15 Διάσημα τραγούδια με παρεξηγημένο νόημα

15 Διάσημα τραγούδια με παρεξηγημένο νόημα

 

Μερικά τραγούδια που διαστρεβλώθηκε η σημασία τους - και οι αρχικές προθέσεις που διατυπώνονται από τους καλλιτέχνες που τα έγραψαν...

 

 

1. "CLOSING TIME" // SEMISONIC

 

Video Url

 

Ο frontman των Semisonic, Dan Wilson, προέβλεψε την δεύτερη χρήση του ''Closing Time'', ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από όλους τους bartenders για την ''ώρα του κλεισίματος''. Αλλά όταν ο Wilson έγραψε τους στίχους όπως 'Time for you to go out to the places you will be from' το θέμα του τραγουδιού έδινε περισσότερο έμφαση στο θαύμα του τοκετού.

 

2. "IMAGINE" // JOHN LENNON

Video Url

 

Όταν το Rolling Stone ανέδειξε το κομμάτι το τρίτο μεγαλύτερο τραγούδι όλων των εποχών, οι διάσημοι στίχοι του Lennon περιγράφονται ως ''22 γραμμές χάρης, απλά παρουσιασμένης πίστης στη δύναμη του κόσμου, ενωμένου σε ένα σκοπό, να επισκευάσει και να αλλάξει τον εαυτό του." Ο Lennon ωστόσο χαρακτήρισε το τραγούδι ''σχεδόν το Κομμουνιστικό Μανιφέστο".

 

3. "TOTAL ECLIPSE OF THE HEART" // BONNIE TYLER

 

Video Url

 

"Total Eclipse of the Heart", μια επική power μπαλάντα που προέκυψε από την πένα του Jim Steinman. Είναι επίσης ένα ερωτικό τραγούδι για βαμπίρ. Ο αρχικός τίτλος του ήταν 'Vampires in Love'. Ο ίδιος δηλώνει: Αν κάποιος ακούσει τους στίχους, είναι πραγματικά σαν ατάκες βαμπίρ. Είναι όλα σχετικά με το σκοτάδι και τη δύναμη του σκότους.

 

4. "JUST LIKE HEAVEN" // THE CURE

Video Url

 

 

Οι στίχοι που ξετρέλαναν τους φαν των Cure αναφέρονται μόνο σε μια ξαφνική δυσκολία στην αναπνοή. Η εξήγηση του Smith Blender για την φαινομενικά κρυφή εσωτερική ποίηση του τραγουδιού είναι πως αφορά ένα ταξίδι με τη φίλη του στο Beachy Head στη νότια Αγγλία, και συγκεκριμένα αναφέρεται σε ''γρήγορες αναπνοές, φιλιά και πεσίματα στο.. πάτωμα."

 

5. "LIKE A VIRGIN" // MADONNA

 

Video Url

 

Σε αντίθεση με αυτά που λέγονται, το "Like a Virgin" είναι ένα αυτοβιογραφικό τραγούδι για τον τραγουδοποιό Billy Steinberg. Δεν προοριζόταν αρχικά για γυναίκα εκτελέστρια, οι στίχοι του Steinberg μιλάνε για τις σχέσεις του. Ο ίδιος εξήγησε στους Los Angeles Times: Έλεγα ... ότι δεν μπορεί πραγματικά να είμαι παρθένος -έχω ήδη φθαρεί ρομαντικά και συναισθηματικά όπως και πολλοί άλλοι- αλλά αρχίζω μια νέα σχέση και αισθάνομαι τόσο καλά, επουλώνει όλες τις πληγές και με κάνει να νιώθω ότι ποτέ δεν έχω κάνει κάτι πριν από αυτό, επειδή αυτό το συναίσθημα είναι τόσο πιο πολύ βαθύ από οτιδήποτε έχω αισθανθεί ποτέ.

 

6. "HARDER TO BREATHE" // MAROON 5

 

Video Url

 

Εκ πρώτης όψεως, το single των Maroon 5 από το ντεμπούτο άλμπουμ Songs About Jane φαίνεται να είναι ακριβώς άλλο ένα τραγούδι για τη Jane, το όνομα της φίλης του τραγουδιστή Adam Levine που είχαν μια δύσκολη σχέση. Το τραγούδι όμως κατηγορεί στην ουσία τη μουσική βιομηχανία.

Ο Levine είπε σε μια συνέντευξή του το 2002 με το MTV: Αυτό το τραγούδι προέρχεται από την επιθυμία να πετάξω κάτι. Ήμασταν κοντά στην κυκλοφορία και η εταιρία ήθελε περισσότερα τραγούδια. Ήμουν εκνευρισμένος. Ήθελα να κάνω ένα δίσκο και η δισκογραφική μας πίεζε πολύ, αλλά είμαι χαρούμενος που το έκαναν.

 

7. "SUMMER OF '69" // BRYAN ADAMS

Video Url

 

 

Γεννημένος το Χειμώνα του 1959, ο Bryan Adams θα ήταν μόνο 10 ετών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού της ομώνυμης επιτυχίας του, που κυκλοφόρησε το 1985. Αλλά το ''Καλοκαίρι του '69'' δεν είναι τόσο για τις νοσταλγικές αναμνήσεις του 1969 όσο μια αναφορά στη σεξουαλική στάση με το ίδιο όνομα. Το 2008, ο Adams είπε ''πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι για τη χρονιά, αλλά στην πραγματικότητα έχει να κάνει περισσότερο με τον καλοκαιρινό έρωτα. Χρησιμοποιεί το '69 ως μια σεξουαλική αναφορά."

 

8. "THE ONE I LOVE" // R.E.M.

 

Video Url

 

Όταν οι R.E.M. έπαιξαν για πρώτη φορά το κομμάτι σε συναυλία, ο Peter Buck αισθάνθηκε αμηχανία από τις ρομαντικές αντιδράσεις στο στακροατήριο. Δήλωσε: Βλέπαμε το κοινό και υπήρχαν ζευγάρια που φιλιούνται ωστόσο, ο στίχος είναι ... πολύ ​​αντίθετος με την αγάπη ... Οι άνθρωποι μου έλεγαν ότι ήταν το Τραγούδι τους. Αυτό ήταν το τραγούδι σας;

Ο τραγουδιστής Michael Stipe επανέλαβε τα συναισθήματα του Buck σε συνέντευξή του το 1992 με το περιοδικό Q, και παραδέχεται ότι σχεδόν δεν ηχογράφησαν το τραγούδι, χαρακτηρίζοντάς το ''πάρα πολύ σκληρό" και "πραγματικά βίαιο και απαίσιο." Μετά από πέντε χρόνια της επιτυχημένης πορείας του "The One I Love" ο Stipe πήρε μια αυτάρεσκη στάση σχετικά με την παρεξηγημένη μοίρα του τραγουδιού του, λέγοντας: Είναι ίσως καλύτερα να νομίζουν ότι είναι ένα ερωτικό τραγούδι σε αυτό το σημείο.

 

9. "SEMI-CHARMED LIFE" // THIRD EYE BLIND

Video Url

 

Μάλλον ξέφυγε απ'τα ραδιόφωνα της δεκαετίας του '90 μάλλον το γεγονός ότι το αισιόδοξο Third Eye Blind είναι για ένα ζευγάρι που κάνει χρήση ναρκωτικών crystal meth.

Γιατί να κάνει ένα τραγούδι για ένα τόσο σοβαρό θέμα τόσο ελαφρύ και ανάλαφρο; Ο τραγουδιστής Stephen Jenkins εξήγησε ότι οι μουσικές και λυρικές αντιπαραθέσεις έγιναν εντελώς εκ προθέσεως: Η μουσική αντανακλά το φωτεινό, λαμπερό συναίσθημα που αποκτάς με τα ναρκωτικά.

 

10. "AMERICAN GIRL" // TOM PETTY AND THE HEARTBREAKERS

 

Video Url

 

Το τραγούδι του Tom Petty δεν ήταν εμπνευσμένο από ένα κορίτσι από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που αυτοκτόνησε πηδώντας από το μπαλκόνι όπως πολλοί πιστεύουν. Ο ίδιος δηλώνει: Έχει γίνει ένας τεράστιος αστικός μύθος στη Φλόριντα. Αυτό απλά δεν είναι καθόλου αλήθεια. Το τραγούδι δεν έχει τίποτα να κάνει με αυτό. Ο Mike Campbell υποστήριξε τον Petty λέγοντας "Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν το νόημα κυριολεκτικά. Για μένα είναι απλά ένα πραγματικά όμορφο ερωτικό τραγούδι".

 

11. "IN THE AIR TONIGHT" // PHIL COLLINS

 

Video Url

 

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το κομμάτι έχει γραφτεί από κάποιον που είδε έναν κολυμβητή να πνίγεται και αρνήθηκε να τον βοηθήσει. Αντ 'αυτού, το τραγούδι είναι απλά μια τεταμένη, ενδοσκοπική ματιά στο διαζύγιο του Collins από την πρώτη του σύζυγο. Ο Collins ορκίζεται ότι οι στίχοι βγήκαν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια ηχογράφησης στο στούντιο και γελάει με τις φήμες που στροβιλίζονται γύρω από την προέλευση του "In the Air Tonight". Παραδέχθηκε στο BBC ότι δεν ξέρει σε τι ακριβώς αναφέρεται το τραγούδι λέγοντας, ''Αυτό που το καθιστά ακόμη πιο κωμικό είναι όταν ακούω αυτές τις ιστορίες που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια, ιδιαίτερα στην Αμερική, ότι κάποιος ήρθε και με ρώτησε, «Μήπως πραγματικά είδατε κάποιον να πνίγεται;»... Αυτό είναι ένα τραγούδι που πραγματικά δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται .."

 

12. "LONDON CALLING" // THE CLASH

 

Video Url

 

Ένα τραγούδι με τις πιο καυστικές πολιτικές δηλώσεις των The Clash είναι λιγότερο ένα τραγούδι για την κατάσταση της βρετανικής πολιτικής και περισσότερο ένα τραγούδι για την προσωπική φοβία πνιγμού του Joe Strummer. Ο Strummer σκεφτόταν τη δυνατότητα του ποταμού Τάμεση να ξεχειλίσει και να πλημμυρίσει το Λονδίνο και έτσι βγήκαν οι αρχικοί στίχοι του τραγουδιού.

 

13. "BLACKBIRD" // THE BEATLES

 

 

Ο Paul McCartney δήλωσε ότι το τραγούδι δεν είναι πραγματικά για έναν κότσυφα του οποίου τα φτερά είναι σπασμένα, είναι λίγο περισσότερο συμβολικό.

Ο Paul έγραψε το "Blackbird" για το Κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων της Αμερικής, αντλώντας έμπνευση από την κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού του σχολικού συστήματος Λιτλ Ροκ, Αρκάνσας.

 

14. "GOOD RIDDANCE (TIME OF YOUR LIFE)" // GREEN DAY

 

Video Url

 

Η ακουστική μπαλάντα των Green Day δεν προοριζόταν καθόλου ως ρομαντική υπόθεση. Ο Billie Joe Armstrong έγραψε το κομμάτι για την κοπέλα του που μετακόμιζε μακριά γράφοντας "Good Riddance" επειδή ήταν εκνευρισμένος με το χωρισμό.

 

15. "BORN IN THE USA" // BRUCE SPRINGSTEEN

 

Video Url

 

Το Songfacts επισημαίνει, ''Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ήταν ένα πατριωτικό τραγούδι για την αμερικανική υπερηφάνεια, όταν πραγματικά κατακρίνει το πώς η Αμερική αντιμετωπίζει τους βετεράνους του Βιετνάμ ... με τον εύθυμο ρυθμό, ενθουσιώδες ρεφρέν, και το πατριωτικό εξώφυλλο του άλμπουμ, είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την αμερικανική υπερηφάνεια παρά με τη ντροπή του Βιετνάμ".

 

Επιμέλεια Λουίζα Ζουγρή