«Holy Spider» (Κριτική)

«Holy Spider»
7/10

Η υπόθεση εμπνέεται από την αληθινή ιστορία ενός serial killer στο Ιράν της περιόδου 2000-2001. Τί πραγματικά θα γνώριζε ο νέος άνθρωπος για το σύγχρονο Ιράν αν δεν υπήρχε το TikTok;

ένα Persepolis και έξω από την πόρτα. Η δολοφονία της 22χρονης Gina Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του θεοκρατικού καθεστώτος πυροδότησε συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. Η Amini γεννήθηκε την περίοδο, στην οποία εκτυλίσσεται η δράση του θρίλερ Ιερή Αράχνη. Το φιλμ αποτελεί την πρόταση της Δανίας για τα φετινά βραβεία Oscar. Ο φονταμενταλιστής, νοικοκυραίος, serial killer που δολοφονεί εργάτριες του σεξ στην πόλη Mashhad του Ιράν, για να «εξαγνίσει» τον κόσμο, ενσαρκώνει την απόλυτη έκφραση της πατριαρχίας, του μισογυνισμού και της ιδεοληψίας. Μία θαραλλέα δημοσιογράφος αποφασίζει να αποκαλύψει την ταυτότητά του, μη διστάζοντας να βγει στο «πεζοδρόμιο».

Η ιστορία των Ali Abbasi (σκηνοθέτης και συμπαραγωγός), Afshin Kamran Bahrami και Jonas Wagner θυμίζει τη συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας της Εύας Φωτιάδου το 1998, η οποία δικαιώθηκε το 2001, αφού η γενναία μητέρα της Ελένη Φωτιάδου βγήκε στους κακόφημους δρόμους της Θεσσαλονίκης, παριστάνοντας ακόμη και την ιερόδουλη, καταφέρνοντας να ξεσκεπάσει τον ένοχο.

Δυστυχώς οι αρμόδιες Αρχές δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και τελικά η Ελένη Φωτιάδου, δρώντας ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, ήταν αυτή, που αποκάλυψε ότι ο θάνατος της κόρης της δεν επήλθε από χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά ότι η Εύα Φωτιάδου υπήρξε θύμα βιασμού και ανθρωποκτονίας. Στο δεύτερο βαθμό το 2004 ο βασικός κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη. Απορίας άξιο γιατί αυτή η ιστορία δεν μεταφέρθηκε ποτέ στο σινεμά, αλλά αποτέλεσε μόνο έμπνευση για τηλεόραση.

Το σκληρό, τολμηρό και ρεαλιστικό θρίλερ του Ali Abbasi (1981) δεν χαρίζεται στο θρησκόληπτο δολοφόνο, στο σεξιστή αστυνόμο, στη μικροπρεπή σύζυγο με τη δόλια συμπεριφορά, αλλά και στο θρησκομανή όχλο. Η απανθρωποποίηση ομάδων ανθρώπων βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στο Ιράν. Ποιος ξεχνά τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών στη χώρα μας προ 10 ετών, ο οποίες τελικά αθωώθηκαν;

Ο μισογυνισμός είναι βαθιά ριζωμένος και στη χώρα μας, όπως εκφράζεται στα σύγχρονα
μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και μέσω των γυναικοκτονιών ή της στάσης μερίδας των αστυνομικών, πολιτικών και δικαστικών αρχών προς τα θύματα βιασμού και κακοποίησης. Πρόκειται για μία serial killer μειονότητα της κοινωνίας μας.

Πειστικοί στους ρόλους τους η συμπαραγωγός Zar Amir-Ebrahimi (ως δημοσιογράφος Rahimi), η ερμηνεία της οποίας βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών, ο Mehdi Bajestani (ως δολοφόνος Saeed), ο Arash Astiani (ως βοηθός της δημοσιογράφου), και η Forouzan Jamshidnejad (ως σύζυγος Fatima).

Trivia: Διεύθυνση παραγωγής: Lina Nordqvist (The Wave). Μοντάζ: Olivia Neergaard-Holm, Hayedeh Safiyari (A Separation). Μουσική: Martin Dirkov (Shorta), ενώ ακούγεται το Bayat Tork - IV (Rahim Moazzenzadeh).

Η ταινία κυκλοφορεί στις 19 Ιανουαρίου 2023 από το Cinobo.

Trailer:

Video Url