Η ιστορία του Gary Clark Jr., Μια ιστορία που ξεκινάει από το Austin του Texas...

Η ιστορία του Gary Clark Jr., Μια ιστορία που ξεκινάει από το Austin του Texas...

Γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1984.

"You’re Gonna Know His Name By the End of the Night."

Μια ιστορία που ξεκινάει από το Austin του Texas, μια πόλη που πάλλεται χωρίς σταματημό στους ρυθμούς της κιθάρας χιλιάδων καλλιτεχνών. Από τα μικρά μπαρ και τις μουσικές σκηνές της γειτονιάς, ως το opening act για τους Rolling Stones. Αυτή είναι η ιστορία του Gary Clark Jr.

Η αρχή για τον Gary Clark Jr. έγινε όταν με το πάθος του για την μουσική κατάφερε να τραβήξει την προσοχή του Eric Clapton. Το 2010 κλήθηκε να παίξει ζωντανά στο Crossroads Festival, πλάι σε κολοσσούς της μουσικής όπως ο B. B. King, ο Buddy Guy και οι ZZ Top. H δήλωση του ότι ήρθε για να μείνει, δεν ακούστηκε ποτέ πιο πειστική από όταν ο Clark ερμήνευσε για πρώτη φορά στο κατάμεστο στάδιο του Crossroads το Bright Lights. Ηχηρός και αποφασισμένος, πείθει και τους τελευταίους που δεν τον είχαν ακούσει ότι αυτή είναι μόνο η αρχή.

Η πρώτη επίσημη δουλειά του ήταν το Blak and Blu (2012), ένα άλμπουμ με επιρροές μαύρης μουσικής, από soul και jazz μέχρι country και hip-hop αλλά κυριότερα blues rock. Τα “When My Train Pulls In”, “Numb” και “Next Door Neighbor Blues” κινούνται σε γνήσιους blues rock μονοπάτια την ίδια ώρα που τα “Travis County”, “The Life” και “Please Come Home” κλείνουν το μάτι σε rock n’ roll, hip-hop και soul, αντίστοιχα. Με τους μουσικούς πειραματισμούς του μας δείχνει πόσα πολλά χρωστάει στα blues ο σύγχρονος ήχος και ταυτόχρονα μένει αυθεντικός στα Mississippi Delta και Chicago ακούσματά του. Ο ίδιος αποφεύγει να ορίσει τον ήχο του με ένα συγκεκριμένο είδος: “I just like to call it all soul music. I don’t ever want to put myself in a box”.

Η επόμενη δουλειά του ήταν το The Story of Sonny Boy Slim (2015), αυτοβιογραφικό με κομμάτια που μιλάνε για μικρά αποσπάσματα από την ζωή του. Ο τίτλος του δίσκου εξάλλου είναι ένας συνδυασμός από παρατσούκλια από την παιδική και εφηβική ζωή του Clark. Αυτή τη φορά εστιάζει στην ηλεκτρική με παραμόρφωση κιθάρα του με acid rock κομμάτια (“Grinder”) που ακολουθούνται από funk ήχους (“Star”) ενώ ακούγονται και οι επιρροές από Marvin Gaye σε rap ρυθμούς (“Hold On”).

O Gary Clark Jr. έχει αποκτήσει ένα αρκετά διάσημο fan base, γεγονός που ‘κλειδώνει’ την αφοσίωση του απλού κοινού του. Πώς να αρνηθείς την ουσία ενός καλλιτέχνη όταν είναι από αυτούς που οι Rolling Stones έχουν καλέσει ξανά και ξανά να συμμετάσχει στις εμφανίσεις τους; Ο ίδιος μάλιστα έχει πει πως αντλεί την αυτοπεποίθηση του από την επιβράβευση που του δίνουν ονόματα που θαυμάζει στην μουσική, όταν τον καλούν να παίξει μαζί τους. Για τους θρυλικούς Stones είπε κιόλας ότι είναι μια απόλυτα σουρεάλ εμπειρία. «It’s a trip, you know – to be singing on a microphone and have Mick Jagger right on my face and I’m singing with him – and look over and there’s Ronnie and Charlie, Keith. That to me is one of the most surreal moments I’ve had playing music. They’re like the biggest band in the world and [have] been doing it for such a long time.»

Εμπνευσμένος, ορμητικός, ηλεκτρικός και πολλά υποσχόμενος. O Gary Clark Jr. ξεκίνησε να χαράζει έναν αυθεντικό στην μουσική δρόμο με επιρροές από τα παλιά αρμονικά δεμένο με την σημερινή σκηνή. Δείχνουμε πίστη στην αφοσίωση του και αναμένουμε τα πολλά ακόμα που ετοιμάζει. Αυτό μας ζητάει και ο ίδιος άλλωστε.

I got something in motion
Something you can’t see
It requires devotion
From those who truly believe
This is something you can’t touch
This is something you feel
For some people it’s too much
For some people it heals.

The Healing, Gary Clark Jr.

[Από την σελίδα του Αλκίνοου Δημητρίου Millin Voices]