The Truman Show : Όταν το Hollywood περιέγραψε με ακρίβεια το Μεγάλο Αδερφό

Photo by Wikimedia Commons

Το συγκλονιστικό film του Peter Weir στο μικροσκόπιο

Spoiler Alert!

Ο ασφαλιστής Truman Burbank ζει μαζί με τη σύζυγο του Meryl μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή, στη μικρή πόλη του Seahaven. Η καθημερινότητα κυλάει χωρίς ιδιαίτερα απρόοπτα, οι σχέσεις με τους γείτονες και τους ανθρώπους της μικρής πόλης είναι οι καλύτερες δυνατές. Κάποια στιγμή ο Truman γνωρίζει τη Lauren αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση η τυπική περίπτωση ενός εξωσυζυγικού flirt. Η Lauren τον προειδοποιεί για την πλεκτάνη που έχει στηθεί, τον προτρέπει να παρατηρήσει προσεκτικά τις ενέργειες του κόσμου γύρω του, ώστε να ανακαλύψει τη συγκλονιστική αλήθεια. Ο Truman Burbank γεννήθηκε σε απευθείας μετάδοση για λογαριασμό ενός μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου και η ζωή του από την πρώτη στιγμή είναι ένα reality show, το οποίο τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα και θα τον ακολουθεί μέχρι το τέλος. Ο διαβόητος σκηνοθέτης Christof θα το πει ξεκάθαρα "Αν γεννήθηκε μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό, τότε θα πεθάνει και μπροστά σε αυτό". Ο Truman αρχίζει να παρατηρεί, να διαμαρτύρεται, να "πελαγώνει". Στο τέλος θα αποχαιρετήσει το κοινό του σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά φινάλε που αποτυπώθηκαν ποτέ σε film. Φρόντισε να μας πει "καλησπέρα και καληνύχτα" στην περίπτωση που δε θα μας έβλεπε και αργότερα. 

Το The Truman Show του Peter Weir, που βγήκε στις αίθουσες το 1998, υπήρξε ίσως η πιο ρεαλιστική απεικόνιση του Οργουελικού κόσμου που περιγράφηκε με λεπτομέρεια στο βιβλίο "1984". Ένας άνθρωπος του οποίου η ζωή παρακολουθείται σε κάθε του πτυχή, ένα σύνολο από συγγενείς και φίλους οι οποίοι έχουν συγκεκριμένο ρόλο και ατάκες που πρέπει να ειπωθούν, ένα περιβάλλον το οποίο μπορεί να αλλάξει σε λίγα λεπτά έτσι ώστε ο (εν αγνοία του) ήρωας ενός reality show να μην ξεφύγει ποτέ από το πλαίσιο που δημιουργήθηκε για αυτόν, από τότε που ήρθε στη ζωή. Μια απλή σκηνή που η σύζυγος του Truman, Meryl, περιγράφει με έναν εξωφρενικά "διαφημιστικό" τρόπο το καινούριο προϊόν που αγόρασε, ήταν ικανή να συγκλονίσει ολοκληρωτικά στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα η διαδικτυακή πραγματικότητα θα μπορούσε ως ένα βαθμό να προσομοιάζει με αυτή την τακτική. Το Truman Show γίνεται καλύτερο κάθε φορά που ο θεατής το επισκέπτεται ξανά. Ανακαλύπτει μικρές λεπτομέρειες που ξέφυγαν την πρώτη φορά, επεξηγεί όλο και πιο αναλυτικά την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά ενός ανθρώπου ο οποίος εξαρχής δεν είχε καμία τύχη. Προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τις ασάφειες της καθημερινότητας αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς όπως θα πει και ο ίδιος ο σκηνοθέτης του "Δεχόμαστε την πραγματικότητα του κόσμου ο οποίος μας παρουσιάζεται. Είναι τόσο απλό". Λίγο μετά την κυκλοφορία του Truman Show, σε μια πραγματικότητα όπου το μήνυμα του αντιστράφηκε, τα reality shows έγιναν κάτι το εξαιρετικά απαραίτητο για τη βιωσιμότητα ενός τηλεοπτικού καναλιού. 

Μία τέτοια ταινία δε θα μπορούσε να είχε γνωρίσει επιτυχία χωρίς το εξαιρετικό cast της. Ο Ed Harris, μετά την επιτυχία του Apollo 13, δίνει τον καλύτερο του εαυτό ως ο αδίστακτος σκηνοθέτης που θα φτάσει να βάλει τη ζωή του Truman σε κίνδυνο, προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η εξαιρετική Laura Linney θα υποδυθεί τη σύζυγο του πρωταγωνιστή με μαεστρία, ενώ η Natascha McElhone θα είναι η μυστηριώδης Lauren, ενώ μετά θα πρωταγωνιστήσει μαζί με τον David Duchovny στο πολύ πετυχημένο Californication. Τον ρόλο του κολλητού του Truman, Marlon, υποδύεται ο Noah Emmerich, ο οποίος συμμετέχει εκτός πολλών άλλων παραγωγών στην εξαιρετική σειρά "The Spy" με πρωταγωνιστή τον Sacha Baron Cohen. Τέλος και στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Jim Carrey δίνει ίσως την ερμηνεία της ζωής του ως Truman, αφήνοντας πίσω τις ημέρες των Dumb & Dumber και Ace Ventura, δείχνοντας το πόσο πραγματικά ταλαντούχος ηθοποιός και performer ήταν και είναι. 

Σε ένα film τέτοιας σημειολογίας είναι φυσιολογικό να έχει προσεχθεί η κάθε λεπτομέρεια. Ο σκηνοθέτης έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα μέσα από την τελευταία σκηνή. Η ζωή του ανθρώπου, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα όνειρα και οι φιλοδοξίες, έχουν περιοριστεί σε μια οθόνη, σε ένα σύνολο ηλεκτρονικών δεδομένων. Όταν το ενδιαφέρον χάνεται, αρκεί απλά να ψάξεις το τηλεκοντρόλ και να αλλάξεις κανάλι.

Θυμηθείτε εδώ το trailer του The Truman Show

 

Tags