην πείτε «Όχι, εγώ θα τα καταφέρω», γιατί θα νικηθείτε. Θα σας φέρει σαν ταινία μπροστά σας κάθε στιγμή αποτυχίας της ζωής σας για να σας πείσει. Απλά δείξτε του το συναίσθημα που σας προκαλεί. Είναι μια τεχνική που λειτουργεί πάντα.

2. Ασχοληθείτε με αυτά που μπορείτε να ελέγξετε

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές στην Εναλλακτική Δράση, η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση του ανθρώπου είναι ότι νομίζει ότι μπορεί να ελέγξει τα πάντα και δεν σταματάει να προσπαθεί να το κάνει, όσο κι αν η ζωή του αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι αυτό είναι αδύνατο. Εστιάστε περισσότερο στη μεγάλη εικόνα και λιγότερο στις λεπτομέρειες. Διαχωρίστε ποια είναι αυτά που πραγματικά μπορείτε να ελέγξετε και ποια όχι. Για τη δεύτερη κατηγορία, δεν χρειάζεται να σπαταλάτε φαιά ουσία. Κάθε φορά που το μυαλό σας θα σκέφτεται πράγματα για τα οποίο δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, απλά διακόψτε τον υπενθυμίζοντας του ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι αυτό.

3. Διαχωρίστε τις σκέψεις σας από αυτές των άλλων

Οι εξωτερικές επιρροές, όπως είναι οι συναισθηματικές συγκινήσεις και η γνώμη των άλλων ανθρώπων, μας επηρεάζουν βαθιά. Προκειμένου να αποκτήσετε μια σωστή αντίληψη για τις σκέψεις σας και τις επακόλουθες πράξεις σας, είναι σημαντικό να περάσετε κάποιο χρονικό διάστημα μόνοι σας για να εντοπίσετε ποιές είναι οι δικές σας σκέψεις και οι ποιές είναι εκείνες που δημιουργούνται από τις απόψεις των άλλων ανθρώπων και άλλων εξωτερικών παραγόντων.

4. Κάντε Διαλογισμό

Ο Διαλογισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε τον έλεγχο των σκέψεών σας. Αν και δεν ξεκαθαρίζει όλες τις διαδικασίες της σκέψης, μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να σκέφτεστε ασήμαντα πράγματα και να επικεντρωθείτε στο παρόν.

5. Εστιάστε περισσότερο στην καρδιά

Όταν ο νους σας φλυαρεί ανυπόφορα, τότε απλά σταματήστε ό,τι κάντε και αφιερώστε την προσοχή σας στο συναίσθημά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από τις σκέψεις τους που δεν έχουν ιδέα για τη συναισθηματική τους κατάσταση. Επειδή το συναίσθημα είναι μια βιωματική εμπειρία, κάθε φορά που εστιάζεστε σε αυτό, ανακόπτετε τη φλυαρία του νου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν τεχνική για να ηρεμείτε το νου σας πριν από μια ομιλία ή άλλη στρεσογόνα κατάσταση.

Με την εφαρμογή αυτών των απλών στρατηγικών, θα εμποδίσετε τον εαυτό σας να σκέφτεται πολύ και θα μειώσετε τον αριθμό των αρνητικών σκέψεων που έχετε καθημερινά. Θα καταφέρετε να επικεντρωθείτε στα θετικά, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν πολλοί τομείς της ζωής σας, όπως τα κίνητρα, η λήψη αποφάσεων, η κρίση και η αυτοπεποίθησή σας.