Moody's: Διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα

Σε διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's στη βαθμίδα Ba1 με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα "Ba3" - που ήταν τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που διατηρεί από το 2020 - 

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα BBB (low) με σταθερές προοπτικές (trend), από τη βαθμίδα BB (high) - που ήταν μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική -  και τις σταθερές προοπτικές. Ακόμη, σημειώνεται επίσης ότι στις 4 Αυγούστου έδωσε την επενδυτική βαθμίδα και η Scope Ratings, αφού αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ-, ενώ άλλαξε το outlook σε σταθερό από θετικό. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η Scope δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αξιολογήσεις της δεν λαμβάνονται τυπικά υπόψιν.

Όσον αφορά τις επόμενες αξιολογήσεις, ακολουθεί στις 20 Οκτωβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor's και ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος κλείνει με την τρίτη αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου.