«Nope» (Κριτική)

«Nope / Ούτε καν» 
4,5/10

 

Ή μάς «δουλεύει» ο Jordan Peele ή πρόκειται για μία ιδιοφυΐα, που δεν αντιλαμβανόμεθα. Στο τρίτο του φιλμ, μετά τα Get Out (7/10, 2017) και Us (7/10, 2019), συστήνει στο θεατή τα αδέλφια, ιδιοκτήτες ράντσου OJ (ο Daniel Kaluuya) και Emerald KekePalmer), που απευθύνονται στη βοήθεια του πωλητή Angel (ο Brandon Perea) και του κινηματογραφιστή Antlers (ο Michael Wincott), προκειμένου να καταγράψουν τον απόκοσμο επισκέπτη της πόλης τους προς ίδιον όφελος.

Η ταινία, που ανοίγει με απόσπασμα της Παλαιάς Διαθήκης (Και θέλω ρίψει βδελυράν ακαθαρσίαν επί σε και θέλω σε καταισχύνει και θέλω σε καταστήσει εις θέαμα), μοιάζει με επεισόδιο του τηλεοπτικού The Twilight Zone, στο reboot του οποίου ο Peele υπήρξε συμπαραγωγός, αλλά και με κακή αντιγραφή επεισοδίου του τηλεοπτικού Lovecraft Country, του οποίου ο Peele ήταν επίσης συμπαραγωγός. Οι εύλογες αναζητήσεις του δημιουργού για το ρατσισμό στη χώρα του είναι και εδώ παρούσες, αλλά το σενάριο περιέχει μία παράλληλη πλοκή για το χώρο του θεάματος, που φαντάζει ασύνδετη. Αφορά στο ρόλο του Steven Yeun (Minari, 7,5/10, 2020), που υποδύεται το παιδί-ηθοποιό Ricky Park,ο οποίος ως ενήλικας εκμεταλλεύεται οικονομικά ένα τραύμα του παρελθόντος, που αφορά σε μία επίθεση χιμπατζή, παρόμοια με αυτή του χιμπατζή Travis κατά της Charla Nash εν έτει 2009.

Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν σύγχυση στο θεατή, καθώς ο Peele επιλέγει να αφήσει στο σκοτάδι πτυχές της ιστορίας του. Ενώ το hype των φιλμς του παραπέμπει σε έναν σκηνοθέτη horror ταινιών, το Nope πιο πολύ σε τρομάζει με το πόσο κακό είναι, παρά με το σασπένς της, αργά εξελισσόμενης, ιστορίας του. Πρέπει να περιμένεις δύο ώρες για την καλύτερη σκηνή δράσης. Τί να την κάνεις μία ταινία, που μετά πρέπει να διαβάσεις δέκα, επεξηγηματικά άρθρα, για να την καταλάβεις; Το φιλμ θυμίζει το προ εικοσαετίας Signs. Ο Peele (1979) πλασάρεται εξάλλου ως ο νέος M. Night Shyamalan (1970), αφού δείχνει να θέλει να γυρίζει και αυτός συνέχεια την ίδια ταινία. Είναι καλύτερος ως τώρα σκηνοθέτης από το Shyamalan; ούτε καν!

Trivia: 
- υπάρχει αναφορά στον άγνωστο, μαύρο ιππέα της βουβής, μικρού μήκους, ταινίας The Horse in Motion (1878) του Βρετανού φωτογράφου Eadweard Muybridge, που επηρέασε τη διαμόρφωση της ιδέας της τέχνης του κινηματογράφου.

- Ακούγονται – μεταξύάλλων – τα τραγούδια Sunglasses at night (Corey Hart),Walk on by (Dionne Warwick).

- Σε μικρό, αλλά χαρακτηριστικό ρόλο, εμφανίζεται η σταρ των τηλεοπτικών σαπουνόπερων Love is a many-splendored thing, Knots Landing και General Hospital, Donna Mills (1940).

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 25/8 από την Odeon

Trailer:

Video Url