Πέθανε ο αγαπημένος συνθέτης Leslie Bricusse, ένας γίγαντας, είχε γράψει τα Willy Wonka, Goldfinger, You Only Live Twice, Feeling Good

Πέθανε ο αγαπημένος συνθέτης Leslie  Bricusse, ένας γίγαντας, είχε γράψει τα Willy Wonka, Goldfinger, You Only Live Twice, Feeling Good

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την φίλη του Dame Joan Collins, η οποία είπε ότι ήταν "ένας από τους γιγάντιους τραγουδοποιούς της εποχής μας".

Ο Μπρίκους είχε μια γόνιμη καριέρα με πολλά τραγούδια από τον κινηματογράφο, συμπεριλαμβανομένου του Talk to the Animals από τον Doctor Dolittle. Ήταν 90 ετών

Έγραψε επίσης τους στίχους στο τραγούδι του Bond, Goldfinger - μαζί με τον Anthony Newley - και You Only Live Twice.

Άλλες συνεργασίες με τον Newley περιελάμβαναν το Feeling Good, που έγινε διάσημο από τη Nina Simone.

Η Dame Joan είπε: «Ένας από τους γιγάντιους τραγουδοποιούς της εποχής μας, ο συγγραφέας των Candyman, Goldfinger ανάμεσα σε τόσες άλλες επιτυχίες και ο μεγάλος μου φίλος Leslie Bricusse δυστυχώς πέθανε σήμερα.

"Αυτός και η όμορφη Evie ήταν στη ζωή μου για πάνω από 50 χρόνια. Θα μου λείψει τρομερά, όπως και οι πολλοί φίλοι του".

Γεννημένοι στο Pinner, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, οι Bricusse και Newley απόλαυσαν μια γόνιμη συνεργασία, γράφοντας το 1961 μιούζικαλ Stop the World I Want to Get Off και την ταινία του 1971 Willy Wonka and the Chocolate Factory, βασισμένο στο δημοφιλές παιδικό βιβλίο του Roald Dahl.

Έγραψε επίσης πολλά άλλα μιούζικαλ, συμπεριλαμβανομένων των Scrooge, Hook (με τον John Williams) και Goodbye Mr Chips.

Ο Μπρίκουσε κέρδισε δύο Όσκαρ από τις συνολικά 10 υποψηφιότητες για το έργο του. Το Talk to the Animals κέρδισε το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι το 1968, ενώ το Victor/Victoria - το οποίο έγραψε με τον Henry Mancini - κέρδισε το καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι ή διασκευή το 1983.

Κέρδισε ένα Grammy το 1963, το οποίο μοιράστηκε με τον Newley, για το τραγούδι What Kind of Fool Am I? από το Stop the World I Want to Get Off.

Ερωτηθείς το 2015 πώς ένιωθε που κέρδισε τα βραβεία Όσκαρ, είπε: "Τα Όσκαρ είναι λαμπρά. Αν ολόκληρος ο κόσμος διοικούνταν από την επιτροπή Όσκαρ θα ήταν πολύ καλύτερο μέρος.

Original Music Score, 1967 – Doctor Dolittle
Original Music Score, 1969 – Goodbye, Mr. Chips
Original Song Score, 1970 – Scrooge
Best Original Song, 1970 – "Thank You Very Much"
Best Adaptation and Original Song Score, 1971 – Willy Wonka & the Chocolate Factory
Best Original Song, 1986 – "Life in a Looking Glass"
Best Original Song, 1990 – "Somewhere in My Memory"
Best Original Song, 1991 – "When You're Alone"

"Δεν έχω παρά θαυμασμό γι 'αυτούς. . Έτσι, αν υπολογίζετε ότι κερδίζετε μία στις πέντε, είμαι στο ίδιο επίπεδο", είπε.

Επίσης, το 2015, ανέβασε τη παράσταση Pure Imagination - The Songs of Leslie Bricusse, μια μουσική αναθεώρηση που αντικατοπτρίζει έναν πίσω κατάλογο με περισσότερα από 1.000 τραγούδια.

Ο συνθέτης και στιχουργός λέγεται ότι ήταν ανένδοτος ότι οι παρτιτούρες του στο μουσικό θέατρο πρέπει να τραγουδιούνται παραδοσιακά και όχι να τζαζάρουν για να ταιριάζουν στις ιδιοτροπίες ενός συγκεκριμένου παραγωγού.

Ο Bricusse περιέγραψε τον εαυτό του στο βιβλίο του Pure Imagination: A Sorta-biography ως "ένας από τους πιο τυχερούς ανθρώπους που γνωρίζω, δεύτερος ίσως μετά τον Ringo Starr".

"Δεν είναι πραγματικά μια αυτοβιογραφία. Αφορά περιστατικά και όχι ολόκληρη τη ζωή μου, και αφορά άλλους ανθρώπους όσο εγώ. Απλώς άφησα κάτω τα πράγματα που θυμήθηκα!"

Το βιβλίο διασκορπίστηκε με ανέκδοτα και αποσπάσματα από μερικούς διάσημους φίλους του, συμπεριλαμβανομένων των Dame Julie Andrews, Sir Elton John και Sir Michael Caine.

Θυμίζω ότι ο David Bowie είχε πει στον Γιάννη Πετρίδη ότι από τους αγαπημένους του καλλιτέχνες ήταν ο Anthony Newley που ήταν με τον Leslie Bricusse ότι ήταν οι Lennon-McCartney καιJagger-Richards. O Bowie είχε πάει στην δεκαετία του '60, όπως είχε πει στον Γιάννη, στο τραπέζι που ήταν ο Newley σε ένα μπαρ στο Λονδίνο και του είχε ζητήσει αυτόγραφο, λέγοντας ότι ήταν θαυμαστής του.

Για την προσαρμογή Κώστας Ζουγρής