Ο James Cameron κυριολεκτικά λέει, «σας το είπα» ως απάντηση στην άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Σε μια συνέντευξη στο CTV News, ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο κλασικό του έργο επιστημονικής φαντασίας, «The Terminator» ενώ μοιράστηκε τις ανησυχίες του για την απειλή που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρωπότητα.
«Σας προειδοποίησα το 1984 και δεν ακούσατε», είπε στην Vassy Kapelos, εξηγώντας ότι πρέπει να εξετάσουμε ποιος αναπτύσσει την τεχνολογία και αν το κάνει για κέρδος «διδάσκοντάς την, την απληστία» ή για στρατιωτικούς λόγους «διδάσκοντάς την, την παράνοια».
Και συνέχισε, «Νομίζω ότι θα μπούμε σε έναν αγώνα δρόμου όσων αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοιο με αυτό των πυρηνικών όπλων, όπου αν δεν την κατασκευάσουμε εμείς, τότε κάποιος άλλος σίγουρα θα την κατασκευάσει πρώτος και έτσι θα κλιμακωθεί η κατάσταση. Μπορείτε να φανταστείτε μια τεχνητή νοημοσύνη σε ένα θέατρο μάχη και όλος ο πόλεμος να διεξάγεται από τους υπολογιστές, με μια ταχύτητα που οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν και δεν θα έχετε καμία ικανότητα να αποκλιμακώσετε».
Στην ταινία «The Terminator», ο Cameron και η σεναριογράφος Gale Anne Hurd παρουσίασαν ένα σενάριο στο οποίο ένα αμυντικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Skynet, είχε συνειδητοποιήσει τον εαυτό του και κατέστρεψε την ανθρωπότητα. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, δεν μοιάζει πια σαν επιστημονική φαντασία, αλλά μια πιθανή πραγματικότητα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Cameron εξέφρασε τις σκέψεις του σχετικά με τα bots τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για τη συγγραφή σεναρίων, κάτι που είναι ένα από τα βασικά αίτια της συνεχιζόμενη απεργίας των ηθοποιών και των σεναριογράφων στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το ζήτημα, δεν αισθάνεται ότι απειλείται από την τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να κλέψει την δουλειά του. «Απλώς δεν πιστεύω ότι ένας ασώματος νους ο οποίος αναμασά και αντιγράφει οτιδήποτε έχουν πει τα ενσαρκωμένα μυαλά - για τη ζωή, την αγάπη, το ψέμα, τον φόβο, τη θνητότητα - και απλώς τα ανακατεύει όλα μαζί», είπε. «Δεν πιστεύω ότι θα έχει κάτι που θα συγκινήσει το κοινό. Πρέπει να είσαι άνθρωπος για να τα γράψεις αυτά».
Ο 68χρονος καναδός σκηνοθέτης πρόσθεσε ότι σίγουρα δεν θα τον ενδιέφερε να χρησιμοποιήσει κάποιο σενάριο φτιαγμένα από την τεχνητή νοημοσύνη: «Ας περιμένουμε 20 χρόνια και αν μια τεχνητή νοημοσύνη κερδίσει Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου, νομίζω ότι πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά».