«Nostalgia» (Κριτική)

«Nostalgia / Νοσταλγία»
6/10

Η ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Mario Martone (1959) προδίδεται από τη μεγάλη της διάρκεια. Αυτό που ξεκινά ως ένα νοσταλγικό ταξίδι του δημιουργού στην πατρίδα του, τη Νάπολη της Ιταλίας, καταλήγει σε ένα μακρόσυρτο νόστο του πρωταγωνιστή. Ο Pierfrancesco Favino (1969) υποδύεται το Felice Lasco, που επιστρέφει στη Νάπολη, μετά από σαράντα χρόνια αυτο-εξορίας, για να αποχαιρετήσει τη μητέρα του και τελικά αποφασίζει να βάλει τα θεμέλια για την οριστική επανεγκατάστασή του στη Νότια Ιταλία. Δεν υπολογίζει όμως τις προθέσεις του άσπονδου φίλου του Oreste Spasiano (ο Tommaso Ragno). Ο Felice βρίσκει αναπάντεχο στήριγμα στο πρόσωπο του ιερέα Luigi (Francesco Di Leva), ο οποίος τον ξεναγεί στην πιο φτωχή και υποβαθμισμένη συνοικία της πόλης.

Το φιλμ αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του 2016 του Ermanno Rea, που γεννήθηκε στη Νάπολη το 1927 και το σενάριο συνυπογράφει η σύζυγος του σκηνοθέτη και Ναπολιτάνα Ippolita Di Majo (1972). Την παράσταση κλέβει η ογδοντάχρονη Aurora Quattrocchi, υποδυόμενη τη μητέρα Teresa Lasco. Η ηθοποιός παίζει μόνο μισή ώρα, αλλά αυτό της αρκεί. Τολμά ακόμα και γυμνή σκηνή. Ίσως κάποιοι την είδαν φέτος να συμμετέχει στη δεύτερη σεζόν της καταπληκτικής σειράς The White Lotus. Την ξεχωρίσαμε πριν επτά χρόνια στο Anime Nere, αλλά και στα Malena και Golden Door.

Trivia: - Το έργο αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ιταλίας για τα φετινά βραβεία
Oscar.

- Ακούγεται δις το τραγούδι Lady Greengrass των Tangerine Dream.

 

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 26 Ιανουαρίου 2023 από την Ama Films στους κινηματογράφους ΑΣΤΥ (Κοραή 4) και ΔΑΝΑΟΣ 1 (Κηφισίας 109).

 

Trailer: 

Video Url