«Contempt / Le Mepris / Η Περιφρόνηση» (Κριτική)

«Contempt / Le Mepris / Η Περιφρόνηση»
4/10

 

Η αντικειμενοποίηση της γυναίκας συνεχίζεται και σε αυτή την ταινία του Jean- Luc Godard. Το γυναικείο ρόλο κρατά η Brigitte Bardot, η οποία τελικά διόλου τυχαία στάθηκε απέναντι στο κίνημα του #metoo μετά της συναδέλφου της Catherine Deneuve. Η Bardot υποδύεται τη νεαρή σύζυγο του Michel Piccoli, ο οποίος αναλαμβάνει να επεξεργαστεί το σενάριο της παραγωγής του Jack Palance σε σκηνοθεσία του Fritz Lang με θέμα την Οδύσσεια.

Οι τρεις άντρες είναι οι δημιουργοί (παραγωγός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος) και οι δύο γυναίκες παίζουν τη σύζυγο (πρώην δακτυλογράφο) και τη διερμηνέα. Το φιλμ του 1963 κυκλοφορεί από τη STUDIO CANAL, για να τιμήσει την 60η επέτειο του, με την υποστήριξη του CNC (Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου Γαλλίας). Η εικόνα σαρώθηκε και αποκαταστάθηκε σε 4K στο εργαστήριο HIVENTY.

Προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αποκατάσταση 4Κ, χρησιμοποιήθηκαν το αρχικό αρνητικό 35 mm και το interpositive, καθώς και η εκτύπωση αναφοράς που επεξεργάστηκε εκ νέου το 2002 ο κ. Raoul Coutard, αρχικός Διευθυντής Φωτογραφίας στο LE MÉPRIS. Η αποκατάσταση διήρκεσε 220 ώρες, επιτρέποντας την αντιστάθμιση των ελαττωμάτων που συνδέονται με τη φθορά του χρόνου, όπως οι αποκλίσεις στα χρώματα και το φωτισμό.

 

Δυστυχώς όσο και να ανανεώνεται η εικόνα του έργου, δεν αλλάζει ο παρωχημένος τρόπος αντιμετώπισης της γυναίκας ως γκόμενας, σειρήνας, άνεργης, άκληρης, γκρινιάρας. Το σενάριο βασίζεται στη νουβέλα του Alberto Moravia  Il disprezzo (1954) και χαρακτηρίζεται από σεξισμό, αφού το θηλυκό συμβολίζει απλά την αντρική φαντασίωση και κυκλοφορεί χωρίς ρούχα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Ο μισογυνισμός χαρακτηρίζει αρκετά το γαλλικό σινεμά της εποχής και αυτό το φιλμ δεν αποτελεί εξαίρεση.

 

Trivia: Χρέη δημοσίων σχέσεων εκτέλεσε ο Bertrand Tavernier (1941-2021). Κλασική η μουσική του Georges Delerue.

- Σαν σήμερα πριν δέκα χρόνια αναρτήθηκε η πρώτη μου κινηματογραφική κριτική στον εν λόγω ιστότοπο (The Bling Ring / Οι ύποπτοι φορούσαν γόβες). Ευχαριστώ τον κ. Γιάννη Πετρίδη για την εμπιστοσύνη.

 

Το έργο κυκλοφορεί σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση (4KUHD) στις 7 Σεπτεμβρίου 2023 στους κινηματογράφους από τη New Star.

 

Trailer: 

Video Url