«Φόνισσα»: Η δυνατή συγκινητική ταινία της Εύα Νάθενας, εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Η «Φόνισσα», έκανε το ντεμπούτο της στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και 6 βραβεία.

Τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στο Παλλάς, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας, διακεκριμένες προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Εκκλησίας, με βαθιά συγκίνηση χειροκρότησαν την σκηνοθέτη Εύα Νάθενα, την πρωταγωνίστρια Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την Μαρία Πρωτόπαππα και τους υπόλοιπους συμπρωταγωνιστές και συντελεστές της ταινίας.

Το καστ της ταινίας στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς

«Ο Α. Παπαδιαμάντης δεν έγραψε για να αποδείξει κάτι, αλλά για να υπηρετήσει το κοινό ελληνικό αίσθημα, τον παράξενο τρόπο των Ελλήνων, αυτόν τον τρόπο που σήμερα πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις, μπλεγμένοι στην άρνηση της ζωής και την αισθητικοποίηση του θανάτου. Ο άνθρωπος αυτός, δέχτηκε να σηκώσει ένα βάρος…». (Χρήστος  Βακαλόπουλος- Από το Χάος στο Χαρτί)

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω.

Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο.

Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού.  Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.   
 

 

Με τα λόγια της σκηνοθέτιδας Εύας Νάθενα

 

Το μητρικό στοιχείο στην ταινία (αυτό που λέμε σκυτάλη της ζωής), η καταδυναστευτική συνεξάρτηση στη σχέση μάνας-κόρης συνλειτουργεί ως αίτιο των φόνων και όσων διαδραματίζονται. 

 

Η θεσμοθετημένη προίκα για τις κόρες καταργήθηκε στην Ελλάδα το 1983. Ένα -ως σήμερα κρυμμένο μυστικό- κάλυπτε τις βρεφοκτονίες των κοριτσιών. Η ταινία επιχειρεί να το φέρει στο φως.

Το σενάριο, βασισμένο στο κοινωνικό μυθιστόρημα «Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φέρει την υπογραφή της Κατερίνας Μπέη.

 

Πρωταγωνιστούν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Αριάδνη Βελλή  

 

Η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα κυκλοφορεί στους κινηματογράφους 
στις 30 Νοεμβρίου από την Tanweer.

 

Video Url

 

Μια παραγωγή της Tanweer Productions σε συμπαραγωγή μεbτη View Master Films, την COSMOTE TV και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).