Ο ακτιβιστής Rainer Höss εγγονός του Ρούντολφ Ες έρχεται στη Στέγη

Ο ακτιβιστής Rainer Höss εγγονός του Ρούντολφ Ες έρχεται στη Στέγη

Ο Rainer Höss, εγγονός του Ρούντολφ Ες (Rudolf Höss 1901-1947), του διοικητή του Άουσβιτς όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκηρύσσει τη δράση και τις ιδεολογικές καταβολές του παππού του και, ως ακτιβιστής πλέον, μιλά για την άνοδο του νεοναζισμού, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 22 Απριλίου 2016, σε μια συζήτηση με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο.

Ποια είναι η εντύπωση και η αίσθηση που αφήνει πίσω της μια διάλεξη για το ναζισμό, εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της Γερμανίας; Πώς είναι να ακούμε τον εγγονό του διοικητή του Άουσβιτς, του φρικτού στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, να μιλάει για την εγκληματική δράση του παππού του, αλλά και για την άρνηση και τη σιωπή της οικογένειάς του για τον ένοχο πρόγονο;

Ο Ράινερ Ες, ο εγγονός του ανθρώπου που διοίκησε το Άουσβιτς για πέντε χρόνια, είναι εδώ και αρκετό καιρό ένας αποφασισμένος ακτιβιστής κατά της ανόδου του νεοναζισμού στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, είναι παρών σε πολλές εκδηλώσεις με θέμα τον κίνδυνο από την αναβίωση του ναζισμού και δίνει ομιλίες σε σχολεία, σε πανεπιστήμια και σε φορείς πολιτισμού, με στόχο τον ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης ενάντια στο ναζισμό και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο Ες δημοσιοποιεί σε διαλέξεις την ιστορία της οικογένειάς του και τον τρόπο που αντέδρασαν απέναντι στη δική τους ιστορία, αλλά και τις δικές του, προσωπικές εμπειρίες από τις τιμωρίες που είχε υποστεί ως ο στενός συγγενής εκείνου που οδήγησε στην καταστροφή εκατομμύρια ανθρώπους και επέβλεψε το θάνατό τους. Μέσα από τη δράση του, συνδέει το οικογενειακό τραύμα με την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης και αγωνίζεται για να εμποδίσει τον εξωραϊσμό του ναζισμού, προσπαθώντας επίμονα να μας θυμίσει την καταστροφή που έφεραν το φυλετικό μίσος και ο ολοκληρωτισμός.

Ο Ράινερ Ες γεννήθηκε το 1966 και από το 1985, μαζί με τη μητέρα του, διαχώρισε τη θέση του από την πατρική πλευρά της οικογένειας και από τη στάση που κρατούσαν για την ιστορία του προγόνου τους. Σταδιακά, όλες οι δραστηριότητες της ζωής του έχουν στραφεί προς την καταγγελία του ναζισμού και εναντίον της ανοχής που συναντάμε απέναντι στα φαινόμενα του νεοναζισμού. Όλες του οι προσπάθειες στοχεύουν στην ενίσχυση μιας αντιναζιστικής στάσης που δεν είναι πλέον αυτονόητη.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί πριν από την παράσταση των Rimini Protokoll, Mein Kampf.

Για περισσότερα πατήστε εδώ >> https://www.sgt.gr/gre/SPG1546/