Ένα βραβείο σε Έλληνα δημιουργό και μια εγκατάσταση VR από το Ίδρυμα Ωνάση στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της χώρας.
Το Ίδρυμα Ωνάση, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμει για τρίτη χρονιά το Onassis Film Award σε ένα ελληνικό πρότζεκτ της Αγοράς του Φεστιβάλ και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ, αναδεικνύοντας τις φωνές ανερχόμενων δημιουργών. Το Onassis Award απονέμεται στην ταινία “Maldives” του Ντάνιελ Μπόλντα, σε παραγωγή της Filmiki Productions.
Η πρόταση ξεχώρισε «για την τολμηρή ματιά, την αισθητική της, τον ιδιαίτερο αφηγηματικό κόσμο που χτίζει με απλά, καθημερινά στοιχεία και που οι σκηνές της με κάποιο τρόπο μας στοίχειωσαν και συνέχισαν να μας ακολουθούν και μετά την προβολή». Ένας δάσκαλος μουσικής που ζει σε μία απομονωμένη ορεινή περιοχή με τον σκύλο του, ονειρεύεται να ξεφύγει από το κρύο, λαχταρώντας μία ζωή κάτω από τον καυτό ήλιο δίπλα στη θάλασσα. Όταν ο σκύλος του εξαφανίζεται, εκείνος αρχίζει να χάνει σταδιακά τη σχέση του με την πραγματικότητα, καθώς ο απόηχος ενός άλλου κόσμου αρχίζει να διεισδύει στην καθημερινότητά του, φέρνοντας μαζί του ένα κύμα αλλόκοτων βιωμάτων που αναστατώνουν τη ζωή του.
Παράλληλα, η VR ταινία “Shadowtime” της Sister Sylvester και του Deniz Tortum, σε συμπαραγωγή του Onassis ONX της Νέας Υόρκης, συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό του τμήματος Immersive All around Cinema. Η VR εγκατάσταση έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον Αύγουστο του 2023 και συνεχίζει να περιοδεύει σε φεστιβάλ, εκτός από τη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA) και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γενεύης (GIFF). Το “Shadowtime” δημιουργεί μια εικονική ρέπλικα της πραγματικότητας εν μέσω της οικολογικής κατάρρευσης που εκτυλίσσεται στον πραγματικό κόσμο.
O θεατής ταξιδεύει σε εντελώς νέους και φαινομενικά ρεαλιστικούς εικονικούς κόσμους μέσα από μια φουτουρο-νοσταλγική περιήγηση – κάτι που υποδηλώνει τον τρόπο με τον οποία η αισθητική της εικονικής πραγματικότητας θα μπορούσε να μην ξεχωρίζει από τον πραγματικό κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας, μέσα σε έναν σκοτεινό θάλαμο (camera obscura), τα μέλη του κοινού διαβάζουν ένα χειροποίητο βιβλίο που θα αλλάξει την αντίληψή τους. Στο “Shadowtime” βρίσκεσαι σε δύο κόσμους ταυτόχρονα.
Η Άλμα, μια μυστηριώδης οδηγός σε έναν κόσμο με δύο όψεις, μας οδηγεί σε μια σειρά ερωτήσεων γύρω από την κλιματική αλλαγή, τις ασύμβατες πραγματικότητες, και το εικονικό ως ένα σύμπαν που προσφέρει καταφύγιο. Το σώμα σου είναι στον άλλο κόσμο, αλλά η καρδιά σου είναι σε αυτόν εδώ... Το να υπάρχεις στον εικονικό κόσμο σημαίνει να έχεις δύο σώματα, τέσσερα χέρια, δύο καρδιές. H Sister Sylvester, έχει αποτελέσει Onassis AiR fellow και έκανε την έρευνά της στο Αρχείο Καβάφη και είναι φιλοξενούμενη καλλιτέχνις του Onassis ONX στη Νέα Υόρκη. Θα βρεθεί μάλιστα σε λίγες μέρες στην Αθήνα και στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη με άλλη μια μοναδική στιγμή της, την περφόρμανς Constantinopoliad που εμπνεύστηκε από το ομώνυμο ημερολόγιο του Κ.Π. Καβάφη.
Το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται διαχρονικά με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 2019 υποστήριξε την πρωτοβουλία Meet the Future, όπου 15 σκηνοθέτριες και σκηνοθέτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό. Δύο από τους συμμετέχοντες, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Ζακλίν Λέντζου, έγιναν Onassis Fellows. Πέρα από την υποστήριξη νέων κινηματογραφιστών, το Ίδρυμα Ωνάση, σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, έχει δημιουργήσει συνθήκες πρόσβασης σε όλες τις προβολές ταινιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη δράση Cinemability*.