«Περιοδεύων Θίασος» (Κριτική)

«Περιοδεύων Θίασος»
Βαθμολογία: 8,5/10

 

Η συγγραφέας, σκηνοθέτις, εκπαιδευτικός του θεάτρου και ηθοποιός (Τα κόκκινα τετράδια – 2020, Η Αποστολή - Ανάμνηση από μιαν Επανάσταση - 2017, Στη σωφρονιστική αποικία - 2014, Όπως σας αρέσει - 2010) Ελεάνα Γεωργούλη παρουσιάζει το νέο της έργο στο Θέατρο ΕΛΕΡ (το αλλοτινό Θέατρο του Ήλιου), που ξεκίνησε να λειτουργεί ανακαινισμένο μόλις στις 17 Δεκεμβρίου 2021.

 

 

Σμύρνη, Σεπτέμβρης του 1922. Τρία «ρεμάλια θεατρίνοι» διασκεδάζουν το πλήθος πάνω στο κατάστρωμα ενός πλοίου, που θα μεταφέρει Έλληνες της Μικράς Ασίας στον Πειραιά. Με αυτή τη βάση η Γεωργούλη γράφει ένα δυνατό κείμενο, με ουσία, ιστορική ακρίβεια και μέτρο, που δε χαρίζεται σε κάποιον. Η σκηνοθεσία της επιτρέπει στο λόγο να αναπνεύσει, αφού αφήνει χώρο για κάποιες μαγικές σιωπές. Η συγγραφέας συγκρότησε ένα θίασο με τρεις ηθοποιούς, που διαθέτουν και υποκριτική δεινότητα και ταλέντο στην κίνηση και σπουδή στο τραγούδι και στη μουσική γενικότερα. Και οι τρεις καλλιτέχνες βρίσκονται διαρκώς πάνω επί σκηνής.

 

Τον πρωταγωνιστή Γεράσιμο Γεννατά (1961) είχα πρωτοδεί στο θέατρο ακριβώς πριν 23 χρόνια («Δύο Θεοί», Θέατρο του Νέου Κόσμου). Του πάει τόσο πολύ το θέατρο. Διαπρέπει στο ρόλο του Γελωτοποιού. Με το που ξεκινά να παίζει σε γητεύει. Είχα καιρό να ανατριχιάσω με μία ερμηνεία. Ο ηθοποιός με κέρδισε μόλις άρχισε να μονολογεί: «…κόβω δαχτυλάκι με δαχτυλιδάκι…κόβω ουλάκι με χρυσό δοντάκι…». Μέσω του έργου προειδοποιεί το κοινό για το ζοφερό μέλλον, αφού υπάρχουν αναφορές στο επίκαιρο θέμα του προσφυγικού, των παιδοβιαστών της 12χρονης και της κατηγορίας για βιασμό μίας 19χρονης στο Α.Τ. Ομόνοιας. Δίπλα στον έμπειρο Γεννατά στέκονται επάξια δύο νεότεροί του ηθοποιοί. Την Ταχυδακτυλουργό Νινέτ υποδύεται η Μάρια Φλωράτου (κόρη του πρώην δήμαρχου της Πάτρας Ευάγγελου Φλωράτου), η οποία έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Γεράσιμο Γεννατά και υπήρξε βοηθός της Γεωργούλη στα «Κόκκινα τετράδια» (8,5/10). Είναι παρούσα ακόμα και στις σκηνές, που δεν έχει λόγια. Δείχνει να της αρέσει αυτό, που κάνει και φαντάζει δυνατή επαγγελματίας και ενεργητική καλλιτέχνις. Ως Ακροβάτης ο Γιάννης Ασκάρογλου («Σέρρες») βοηθιέται πολύ από το σφριγηλό σώμα του. Σέβεται τους συναδέλφους του και παίζει με αυτοσυγκέντρωση και σεμνότητα, επιδεικνύοντας αγάπη στην τέχνη του. Θα ήθελα άλλους δύο μουσικούς επί σκηνής να ερμηνεύουν ζωντανά την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Θάνου Κοσμίδη.

 

 

Κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη. Σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Τρικκαλιώτης.
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα. Φωτογραφίες: Karol Jarek.
Video design: Χρυσάνθη Μπαδέκα. Promo Trailer: Αλέξης Ζαφειράκης. Μουσικοί
επί σκηνής: Γεράσιμος Γεννατάς (κλαρινέτο), Μάρια Φλωράτου (κοντραμπάσο), Γιάννης
Ασκάρογλου (κρουστά). Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεοδόσης Τανής. Υπεύθυνη
επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble.
Οργάνωση παραγωγής: Retrospectiva Productions ΑΜΚΕ & Άνοιγμα ΑΜΚΕ.

Trivia: Η παράσταση παρουσιάστηκε στις 6 και 7 Αυγούστου 2022 στο Ξενοκράτειο
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.

«ΠΕΡΙΟΔΕΥΩΝ ΘΙΑΣΟΣ» της Ελεάνας Γεωργούλη.

 

• «ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΕΡ», Φρυνίχου 10, Τ.Κ. 10558, Αθήνα. Τηλ.: 2117353928. Παραστάσεις:
Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
(χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: Παρασκευή και Σάββατο: Κανονικό 15€, Μειωμένο
12€,  Κυριακή: Κανονικό 13€, Μειωμένο 10€. Μειωμένα εισιτήρια για φοιτητές, άτομα
κάτω των 23 ετών και άνω των 65, καθώς και για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων.
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/periodeuon-thiasos-tis-
eleanas-georgouli/

Teaser: 

Video Url