Πέθανε το νεανικό είδωλο Bobby Rydell, της περιόδου ’50s/’60s

Πέθανε το νεανικό είδωλο Bobby Rydell, της περιόδου ’50s/’60s

Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Bobby Rydell, ο οποίος σημείωσε μια σειρά από επιτυχίες που ξεκινούσαν το 1959 και εκτείνονται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60, πέθανε σήμερα, 5 Απριλίου 2022, στο νοσοκομείο Abington Jefferson έξω από τη Φιλαδέλφεια. Αιτία θανάτου ήταν επιπλοκές από πνευμονία.

Ο Rydell είχε στο παρελθόν αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας και υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση για να αντικαταστήσει ένα ήπαρ και ένα νεφρό το 2012.

Ο Ράιντελ ήταν μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τα 80α γενέθλιά του. Έπαιζε ακόμα και είχε αρκετές επερχόμενες συναυλίες στο πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένης μιας στις 11 Ιουνίου στο Ατλάντικ Σίτι.

Ο Rydell ήταν μέρος ενός κύματος νέων, κυρίως Ιταλο-Αμερικανών εφήβων είδωλα που εκτοξεύτηκαν στη δημοτικότητα κατά την περίοδο μεταξύ του πρώτου κύματος του ροκ εν ρολ και της άφιξης των Beatles το 1964. Οι επιτυχίες του περιελάμβαναν τέσσερα σινγκλ στο Top 10 το 1959-60 : «We Got Love», «Wild One», «Swingin' School» και «Volare». Ένα άλλο κορυφαίο 10, το "Forget Him", το τελευταίο του Rydell που έφτασε τόσο ψηλά, κυκλοφόρησε το 1963. Άλλες δημοφιλείς επιτυχίες περιλάμβαναν τα "Kissin' Time" (η πρώτη του, έφτασε στο #11 το 1959), "Wildwood Days" και "Sway".

Από τους τραγουδιστές που αγάπησαν στα παιδικά τους χρόνια οι Ζουγρής, Πετρίδης ήταν αυτός που ενέπνευσε, όπως έχει πει στον McCartney να γράψει το She Loves You σαν απάντηση στο Forgey Him.

Ηχογράφησε επίσης μια σειρά από ντουέτα με τον Chubby Checker, τον σύντροφό του στην Cameo-Parkway Records. Η ηχογράφηση τους "The Cha-Cha-Cha" έφτασε στο #10 το 1962.

Εκτός από τον Τσέκερ, ο Ράιντελ συνδέθηκε συχνά με άλλους από τη Φιλαδέλφεια, τον Φράνκι Άβαλον (με τον οποίο ο Ράιντελ, στα ντραμς, έπαιζε σε ένα συγκρότημα, ο Ρόκο και οι Άγιοι) και τον Φάμπιαν, που και οι δύο ηχογράφησαν για την τοπική Chancellor Records. Ξεκινώντας το 1985, το τρίο συχνά περιόδευε μαζί ως «The Golden Boys of Bandstand», ένα φόρο τιμής στο American Bandstand του Dick Clark,

Μία από τις τελευταίες επιτυχίες του Rydell στα charts, το 1964, ήταν η διασκευή του "A World Without Love" των Lennon και McCartney. Η έκδοση του Rydell έφτασε στο #80 σε εθνικό επίπεδο, αλλά επικράτησε από το βρετανικό δίδυμο Peter και Gordon, που οδήγησε το τραγούδι στο #1

Εκτός από την καριέρα του σαν τραγουδιστής, ο Rydell συμπρωταγωνίστησε ως Hugo Peabody με την Ann-Margret και τον Dick Van Dyke στην κινηματογραφική μεταφορά του 1963 Bye Bye Birdie.

Ο Bobby Rydell γεννήθηκε ως Robert Louis Ridarelli στη Φιλαδέλφεια, στις 26 Απριλίου 1942. Ξεκίνησε τη μουσική του ζωή ως ντράμερ και κέρδισε έναν διαγωνισμό ταλέντων στο TV Teen Club του Paul Whiteman το 1950. Ηχογράφησε πολλά ανεπιτυχή σινγκλ στη δεκαετία του '50, αλλά βρήκε για πρώτη φορά επιτυχία στο τέλος εκείνης της δεκαετίας, αφού υπέγραψε στην Cameo, ενώ ήταν ακόμη στην εφηβεία του.

Στο μιούζικαλ Grease του 1971 και στην κινηματογραφική του προσαρμογή του 1978, το Rydell High School πήρε το όνομά του από τον καλλιτέχνη, ως φόρο τιμής στην εποχή που εκπροσωπούσε.