Ακούστε το αφιέρωμα του Γιάννη Πετρίδη στο Ska

Ακούστε το αφιέρωμα του Γιάννη Πετρίδη στο Ska

Ενα μπράβο στον Γιάννη για το aproach, απίθανη καταπληκτική προσέγγιση, που μόνο αυτός πιστεύω μπορεί να κάνει,
που έκανε στην εκπομπή 14-10-21 σχετικά με τό όχι πιασάρικο, μικρό μεν, είδος μουσικής Ska, αλλά ως φαινόμενο μουσικό, με specials,madness,κλπ ιδίως όλα τα υπόλοιπα συγκροτήματα που ανέφερε, .Ολα αυτά έπαιξαν και δημιούργήθηκαν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, Αγγλία στο κόβεντρυ ιδίως, μεταξύ, 1978-1984. Με επίκεντρο το 1979-81. Ακουσα την εκπομπή on demand χτές το βράδυ στις 01.00.

Ηταν καταπληκτικός , στο πώς, πότε, πήγαινε με σειρά ο κ.Πετρίδης, και πληροφορίες, στο τι συνέβει τότε,από ποιούς, με πολύ δυνατά κομάτια, επίσης σχετικά με δισκογραφικές μοτ τοουν, κλπ και για μένα αυτό, είναι ένα πολύ καλό είδος μουσικό, και μπράβο που συνέβει να του δώσει,για έστω μία ώρα την υπόσταση του είδους.

Το έζησα από πολύ κοντά, κατά τύχη, διότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οκτ 1979-ιαν.1981, ευρισκόμουν στο Λονδίνο, πιτσιρικάς σχεδόν 18 ετών.. Το είδος αυτό έπαιζε σε πολλές συνοικίες του Λονδίνου,πειραματιζόντουσαν πολλά νέα παιδιά και το προσπαθούσαν,κάτι σαν μουσική μόδα,.και σε αρκετές μπάμπ για πάρτΥ τους, έτσι παρείστικα, πίνοντας μπύρες..Θυμάμαι, περνούσα με τα πόδια συνοικιακούς δρόμους, και κάθε τόσο, συναντούσα, ισόγεια, μικρούς χώρους με τζάμαρίες ,ενας χώρος για να παίζουν δηλαδή, κάτι σαν προπόνηση, ανοιχτά στον δρόμο και ακουγόταν, όπου μέσα ήταν νέα παιδιά και έπαιζαν μόνο τέτοια μουσική.Με γύρισε πολύ πίσω, μου ήρθε στην μνήμη κάθε λεπτομέρεια, και πρόσωπα που έπαιζαν, (αφού πάντα κοντοστεκόμουν για πολύ ωρα και τους άκουγα ή κοιτούσα από την πόρτα, κάποιοι με κάλεσαν και πήγα κοντά τους να τους βλέπω να παίζουν)., ήχοι, μυρωδιές, λίγο ομίχλη, βροχή, δρόμων συνοικιακών, γραμμένο στους τοίχους των δρόμων, specials,Madness,sex pistols,police,. ( Η πλάκα είναι ότι το πρώτο διάστημα, που έβλεπα όλα αυτά, έλεγα, ρε γαμώτο , είμαι στο λονδίνο, και αντί να παίζουν τούτοι κλάσικ ρόκ, έπαιζαν κάτι άλλο..που με ξάφνιασε, .πάει έλεγα, χάλασαν τούτοι εδώ.Σιγά σιγά όμως έβλεπα ότι ήταν καλό είδος).

Μου είναι πολύ έντονο, όταν θυμάμαι όλο αυτό, ότι ο κυρίαρχος ήχος, ήταν το μπάσο. και τα άλλα όργανα συνόδευαν το μπάσο.(έχει πολύ μπάσο το είδος αυτό, έτσι είναι η Ska,με μίξη άλλων μουσικών ειδών που είπε ο Γιάννης).Θυμάμαι δέ κάτι νεαρούς μαύρους να παίζουν μπάσο απίστευτα και να κρατάνε ρυθμό, και αναρωτιόμουν πώς το κάνουν.
Θυμήθηκα τόσες καταχωνιασμένες λεπτομέρειες χτες το βράδυ. και βγήκα στο μπαλκόνι για τσιγάρο και μπύρα.Σε ευχαριστώ κ.Πετρίδη.. Δεν παλεύεσαι, δεν τελειώνει το μουσικό σου άπειρο και οι ιδέες σου , και τα δίνεις πρός τα έξω, στοχευμένα και μοναδικά. (είπαμε ,θα λέω συνεχεια μπράβο στον Πετρίδη για να εξιτάρω το άλλο μισό ,ονόματα δεν λέμε, να πεισμώνει και να σε κοντράρει ακόμη καλύτερα στην σελίδα). (σας παρακαλώ μην βγάλετε κάτι πρός τα έξω, είναι μια συζήτηση μεταξύ μας, και είμαι στην δουλειά).

** (Νομίζω ότι όπως στην Αγγλία ,ιδίως τότε, -τωρα σε μικρότερο βαθμό εκεί αλλά ακόμη γίνεται,- , συνεβαινε το ίδιο μουσικά και στην Ελλάδα, 1970-1980 , ιδίως η μόδα του Νέου κύματος στους νέους εδώ, και η αρχή της ρόκ, και έντεχνου στην ελλάδα αλλά και του λαικού. Δηλαδή συνέβαινε ένα μουσικό φαινόμενο και μόδα...Με την διαφορά εδώ, ότι δεν υπήρχαν πολλά παιδιά να ασχολούνται με όργανα,-δεν υπήρχε κουλτούρα εκμάθησης- κλπ, όπως στην Αγγλία. Ουτε σχολές ούτε χώροι, ούτε κολλέγια της Τέχνης, όπως στην Αγγλία.)>

Κώστας Πέππας

https://webradio.ert.gr/proto-programma/14okt2021-apo-tis-4-stis-5/