Το Onassis Culture στηρίζει το ελληνικό σινεμά, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις και το ταλέντο ανερχόμενων κινηματογραφιστών, και αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης. Για πρώτη φορά, απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, live action και animation. Κατατέθηκαν συνολικά 132 προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την ομάδα του Onassis Culture. Οι πέντε προτάσεις που επιλέχθηκαν, ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη κινηματογραφική ματιά, την τολμηρή γραφή και τη δυναμική της ομάδας και θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ η καθεμία. Μέσα στη χρονιά θα προχωρήσουν σε παραγωγή, για να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το εγχώριο και διεθνές κοινό στα φεστιβάλ του κόσμου.
Το Ίδρυμα Ωνάση αγαπάει και στηρίζει το σινεμά σε κάθε μορφή και έκφρασή του. Ανερχόμενοι και καταξιωμένοι κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, υβριδικά έργα και ντοκιμαντέρ, συνεργασίες με τα πιο σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου, ομιλίες και masterclasses. Διαβάστε περισσότερα για τις δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση στον κινηματογράφο εδώ.
Οι ταινίες μικρού μήκους κρύβουν μεγάλα συναισθήματα.
Ανακαλύψτε τους νικητές.
Αυτό το λαμπρό φως που αναβλύζει της Λίας Τσάλτα σε παραγωγή της Ιωάννας Πετειναράκη (Moving Rooster Productions)
MJ του Γιώργου Φουρτούνη σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου (Blackbird Production)
New Wild του Θανάση Τρουμπούκη σε παραγωγή του Κωνσταντίνου Βασίλαρου (Studio Bauhaus)
Fouetté του Δημήτρη Ζούρα σε παραγωγή της Χριστίνας Τσακμακά (Honeybee Productions)Τα ζώα στο
Δάσος της Δήμητρας Μήτσακη σε παραγωγή του Παναγιώτη Υδραίου (FLP Athens)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
«Αυτό το λαμπρό φως που αναβλύζει» της Λίας Τσάλτα σε παραγωγή της Ιωάννας Πετειναράκη (Moving Rooster Productions)
Ένα λουλούδι κόβεται. Ένας αποχαιρετισμός. Η Βαλέρια είναι έτοιμη να γίνει φως.
H Λία Τσάλτα γεννήθηκε στην Καλαμάτα και είναι σκηνοθέτρια και σεναριογράφος με έδρα την Αθήνα, όπου και σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Η πρώτη της μικρού μήκους, «Το Δάσος» (2018), έκανε την πρεμιέρα της στο 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο, ενώ προβλήθηκε μεταξύ άλλων στα φεστιβάλ Encounters και Ουψάλα. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία της, “Μagma” (2022), έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, κερδίζοντας τα βραβεία Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, απέσπασε το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής «Αργυρή Αθηνά» στις «Νύχτες Πρεμιέρας», ενώ αργότερα προβλήθηκε σε διεθνή πρεμιέρα στο PÖFF Tallinn Black Nights Film Festival.
“MJ” του Γιώργου Φουρτούνη σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου (Blackbird Production)
O MJ θα κάνει τα πάντα για να είναι ο καλύτερος – για τη δόξα. Βέβαια, πίσω από τη μάσκα του τράπερ, δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να την αντέξει κιόλας.
Ο Γιώργος Φουρτούνης γεννήθηκε στη Ρόδο, μεγάλωσε στην Αθήνα και, παράλληλα με τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε σκηνοθεσία. Το «Πίστομα» προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στα φεστιβάλ Curta Cinema (Ρίο ντε Τζανέιρο) και Short Shorts (Τόκιο). Στο 34ο Φεστιβάλ Δράμας βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο Μυθοπλασίας, ενώ ήταν υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. O «Ίκαρος» προβλήθηκε στις «Νύχτες Πρεμιέρας» και απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας.
“New Wild” του Θανάση Τρουμπούκη σε παραγωγή του Κωνσταντίνου Βασίλαρου (Studio Bauhaus)
Μια θαλάσσια επιδημία προσβάλλει τη ζωή των κατοίκων ενός παραλιακού οικισμού που ψαρεύουν παράνομα με δυναμίτη.
Ο Θανάσης Τρουμπούκης ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και καλλιτεχνικές εκθέσεις: Ομπερχάουζεν (ειδική μνεία), Σαράγιεβο, Παλμ Σπρινγκς, Χονγκ Κονγκ, Μόντρεαλ (Montréal Festival du Nouveau Cinéma), Premiers Plans, Encounters, Ελσίνκι, Ρέικιαβικ, Βιέννη (Vienna Shorts), Δράμα, «Νύχτες Πρεμιέρας» (Βραβείο Σκηνοθεσίας), Κοπεγχάγη (CPH:DOX) και documenta 14. Παράλληλα, αναπτύσσει το σενάριο για την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, “Lionfish”, με την υποστήριξη των Οnassis Culture, ΕΚΚ και γαλλικού CNC.
“Fouetté” του Δημήτρη Ζούρα σε παραγωγή της Χριστίνας Τσακμακά (Honeybee Productions)
Μια χορεύτρια μπαλέτου προσπαθεί να πετύχει για να κερδίσει την αποδοχή της μητέρας της, ενώ η μητέρα ασχολείται μόνο με την ομοφυλοφιλία του γιου της.
Ο Δημήτρης Ζούρας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, απ’ όπου αποφοίτησε το 2016. Από τότε είναι μέλος του Athens Casting δουλεύοντας ως casting director σε ταινίες, διαφημίσεις και σειρές (“Monday”, «Οίκτος», «Όλες οι φωτιές η φωτιά», “Bella”, “Μilky Way”, “Broadway” κ.ά.). Η πτυχιακή του ταινία, «Μάγδα», πήρε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Δράμας το 2016. Η δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, «Μαμά» (2020), πήρε βραβείο Σεναρίου στο Athens Marathon Film Festival και ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο San Francisco Greek Film Festival. Η τρίτη του ταινία, «Κάκτος» (2022), βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας με το βραβείο Drama Queer.
«Τα Ζώα στο Δάσος» της Δήμητρας Μήτσακη σε παραγωγή του Παναγιώτη Υδραίου (FLP Athens)
Η Μαργκώ και ο Μιχάλης πηγαίνουν διακοπές για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της σχέσης τους, αλλά η κατάσταση μεταξύ τους εκτροχιάζεται.
Η Δήμητρα Μητσάκη είναι συγγραφέας, σκηνοθέτρια, μοντέρ και παραγωγός. Σπούδασε σκηνοθεσία στο filmArche του Βερολίνου και συγγραφή στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Οι ταινίες της έχουν παρουσιαστεί σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και εκθέσεις σε Γερμανία, Ελλάδα, Βραζιλία, Ουκρανία, Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Βοσνία κ.α.. Η τελευταία της ταινία είναι το υβριδικό ντοκιμαντέρ «Έχει η πόλη πεθάνει;» και η ίδια βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός μεγάλου μήκους έργου. Η Δήμητρα ίδρυσε το 2017 το Balkan Can Kino.
Διαβάστε περισσότερα
https://www.onassis.org/el/news/big-short-films-open-call-2023