«Το Μουσικό Δωμάτιο / The Music Room / Jalsaghar» (Κριτική)

Κριτική της ινδικής ταινίας
«Το Μουσικό Δωμάτιο / The Music Room / Jalsaghar» 
7/10

 

Μία μαυρόασπρη, ινδική ταινία του 1958, από ένα σκηνοθέτη, που πέθανε πριν τριάντα χρόνια, δεν είναι αυτό, που σου έρχεται στο μυαλό κατευθείαν ως θερινή ψυχαγωγία σε ένα σινεμά. Αν αφεθείς όμως, θα απολαύσεις το τέταρτο μόλις φιλμ του Satyajit Ray (1921-1992), ο οποίος υπογράφει και το σενάριο μετά του ντοκυμαντερίστα Santi P. Choudhury (1929-1982), βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα (1938) του Tarashankar Banerjee (/Bandyopadhyay) (1898-1971). 

Βρισκόμαστε λίγα χρόνια πριν την αποχώρηση των Βρετανών από την Ινδία και την διά νόμου απαγόρευση των καστών, οι οποίες δυστυχώς υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Ο πρωταγωνιστής (Chhabi Biswas, 1900-1962) υποδύεται έναν σπάταλο μεγαλοκτηματία. Όταν ο άρχοντας ξεπέφτει στην ανάγκη του αστού τοκογλύφου (Gangapada Basu, 1910-1971), το μόνο που του απομένει, είναι η ανάγκη του να υπερασπιστεί τη δήθεν ανωτερότητα της κοινωνικής τάξης του, μέσω της διοργάνωσης μιας πλούσιας παράστασης στο μουσικό δωμάτιο του παλατιού του. Εκεί θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος. 

Αν δεν σε παρασύρει η υπόθεση, θα σε παρασύρει η έκσταση της μουσικής των Ustad Vilayat Khan και Robin Majumdar, που κυριαρχεί στην ταινία, αλλά και η μαγεία του χορού στην καλύτερη σκηνή του φιλμ. Και ενώ - ακόμα και πριν σαράντα χρόνια - μπορούσες να δεις ψήγματα του ινδικού, κλασικού χορού στην ελληνική τηλεόραση (κρατική και ιδιωτική) εν έτει 2022 – με τόσους μετανάστες στην Ελλάδα – αυτό είναι αδύνατον. Ίσως θυμάσαι τη Λήδα Shantala (1953) - κόρη της ηθοποιού Σμάρως Στεφανίδου (1913-2010) και του τραγουδιστή Βάσου Σεϊτανίδη (1913-1965) - ως τακτική καλεσμένη των τηλεοπτικών εκπομπών, όπου μιλούσε για την ινδική παράδοση ή παρουσίαζε τον χορό της χώρας.

Video Url

Αν ψάχνεις κάποια σύνδεση με το σήμερα, θυμήσου τους απλήρωτους, μισούς λογαριασμούς ρεύματος, λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής, που δεν εμποδίζουν τους Έλληνες από το να κανονίσουν τριήμερα, αλλά όχι διακοπές. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο το 43,4% των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές φέτος για μία εβδομάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) μεταφράζεται σε 28,6%. Βέβαια οι κάστες διατηρούνται ανεπίσημα και στην Ε.Ε., καθώς το ίδιο χρονικό διάστημα τα στελέχη και οι μέτοχοι συσσώρευσαν περισσότερα χρήματα εις βάρος των εργαζομένων.

Το φιλμ κυκλοφορεί στις 28 Ιουλίου από τη New Star σε ψηφιακά αποκατεστημένη έκδοση (Trailer).