Συνήθεις Ύποπτοι : Το ιστορικό αστυνομικό θρίλερ που απογείωσε την καριέρα του Κέβιν Σπέισι

Photo by imdb.com

Ο σκηνοθέτης Bryan Singer στην καλύτερη ίσως στιγμή του 

Spoiler Alert!

Πέντε κακοποιοί στέκονται στη σειρά στη γραμμή αναγνώρισης της αστυνομίας. Το lineup αυτό δεν είναι τυχαίο ωστόσο δεν το ξέρουν ακόμη. Θα μείνουν μαζί στη φυλακή για μία μέρα. Θα ετοιμάσουν τα επόμενα βήματα τους. Μέσα από συνεχείς "επιτυχίες" όμως θα καταλάβουν ότι αποτελούν μέρος μιας πλεκτάνης. Κάποιος τους ήθελε μαζί. Ο δικηγόρος που θα εμφανιστεί θα τους εξηγήσει το λόγο. Είναι οι ιδανικοί άνθρωποι για την πιο δύσκολη δουλειά. Ίσως να μην επιζήσουν όλοι. Ακόμα και ο τελευταίος όμως θα δει ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα plot twists στην ιστορία του σινεμά. Μαζί με τους θεατές που θα δώσουν στην ταινία τo cult status που απολαμβάνει σήμερα. 

Οι "Συνήθεις Ύποπτοι" έσκασαν σαν βόμβα το 1995, ύστερα από την επιτυχία ταινιών όπως Φόρεστ Γκαμπ, Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χαίηγουορθ και Φιλαντέλφεια. Ταινιών δηλαδή οι οποίες εξαιρετικές μέσα στο συναισθηματισμό τους, δεν είχαν καμία σχέση με το σκοτάδι και την αδιανόητη πλοκή που εξελισσόταν στο σύμπαν που έστησε ο σκηνοθέτης Bryan Singer. Το film αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή των παλιών νουάρ, μια τάση που ξεκίνησε με την επιτυχία του Reservoir Dogs λίγα χρόνια νωρίτερα. Διαπέρασε δε το σύνολο του κινηματογραφικού κόσμου, καταφέρνοντας να αποσπάσει το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, καθώς και το Β' Ανδρικού Ρόλου. Με μια πλοκή που σε κρατάει με κομμένη την ανάσα, με τους ανθρώπους του υποκόσμου να παλεύουν με τη συνείδηση τους, οι "Συνήθεις Ύποπτοι" θα κορυφώσουν την αγωνία στο τέλος, για να την "καταπραϋνουν" λίγα λεπτά αργότερα. Μέχρι να επέλθει το ίσως μεγαλύτερο κινηματογραφικό σοκ όλων των εποχών. 

Το film ήταν αυτό που απογείωσε την ανοδική μέχρι τότε πορεία της καριέρας του Κέβιν Σπέισι, χαρίζοντας του το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Σε πρωταγωνιστικό κομβικό ρόλο, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο γιατι ο ηθοποιός είναι καλός σε αυτό που κάνει, όταν ασκεί την τέχνη της εξαπάτησης. Το εξαιρετικό cast περιλαμβάνει τον Ιρλανδό Gabriel Byrne, τον Benicio Del Toro σε μια εξίσου ανοδική πορεία, τον αδερφό του Alec Baldwin, Stephen, καθώς και τον κωμικό Kevin Pollak σε μια ακόμα απτή απόδειξη πως οι άνθρωποι που έχουν ταλέντο στην κωμωδία μπορούν να παίξουν με ευκολία και δραματικούς ρόλους. Μαζί τους ο Giancarlo Esposito, ο μετέπειτα διάσημος "Gustavo Fring" του Breaking Bad, o Chazz Palminteri, καθώς κι ο εξαιρετικός Pete Postlethwaite στο ρόλο του μυστηριώδους δικηγόρου, ένας σπουδαίος εργάτης του σινεμά που δυστυχώς δε βρίσκεται πλέον μαζί μας. 

Η μετέπειτα πορεία του Bryan Singer έχει να επιδείξει τα Χ-Μen και το αμφιλεγόμενο Bohemian Rhapsody. Ωστόσο κατά γενική ομολογία, το Usual Suspects θα παραμείνει το απόλυτο αριστούργημα του.