Sally Dige: I will be the sun for you - μια χρωματική σύνθεση σαν πίνακας του Van Gogh

Sally Dige: I will be the sun for you -  μια χρωματική σύνθεση σαν πίνακας του Van Gogh

 

Η πανδημία «χώρισε» τους ανθρώπους, τους απομόνωσε και δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα που έφερε τις κοινωνικές σχέσεις, τη μουσική και τις τέχνες σε
νέα πεδία, με την ψηφιακή επικοινωνία να παίζει τον πρώτο ρόλο.

Η Sally Dige είναι μια Δανο-Καναδή τραγουδοποιός (και όχι τραγοποιός), μια καλλιτέχνης πολυμέσων που βιώνει το παρελθόν με τη ανάσα του μέλλοντος και την
ομορφιά της νιότης με τον φόβο του πολέμου και της αρρώστιας ξορκίζοντας τα με χορό, μουσική, στωικότητα και χιούμορ.

Χρησιμοποιώντας ακουστικά όργανα (βιολί, μαντολίνο, βιόλα), τον ερχομό της άνοιξης, του έρωτα και της προσμονής για το καλύτερο, ο χορός και οι παραδοσιακές ενδυμασίες του βίντεο έδεσαν –τυχαία;- με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το προσφυγικό.

Το “I Will Be the Sun for You” που «ανέβηκε» στην 23 Μαρτίου 2022 είναι μια χρωματική σύνθεση σαν πίνακας του Van Gogh με ατέρμονες πινελιές από Paul Klee σκηνοθετημένη από τον αυτοεξόριστο στην Ευρώπη Ταρκόφσκι.

Ακούγοντας την Sally Dige που δραστηριοποιείται στο Βερολίνο με «ρίζες» στα electro ‘80s, το κομμάτι της μου θύμισε την «στροφή» του John Foxx στην προσωπική του πορεία, όταν ήρθε σ’ επαφή με τον Ευρωπαϊκό ρομαντισμό. Μετά το φουτουριστικό “Metamatic”-1980 κυκλοφόρησε το ατμοσφαιρικό “The Garden”-1981. Το άλμπουμ ανοίγει με το νέο-ρομαντικό “Europe after rain” που είναι εμπνευσμένο από ένα ταξίδι του στην Ιταλία. Αν η Sally Dige ισχυριστεί ότι δεν το έχει ξανακούσει, δεν θα την πιστέψουμε. Τα δύο κομμάτια “Europe after rain”-“I Will Be the Sun for You” μοιάζουν με 40 χρόνια διαφορά και βάλε σαν «αδελφάκια φυτά» στον ίδιο κήπο από διαφορετικές γλάστρες αλλά στην δεύτερη έχουν χρησιμοποιηθεί μάλλον υβριδικοί σπόροι της πρώτης.

https://www.youtube.com/watch?v=phsEKrZ_U6Q

https://www.youtube.com/watch?v=pvTgLDq5CXA