«Syk Pike / Sick of Myself / Σιχάθηκα τον εαυτό μου» (Κριτική)

«Syk Pike / Sick of Myself / Σιχάθηκα τον εαυτό μου»
7/10

 

Και λόγω των ταινιών της τελευταίας δεκαετίας, που προέρχονται από τις σκανδιναβικές χώρες, έχει κλονιστεί η πίστη μου στις διάφορες επιστημονικές έρευνες που διαφημίζουν την ποιότητα ζωής στις τρεις μοναρχίες (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία), αλλά και σε Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ελβετία. Από συνομιλίες με ανθρώπους που ζουν εκεί, καταγράφω πληροφορίες για εσωστρεφείς, ρατσιστές πολίτες με αυξανόμενες τάσεις αυτοκτονίας. Φαινόμενα δηλαδή που παρατηρούνται και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπό καλύτερες όμως καιρικές συνθήκες.

 

Η μισανθρωπία αναδεικνύεται και από το σκανδιναβικό φιλμ Syk Pike, που μεταφράζεται ως Άρρωστο Κορίτσι. Πρωταγωνιστεί η πτωχή πλην τίμια, ανειδίκευτη υπάλληλος Signe (Kristine Kujath Thorp), η οποία παρά μιας καλής της πράξης, παραμένει άσημη και αδιάφορη για τον κύκλο, που συναναστρέφεται μετά του νάρκισσου, εικαστικού φίλου της Thomas (Eirik Saether). Διεκδικώντας τα δικά της 15’ λεπτά διασημότητας και followers στο Instagram, καταφεύγει σε μία αποτρόπαια πράξη, στηριγμένη στην ψεύτικη σχέση της με τον Thomas, στις αυτοκαταστροφικές τάσεις της και στην πρόκληση της λύπης από τους γύρω της.

 

Το έργο γράφει και σκηνοθετεί ο Νορβηγός, μικρομηκάς Kristoffer Borgli (1985). Ο Borgli διατηρεί τη βάση του στο Los Angeles. Σε δύο μήνες κυκλοφορεί και η πρώτη του αγγλόφωνη ταινία με πρωταγωνιστή το Nicolas Cage (Dream Scenario). Την παραγωγή κάνουν οι Dyveke Bjorkly Graver, Andrea Berentsen Ottmar και Tom Kjeseth του The Worst Person in the World και για αυτό μικρό ρόλο δέχεται να παίξει στο Sick of Myself ο καλός Anders Danielsen Lie. Η δε συμπαραγωγός Kristina Borjeson κρύβεται και πίσω από το Triangle of Sadness.

 

Οι συντελεστές τολμούν να σχολιάσουν τον κοινωνικό, φυλετικό ρατσισμό των πατρίδων τους, τις διακρίσεις που υφίστανται οι άνθρωποι με αναπηρίες, αλλά και να σατιρίσουν το εξαρτησιογόνο κυνήγι των likes στα social media με όλους τους κινδύνους, που επιφυλάσσει αυτό για την ψυχική υγεία. Ταυτόγχρονα αντιμετωπίζουν με στωικότητα το wellness, την υποκρισία και την επιφανειακότητα των δήθεν λόγιων κύκλων. Απολαυστικές στους ρόλους τους οι Andrea Braein Hovig και Mathilda Hoog. Στο ντεμπούτο του ο Eirik Saether καταφέρνει να γίνει αρκετά αντιπαθητικός, όπως απαιτεί εξάλλου και το σενάριο. Το φιλμικό ταίρι του Kristine Kujath Thorp (The Burning Sea) ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του δύσκολου ρόλου της, καθώς η ταινία βασίζεται πάνω της.

 

Trivia:

- του makeup επιμελείται η Dimitra Drakopoulou (The 12 th Man, 2017, The Quake, 2018).

- Πλην του σάουντρακ (Turns) και των τραγουδιών Dance II (Discovery Zone) και Haper du harp lass (Kristine Kujath Thorp), ακούγονται συνθέσεις των: Gabriel Faure, Domenico Scarlatti, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart από την Πορτογαλίδα πιανίστα Maria Joao Pires (με το viral video του 1999), Franz Schubert, Ludwig van Beethoven και Maurice Ravel.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 από τη NEO Films.

 

Trailer

Video Url