Νέα τραγούδια που αξίζει ν’ ακούσεις - Βγαίνει και καλή μουσική

Νέα τραγούδια που αξίζει ν’ ακούσεις - Βγαίνει και καλή μουσική

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Perrosky - Lo Que Hemos Dejado (What we have left behind)

Από την Χιλή η επικαιρότητα μας φέρνει δύο αδέλφια, τους Alejandro και Álvaro Gómez. Το ροκ γκρουπ πάτησε παύση το 2016. Από εκείνη την περίοδο είναι και το τραγούδι που θ’ ακούσουμε. Το 2021 η επανακυκλοφορία του μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία να τους γνωρίσουμε.

https://www.youtube.com/watch?v=iggm0Edhbgw

Brandee Younger - Somewhere Different

Η πιο πρόσφατη δουλειά της 38χρονης αμερικανίδας αρπίστριας. Τίτλος του έκτου πονήματός της, Somewhere Different. Στο παρελθόν έχει βρεθεί στο πλευρό γνωστών καλλιτεχνών, όπως της Lauryn Hill, του Residente, του John Legend, τους Roots ακόμη και του Kanye West στο πρόσφατο Donda, στο τραγούδι Remote Control.

Emma Peters - Le temps passe

Εικοσι τεσσάρων χρονών από τη Γαλλία. Από το EP με τον ίδιο τίτλο, κυκλοφορίας 24 Σεπτεμβρίου.

Curtis Harding - Can't Hide It

Ένα ακόμη τραγούδι έρχεται να προστεθεί στο ζηλευτό σερί καλών στιγμών του σαρανταδυάχρονου αμερικανού. Η συνταγή παραμένει η ίδια, ρετρό σόουλ, καθώς είμαστε καθοδόν για τον τρίτο του δίσκου που αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο με τίτλο If Words Were Flowers.

Zë Nigro - Apocalip Se

Λατινική Αμερική ξανά στη σημερινή λίστα. Αυτή τη φορά το λόγο έχει η Βραζιλία. Από τον ομότιτλο δίσκο που ο καλλιτέχνης ετοίμαζε από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τα μέσα περίπου του 2021 και που τελικά κυκλοφόρησε στις 23 Σεπτεμβρίου. Μπασίστας κυρίως αλλά και πολυοργανίστας, παραγωγός, συνθέτης, ιδιότητες που διατηρεί και για το πρώτο του προσωπικό δίσκο.

Cold War Kids - What You Say

Δεκαεφτά χρόνια καριέρας μετράει το γκρουπ από την Καλιφόρνια με τον φρόντμαν και τον μπασίστα να παραμένουν σταθεροί όλο αυτό το διάστημα. Το τραγούδι τους είναι από το τρίτο μέρος της σειράς δίσκων τους με τίτλο New Age Norms μέσα σε τρία χρόνια και το ένατο συνολικά στούντιο άλμπουμ τους.

Mzylkypop - Sylwia's List

Το τρίο μας έρχεται από το Σέφιλντ. Ιδιαίτερα τα φωνητικά της πολωνέζας Sylwia Drwal αλλά ο ηγέτης του γκρουπ είναι ο κύριος Michael Somerset Ward. Σαξοφωνίστας, συνθέτης ποιητής, ερμηνευτής. Ήταν βραχύβιο μέλος των Clock DVA και των Floy Joy που συνεργάστηκαν με τον παραγωγό τον Don Was και που έτσι έφτασε να δουλέψει με τους Was (Not Was). Ενδεικτικά δικά του είναι το Weak in the Presence of Beauty που διασκεύασε η Alison Moyet το 1987 στο άλμπουμ της Raindancing, συμμετείχε στη σύνθεση στο Νο1 των Take That Everything Changes και πιο πρόσφατα στον δίσκο της Róisín Murphy (Murphy's Law). Εδώ αναμιγνύει jazz με φολκ, Μορρικόνε, ποπ με φανκ. Μπερδευτήκατε; Δικαίως…

Xavier Rudd - We Deserve To Dream

Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τον ντεμπούτο δίσκο του αυστραλού πολυοργανίστα, συνθέτη και τραγουδιστή και τρία από την πιο πρόσφατη ολοκληρωμένη δουλειά, το Storm Boy. Το δεύτερο δείγμα από την δέκατη στούντιο δουλειά του που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον επόμενο Μάρτη. Συνεχίζει να βαδίζει σε ακουστικά μονοπάτια που κατά καιρούς τα μπολιάζει με ρέγκε και ροκ αναφορές.

Tolü Makay - Behavin Like a Lil B**

Ρίζες από την Νιγηρία και έδρα από τα πέντε της η κεντρική Ιρλανδία. Επιρροές, Erykah Badu, Nina Simone, Amy Winehouse όπως δηλώνει στο site της. Το πρώτο της άλμπουμ αναμένεται εντός του 2022. Σόουλ και χιπ χοπ οι ήχοι της που κυκλοφορούν από μια ανεξάρτητη γερμανο-ιρλανδική εταιρεία.

Model Man - Don't Cry Feat. Hamzaa

Ο φόβος για τα αεροπλάνα αποτέλεσε την έμπνευση για το γκρουπ που ετοιμάζει τον πρώτο του δίσκο. Πρόκειται για ένα μουσικό όχημα που η κινητήριος καλλιτεχνική του δύναμη είναι ο Mark Brandon και που χαίρει του επαναλαμβανόμενου ψήφου εμπιστοσύνης από το BBC Radio 1. Το επερχόμενο άλμπουμ θα έχει τίτλο το όνομα του συγκροτήματος, The Model Man και αναμένεται στα τέλη του Οκτώβρη. Στα φωνητικά η είκοσι ενός ετών λονδρέζα Hamzaa που τη χρονιά που διανύουμε κυκλοφόρησε το δεύτερο ep της Full Circle (άκου το Who’s Loving You?) ενώ το 2019 έβγαλε το ντεμπούτο της άλμπουμ (άκου το Breathing, part 2).

Let Your Hair Down - BF Holiday

Η επταμελής μπάντα μας έρχεται από την Μελβούρνη. Στις ορχηστρικές τους περιπέτειες μπερδεύουν φανκ, σόουλ και τζαζ.

Heartless Bastards - You Never Know

Το γκρουπ έχει για δημιουργικό αρχηγό την Erika Wennerstrom. Ιδρύθηκαν το 2003.

Tony Allen & Hugh Masekela - Slow Bones (Cool Cats Mix)

Ήταν Φεβρουάριος του 2020 όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ συνεργασία των δύο ενώ οι ηχογραφήσεις είχαν πραγματοποιηθεί δέκα χρόνια πριν, το 2010 στο Λονδίνο. Ο θάνατος του Masekela το 2018 κράτησε στις σκιές γι’ ακόμη περισσότερο το μουσικό παιδί της συνεύρεσης των δύο αφρικανικών λεόντων . Η στιγμή από το άλμπουμ Rejoice (Special Edition) που αναμένεται στις 22 του Οκτώβρη, τώρα ξαναφρεσκαρισμένο .

Olivia Vedder · Eddie Vedder · Glen Hansard - There's A Girl

Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια της χρονιάς έρχεται από την μουσική επένδυση της ταινίας του Σον Πεν, Flag Day. Η κυκλοφορία του σάουντρακ ήταν 20 Αυγούστου, με πρώτο τραγούδι / σιγκλ το My Father’s Daughter, ενώ εδώ είναι η δεύτερη στιγμή όπου συνυπάρχουν πατέρας και κόρη. Στο σάουντρακ συμμετέχει και η Cat Power.

Yo-Yo Ma · Andrea Motis - El Cant dels Ocells (Song of the Birds)

Ως φυσιολογική συνέχεια των οικουμενικών προεκτάσεων Bach Project έρχεται το πολύγλωσσο άλμπουμ Notes For the Future, που χωράει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου μας σε τριανταπέντε μόλις λεπτά. Έτσι έχουμε τον καναδό Jeremy Dutcher να ερμηνεύει το Honor Song, στη διάλεκτο ενός από τα λεγόμενα πρώτα έθνη, αυτόχθονες της περιοχής, των Μικμαγκ, τους Mashrou’ Leila από τη Βυρητό, τη Δυτική Αφρική, Μπενίν, με εκπρόσωπο τη φωνή της μια εκ των Amazones d'Afrique, Angélique Kidjo, την καταλανή τρομπετίστα, Andrea Motis, Μεξικό, την Ταϊβάν με μια από τις τοπικές διαλέκτους, αυτή της φυλής Παϊβάν, σε αρμονικό χoρό με τα αγγλικά από την ABAO (πραγματικό όνομα Aljenljeng Tjatjaljuvy) στο Thank you, να σπάει τα πολιτιστικά στεγανά όπως κάνει και στην προσωπική της καριέρα εδώ και 15 χρόνια. Σκέφτομαι ότι αξίζει καθώς ακούμε ένα απόσπασμα από έναν από τους κορυφαίους δίσκους της χρονιάς, για την περίπτωση του επιλόγου για σήμερα το εξής παραφρασμένο, λακωνικό, και ας μου συγχωρεθεί ξενόγλωσσο, «When Yo- Yo Ma plays the world is listening»

και όλα τα παραπάνω μαζεμένα εδώ: