Carole King πρωταθλήτρια των μουσικών αναμνήσεων

Carole King πρωταθλήτρια των μουσικών αναμνήσεων

Γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1942

Από τον Γιάννη Πετρίδη

Η στασιμότητα που επικρατεί εδώ και μερικά χρόνια στον μουσικό χώρο βοηθάει ιδιαίτερα τους καθιερωμένους και μεγάλους σε ηλικία καλλιτέχνες στο να συνεχίζουν να παραμένουν στην κορυφή της επικαιρότητας, κυρίως λόγω της δυσκολίας να δημιουργηθούν ονόματα με αντίστοιχη αξία αυτών που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του κοινού εδώ και πολλά χρόνια.

Μερικοί από τους ήδη καθιερωμένους ξεπερνούν όμως κάθε προσδοκία, γιατί πώς θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την πορεία ονομάτων όπως ο Bob Dylan ή η Carole King, που έχουν ήδη 50 χρόνια πετυχημένης καριέρας πίσω τους παίζοντας σημαντικό ρόλο, ειδικά η δεύτερη, στη διαμόρφωση των μουσικών αναμνήσεων της κάθε γενιάς, μια και πολλά από τα τραγούδια που έχει γράψει ανακυκλώνονται και γίνονται επιτυχίες στις νεότερες γενιές, είτε στην αυθεντική τους μορφή μέσω διαφόρων κινηματογραφικών ταινιών κυρίως ή με διασκευές από καλλιτέχνες που κυριαρχούν σε κάθε εποχή.

Η Carole γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 9 Φεβρουαρίου του 1942, το πραγματικό της όνομα ήταν Carol Klein και από 4 ετών άρχισε να παίζει πιάνο παίρνοντας τα πρώτα μαθήματα από τη μητέρα της.

Το 2010, μαζί με τον James Taylor έκαναν μια εξαιρετικά πετυχημένη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 700.000 άτομα και ένα άλμπουμ τους, που ηχογραφήθηκε στο γνωστό Troubadour του Λος Αντζελες, παρέμεινε για αρκετές εβδομάδες στη λίστα με τα δημοφιλέστερα, ανταγωνιζόμενο τους σημερινούς 18άρηδες.

Η πρώτη σχέση της Carole King με τη μουσική ήταν όταν ο φίλος της τότε, τραγουδιστής Neil Sedaka, έγραψε γι' αυτήν το 1959 το Oh! Carol και λίγους μήνες αργότερα αυτή του το ανταπέδωσε με το Oh! Neal. Το πρώτο της συγκρότημα είχε το όνομα Co-sines.

Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, η Carole, που είχε μεγαλώσει ακούγοντας, εκτός από τζαζ, τις μεγάλες ορχήστρες της δεκαετίας του '40 και την έκρηξη του ροκ εντ ρολ, άρχισε να ασχολείται με το ρυθμ εντ μπλουζ, ένα μουσικό είδος που στις αρχές της δεκαετίας του '60 ήταν ήδη αγαπητό εκτός από τους μαύρους και στους νεαρούς λευκούς λόγω της ομοιότητας που είχαν οι ηχογραφήσεις του με το ροκ.

Η γνωριμία της και ο εν συνεχεία γάμος της με τον στιχουργό Gerry Goffin, τον οποίο γνώρισε στο κολέγιο όπου φοιτούσαν μαζί, και με ένα άλλο μετέπειτα διάσημο όνομα, τον Paul Simon, οδήγησε στη δημιουργία αρκετών τραγουδιών, που η επιτυχία τους έσπασε το φράγμα του χρόνου γνωρίζοντας αλλεπάλληλες διασκευές από κάθε γενιά τραγουδιστών. Ανάμεσά τους, τα Will You Love Me Tomorrow-Shirelles, The Loco-Motion που έγραψαν τότε για την μπέιμπι σίτερ της κόρης τους που ήταν η 15χρονη μαύρη Little Eva και που όπως και το άλλο δικό τους τραγούδι Go Away Little Girl έγινε Νο 1 σε δύο διαφορετικές ερμηνείες στις δεκαετίες '60 και '70, Up On The Roof-Drifters, Natural Woman-Aretha Franklin, One Fine Day-Chiffons, Some Kind Of Wonderful -Drifters, Goin' Back-Byrds, τραγούδι που έχουν ερμηνεύσει και οι Dusty Springfield, Queen, Bruce Springsteen κάνοντας ιδιαίτερα ευτυχισμένη την Carole, Take Good Care Of My Baby-Bobby Vee και δεκάδες άλλα από τα οποία τα 8 έφτασαν στην πρώτη θέση του αμερικανικού καταλόγου επιτυχιών.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τα τραγούδια που έγραφαν τότε οι Goffin και King για την Aldon Music του Don Kirshner, που η έδρα της ήταν στο περίφημο Brill Building, κτίριο στο οποίο εργάζονταν πολλοί από τους γνωστούς συνθέτες της εποχής, ήταν οι Animals, Herman's Hermits, Monkees, Righteous Brothers, ακόμα και οι Beatles που είχαν εντυπωσιαστεί από αυτούς ερμήνευσαν το Chains σε ένα από τα πρώτα τους άλμπουμ, οι Lennon και McCartney μάλιστα είπαν στην Carole όταν γνωρίστηκαν ότι ξεκινώντας να γράφουν μαζί ήθελαν να γίνουν κάτι αντίστοιχο της συνθετικής δυάδας Goffin και King. Οι Beatles τραγούδησαν και το Keep Your Hands Off My Baby το 1963 που ήταν επιτυχία για τη Little Eva, κυκλοφόρησε όμως σε δίσκο το 1994 στη σειρά Anthology.

Στην ίδια περίοδο έκανε μια προσπάθεια να τραγουδήσει η ίδια τα τραγούδια της και γνώρισε μια μεγάλη επιτυχία, κυρίως στη Βρετανία, με το It Might As Well Rain Until September. Επιτυχία που όμως δεν είχε συνέχεια γι' αυτήν, τουλάχιστον εκείνη την περίοδο.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 και μετά τον χωρισμό της με τον Goffin, για μερικά χρόνια αφοσιώθηκε στην ανατροφή των δύο κοριτσιών τους γράφοντας παράλληλα στίχους και μουσική για μερικά τραγούδια.

Το απρόσμενο τέλος της Janis Joplin, τον Οκτώβριο του 1970, οδήγησε στο να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τη διαδοχή της στον χώρο του ροκ αρκετές νέες τραγουδίστριες της εποχής, όπως η Carly Simon που θα γίνει λίγο αργότερα σύζυγος του φίλου τής Carole, James Taylor, η Rita Coolidge μέσω της σχέσης της με τον Leon Russell και η Carole King, που θέλησε να δοκιμάσει για ακόμα μια φορά την τύχη της με το άλμπουμ Tapestry το 1971 και ενώ ήδη είχαν μεσολαβήσει δύο αποτυχημένα άλμπουμ της που κυκλοφόρησαν το 1969 και 1970 (Now That Everything's Be Said με το όνομα City και Writer στο οποίο ακούστηκε για πρώτη φορά το You've Got Α Friend που έκανε επιτυχία ο James Taylor και το Hi-De-Ηο των Blood, Sweat and Tears).

Η κυκλοφορία του Tapestry το 1971, στο οποίο εκτός από τα καινούργια τραγούδια It's Τοο Late, Ι Feel The Earth Move, Where You Lead, So Far Away, υπήρχαν και μερικές δικιές της ερμηνείες σε τραγούδια που είχε γράψει για άλλους όπως τα (You Make Me Feel Like) Α Natural Woman, Will You Love Me Tomorrow και η νεότερη ερμηνεία της στο You've Got Α Friend, ένα τραγούδι που όπως λέει η ίδια γράφτηκε από τις εμπειρίες της μέσω μιας άλλης άγνωστης πλευράς του εαυτού της χωρίς να το καταλάβει, από στιγμιαία έμπνευση που δεν έρχεται συχνά. Τα τραγούδια εντυπωσίασαν κοινό και κριτικούς, στέλνοντας το άλμπουμ στην πρώτη θέση και χαρίζοντάς της αρκετά βραβεία.

Σύμφωνα με την Carole King, το Tapestry έτυχε να κυκλοφορήσει την κατάλληλη στιγμή με τα κατάλληλα τραγούδια, τα οποία όλα μπορούσαν άνετα να γίνουν, όπως και έγιναν, επιτυχίες.

Επιτυχίες έγιναν και τα άλμπουμ που ακολούθησαν το Tapestry, τα Music, Rhymes And Reasons, Fantasy, Wrap Around Joy και Thoroughbread που κυκλοφόρησε το 1976.

Το 1977 γράφει τραγούδια έχοντας για νέο συνεργάτη τον Rick Evers με τον οποίο και παντρεύεται. Ο Evers θα πεθάνει όμως ένα χρόνο αργότερα από υπερβολική δόση ηρωίνης.

Το Pearls-The Songs Of Goffin and King, που κυκλοφορεί το 1980, της χαρίζει την τελευταία επιτυχία σαν τραγούδι με την αναβίωση από την ίδια της σύνθεσής της One Fine Day.

Από τότε θα γράψει μουσική για μερικές ταινίες και θα κυκλοφορεί σε αραιά χρονικά διαστήματα άλμπουμ με τη συμμετοχή γνωστών ονομάτων, όπως το City Dreams το 1989 με τον Eric Clapton, το Color Of Your Dreams το 1993 με τον Slash των Guns 'Ν' Roses.

Η σχετικά πρόσφατη περιοδεία της με τον James Taylor, με αφορμή την πρώτη τους κοινή εμφάνιση στο Troubadour το 1970, άρχισε τον Μάρτιο του 2010 στην Αυστραλία και η επιτυχία τους ξανάφερε στην επικαιρότητα την Carole King σε ηλικία 68 ετών, τα τραγούδια της όμως δεν έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και θα ακούγονται με διάφορες αφορμές και στο μέλλον.

Σχετικά πρόσφατα ανέβηκε στην Αμερική το μιούζικαλ Beautiful με θέμα την ζωή της