Terry Gilkyson, είχε την ιστορία του στην φολκ

Terry Gilkyson, είχε την ιστορία του στην φολκ

Σε συνέχεια της ανάρτησης που έκανε ο Στέργιος Βολόγκας την περασμένη εβδομάδα, που έκανε εντύπωση το όνομα της τραγουδίστριας Eliza Gilkyson και είδα ότι είναι κόρη ενός σπουδαίου της φολκ, του Terry Gilkyson, παραθέτω τι γράφει γι' αυτόν η Wikipedia και βάζω μερικά τραγούδια. Κ. Ζουγρής

https://www.apotis4stis5.com/news-f/52426-70-eliza-gilkyson-wanderin

Ο Gilkyson γεννήθηκε στο Phoenixville της Πενσυλβάνια και αποφοίτησε από το St. George's School, Newport το 1935. Αρχικά ήταν εργάτης σε ένα ράντσο στο Tucson της Αριζόνα, και στη συνέχεια εντάχθηκε στο στρατό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1947, παντρεύτηκε την Jane Haughton και μετακόμισε στην Καλιφόρνια για να ακολουθήσει μια καριέρα ως λαϊκός τραγουδιστής.

Έγραψε και ηχογράφησε το "The Cry of the Wild Goose", το οποίο έγινε επιτυχία για τον Frankie Laine το 1950, καθώς και το τραγούδι επιτυχίας "Tell Me a Story" του 1953 που ηχογράφησαν οι Jimmy Boyd και Laine. Το 1951 ο Gilkyson εμφανίστηκε και έγραψε τραγούδια για την ταινία Cinecolor Western Slaughter Trail που, ήταν κάτι σαν το High Noon, είχε μπαλάντες σε όλη την ταινία σχετικά με την πλοκή. Συμμετείχε επίσης ως τραγουδιστής στην ηχογράφηση των The Weavers που έγινε No. 1 "On Top Of Old Smokey", καθώς και στην ηχογράφηση του "Across The Wide Missouri". Εμφανίστηκε και τραγούδησε στο Western Star in the Dust του 1956 με τους John Agar, Mamie Van Doren και Richard Boone.

Το 1956, σχημάτισε μια ομάδα με το όνομα The Easy Riders με τον Richard Dehr και τον Frank Miller. Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το "Marianne", που γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από το τρίο. Ο δίσκος πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, κερδίζοντας έναν χρυσό δίσκο. Οι τρεις τους έγραψαν επίσης το "Memories Are Made of This", το οποίο έγινε δημοφιλές τραγούδι σε πολλές εκδοχές, ιδιαίτερα αυτή που τραγούδησε ο Dean Martin με την υποστήριξη των Easy Riders. Μια διασκευή του τραγουδιού έγινε ύμνος για τους πρόσφυγες από την Ουγγρική Επανάσταση του 1956. Το 1959 έγραψε και ηχογράφησε ένα ζωντανό άλμπουμ με το "8 Story-Songs from the Bible".[απαιτείται παραπομπή]

Στη δεκαετία του 1960, εγκατέλειψε το συγκρότημα για να εργαστεί για τα Walt Disney Studios, γράφοντας μουσική τόσο για ταινίες όσο και για την τηλεοπτική σειρά The Wonderful World of Disney, ειδικά "The Scarecrow of Romney Marsh". Το 1968, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για το "The Bare Necessities" από την ταινία κινουμένων σχεδίων του 1967 The Jungle Book.