«Σπιρτόκουτο» Γιάννη Οικονομίδη - 20 χρόνια μετά (Κριτική)

«Σπιρτόκουτο» 
6/10

Τί του φταίει του Έλληνα, που δεν έγινε αφεντικό; οι γυναίκες («που είναι όλες εκδιδόμενες»), οι Αλβανοί («που μας παίρνουν τις δουλειές»), οι ομοφυλόφιλοι («που αλλοιώνουν τον πολιντιζμό μας»).

Αυτά και άλλα χαρίσματα του Νεοέλληνα κατακεραυνώνει προ εικοσαετίας ο Γιάννης Οικονομίδης (1967) στο φιλμ, με το οποίο συστήθηκε στο ευρύ κινηματογραφικό κοινό.

Τί σε νοιάζει ρε κουτέ η πατρότητα ενός παιδιού, που το μεγάλωσες σαν κόρη σου για είκοσι χρόνια; τί σε νοιάζει ρε νοικοκυραί εαν ο μοναχογιός σου γουστάρει τους άντρες; τί σε νοιάζει ρε ρατσιστάκο αν παντρευτείς Αλβανίδα;

Το σενάριο του σκηνοθέτη, το οποίο συνυπογράφει μετά της Λένιας Σπηροπούλου, βρίθει βωμολοχιών.

Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους τους με τη φωνή τσίτα τα γκάζια. Η ζωή της οικογένειας της ταινίας θυμίζει πόλεμο. Το σπίτι τους κυριολεκτικά είναι ένα σπιρτόκουτο. Τα – τουλάχιστον ευέξαπτα – μέλη της αποτελούν ο πατέρας Δημήτρης (Ερρίκος Λίτσης), η μητέρα Μαρία (Ελένη Κοκκίδου), ο γιος Λουκάς (Σταύρος Γιαγκούλης), η κόρη Κική (Αγγελική Παπούλια), ο θείος Γιώργος (Κώστας Ξυκομηνός) και οι Μαργαρίτα (Ιωάννα Ιβανούδη), Βαγγέλης (Γιάννης Βουλγαράκης) και Άντζελα (Σεραφίτα Γρηγοριάδου).

Ο Λίτσης κατάφερε να αποκτήσει fanclub με αυτό το ρόλο, η Κοκκίδου είναι τόσο διαφορετική από τους τηλεοπτικούς της ρόλους. Ο Γιαγκούλης δεν θυμίζει σε τίποτα τον ευγενικό νέο της παράστασης «Μάλα» (2002)

Video Url

 

Το καστ τολμά να ξεγυμνωθεί, να αυνανιστεί, να βριστεί, να κακοποιηθεί, να εκτεθεί. Αμακιγιάριστοι, βρώμικοι και κακοί ο ένας με τον άλλον και τον εαυτό τους θυμίζουν τους τρωγλοδύτες της ταινίας του Ettore Scola του 1976 Brutti, sporchi e cattivi.

Μόνο που τώρα δεν ζουν σε μία παραγκούπολη της Ρώμης, αλλά σε ένα ζεστό, διαμέρισμα της Αθήνας. Κάποιοι θεατές δεν θα αντέξουν το θέαμα και τα αδιάκοπα βρισίδια. Ίσως επειδή τους θυμίζουν κάτι, ίσως επειδή δεν τους θυμίζουν κάτι.

Δυστυχώς έκτοτε παγκοσμίως οι ακροδεξιές δυνάμεις αύξησαν επικίνδυνα τα ποσοστά τους στις εκλογικές αναμετρήσεις, οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως αναγκαίο κακό, ενώ μία στις τρεις γυναίκες βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια μορφή βίας λόγω φύλου (source: FRA, 2014) και τέσσερις φορές περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες σκοτώνονται από νυν ή πρώην σύντροφο (δύο γυναίκες την εβδομάδα σκοτώνονται ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας στην Αγγλία και την Ουαλία). Οι προφητείες ή διαπιστώσεις του Οικονομίδη επικυρώθηκαν.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 8/9 από τη Filmcenter Trianon. 

Trailer: 

Video Url