Κείμενο από τον Κωστή Δ. Μπίτσιο
Ασχέτως των γεωπολιτικών επιρροών το καλύτερο τραγούδι κερδίζει στο διαγωνισμό. Η Σουηδία τελικά νίκησε. Στο προχθεσινό άρθρο το δίναμε πρώτο και έτσι κατετάγη.
https://www.youtube.com/watch?v=-msutN_OkU4
Με την 6η νίκη της στη Γιουροβίζιον η Σουηδία κυνηγά την Ιρλανδία και τις 7 νίκες της. Πετύχαμε στις 8 από τις 10 χώρες της τελικής δεκάδας (Σουηδία, Ρωσία, Ιταλία, Βέλγιο, Λετονία, Νορβηγία, Ισραήλ και Σερβία), ενώ αντί της Κύπρου και της Ελλάδας, που θα θέλαμε να ξεχωρίσουν, κατετάγη η Αυστραλία 5η και η Εσθονία 7η, που φάνηκε ότι το δάκρυ της συγκίνησης της τραγουδίστριάς της βοήθησε στη συλλογή βαθμών. Ο τραγουδιστής της Εσθονίας θύμιζε το Γκάρι Όλντμαν και το ντουέτο της χώρας αυτό των Nick Cave και Kylie Minogue
https://www.youtube.com/watch?v=XbPLL4tO0MM
Η σειρά εμφάνισης Ελλάδας και Κύπρου έκαναν το κακό τους, όπως είχαμε επισημάνει, αφού η Κύπρος τραγούδησε μετά τη Σουηδία και πριν την Αυστραλία. Η Ελλάδα ήταν μέρος ενός βαρετού μέρους της τελετής, που αποτελείτο από 4 συνεχόμενα lowtempoκομμάτια, που δεν τα πήγαν καλά (Αυστρία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Γερμανία). Ήταν κρίμα γιατί Ελλάδα και Κύπρος είχαν προκριθεί 6ες στον ημιτελικό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Σουηδία και Ρωσία είχαν προκριθεί 1ες στο δικό τους ημιτελικό. Τελικά η Ελλάδα πήρε τη 19η θέση με 23 βαθμούς και η Κύπρος την 22η θέση με 11 πόντους σε σύνολο 27 συμμετεχόντων.
Κατά τα άλλα το κοινό του σταδίου, αλλά και εμείς από τα σπίτια μας τρομάξαμε προς στιγμή με τη διεκδίκηση της πρωτιάς από τη Ρωσία. Ευτυχώς μετά την υψηλή βαθμολογία που έλαβε από τις «φίλες» χώρες της, ήρθαν οι χώρες που ψήφιζαν τελευταίες και «τιμώρησαν» την καλλιέργεια της ομοφοβίας από την πολιτική και θρησκευτική εξουσία της, όπως είχαμε προβλέψει και προχθές. Η χώρα ήρθε πίσω από τη Σουηδία με 62 πόντους διαφορά. Πώς θα μπορούσε να γίνει ο διαγωνισμός στη Μόσχα, όταν η τελετή στη Βιέννη, υπό τον τίτλο «Building Bridges», ήταν ένας ύμνος στη διαφορετικότητα με ομόφυλους ασπασμούς στο εισαγωγικό βίντεο, αλλά και επί σκηνής από την ομάδα της Λιθουανίας; ή ότ αν η Σέρβα Μποάνα τραγουδά «I’m differentand that’s OK» και ο Σουηδός για το bullying; Παράλληλα οι Αυστριακοί δε δίστασαν να βάλουν την περσινή νικήτρια ConchitaWurstνα τραγουδήσει στην έναρξη του τελικού με παιδιά, τα οποία δεν θα γίνουν gay εξαιτίας αυτού, όπως θα έλεγαν οι ρατσιστές έλληνες τηλεπαρουσιαστές της ψυχαγωγικής ζώνης, που τη χαρακτηρίζουν από πέρυσι εμετικό θέαμα και κακό παράδειγμα για τα παιδιά τους.
Συμπτωματικά (;) οι Ιταλοί Il Volo (πέταγμα) πήραν την 3η θέση, όπως το 1958 το «Volare» (πετώντας)/«Nel blu dipinto di blu» με τον Domenico Modugno
https://www.youtube.com/watch?v=Z-DVi0ugelc
Το Ισραήλ είχε το μοναδικό ξεσηκωτικό και sexy κομμάτι του διαγωνισμού.H Sia έχει κάνει retweet στην εκδοχή του Βέλγου τραγουδιστή στο δικό της «Chandelier».
https://www.youtube.com/watch?v=xQTZ2YCEPlQ