Αντιδράσεις στο νέο βίντεο κλιπ του Lil Nas X: επιχειρεί να ασκήσει κριτική στην καταπιεστική φύση του Χριστιανισμού

Αντιδράσεις στο νέο βίντεο κλιπ του Lil Nas X: επιχειρεί να ασκήσει κριτική στην καταπιεστική φύση του Χριστιανισμού

της Ηλιάνας Παπαπάνου

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια σύγχυση απόψεων σχετικά με το καινούριο μουσικό βίντεο του τραγουδιού «Montero (Call Me By Your Name)» που κυκλοφόρησε πριν μια εβδομάδα από τον Αμερικανό μουσικό Lil Nas X.

O Lil Nas X έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 2019 όταν το τραγούδι που έγραψε και τραγούδησε με τον Billy Ray Cyrus με τίτλο «Old Town Road» σκαρφάλωσε στην κορυφή των charts, έγινε viral στην πλατφόρμα του TikTok και του απέφερε πολλά κέρδη, παγκόσμια φήμη καθώς και βραβεία Grammy.

Το καινούριο του άλμπουμ «Montero» που φέρει το πραγματικό του όνομα, αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2021. Με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του, ο διάσημος τραγουδιστής γύρισε ένα βίντεο κλιπ για το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο δέχτηκε σφοδρή κριτική από πολύ κόσμο, όμως βρήκε και στήριξη από τους θαυμαστές του και όχι μόνο.

4c93706083b1cda60257d102629d434554 lil nas x.rhorizontal.w700

Ο λόγος που συνέβη αυτό έχει να κάνει με τη σκηνοθεσία του κλιπ αλλά και τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει ο μουσικός Lil Nas X, σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει η θρησκεία το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας.

Ο ίδιος ο Lil Nas X έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του, αν και στο παρελθόν σαν παιδί προσπαθούσε να την κρύψει και ένιωθε παγιδευμένος λόγω των επιλογών του. Φαίνεται πως η ενασχόληση του με την μουσική τον βοήθησε ν’ αποδεχτεί τη φύση του και να την αγκαλιάσει και ο ίδιος πλέον επιχειρεί μέσω της μουσικής του, να υποστηρίξει τους ανθρώπους που ανήκουν στην LGBTQ κοινότητα, ώστε και οι ίδιοι να νιώσουν ότι δεν είναι παρείσακτοι, όπως ένιωθε αυτός.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό TIME, ήθελε να χρησιμοποιήσει αυτό το είδος εικονογραφίας και συμβολισμού στο βίντεο κλιπ για να συνδέσει τις αρχαίες και τις σύγχρονες καταπιέσεις που δέχονται οι άνθρωποι της LGBTQ κοινότητας. «Ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτά τα πράγματα που υπάρχουν εδώ και τόσο καιρό για να πω τη δική μου ιστορία και την ιστορία τόσων άλλων ανθρώπων στην κοινότητα – ή ανθρώπων που ήταν απόκληροι στην κοινωνία γενικά, μέσω της ιστορίας», λέει. «Συμβαίνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.»

Διάφοροι μελετητές και κυρίως καθηγητές πανεπιστημίων, δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την προσοχή στη λεπτομέρεια και την εννοιολογική ευκρίνεια με τις οποίες είναι χτισμένο το βίντεο κλιπ. Κατά την άποψή τους, το θέμα που προσεγγίζει ο Lil Nas X είναι βαθιά ερευνημένο και χτίζει μια ισχυρή ιστορική αφήγηση με επίκεντρο την queer κοινότητα και την αντιμετώπισή της σε ιστορικούς και θρησκευτικούς χώρους. «Παρακολουθώντας αυτό το βίντεο, ήμουν λίγο σοκαρισμένος μόνο και μόνο λόγω της γνώσης που πρέπει να έχει κανείς για να παρουσιάσει μερικά από αυτά τα στοιχεία» αναφέρει ο Roland Betancourt, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.

lil nas x montero call me by your name music video2000x1270 696x442

«Η ιστορία του κήπου της Εδέμ είναι μια παράδοση που ιστορικά έχει στοιχεία μισογυνισμού», επισημαίνει ο Joseph Howley, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Ευθυγραμμίζει τις γυναίκες και τη σεξουαλικότητα με το κακό. Ο Lil Nas το δείχνει αυτό στο κεφάλι του με τον τρόπο που αλληλεπιδρούν ο χαρακτήρας του και το φίδι

Σύμφωνα με τον Lil Nas X «ο Χριστιανισμός επικρατεί λόγω της καταπιεστικής φύσης του και ξαφνικά βρίσκεσαι αντιμέτωπος με κατηγορίες για τη σεξουαλική σου επιθυμία

Όπως θα δει κανείς στο βίντεο κλιπ, η κάμερα μετατοπίζεται προς το δέντρο της γνώσης, το οποίο είναι χαραγμένο με την ελληνική φράση «ἐπειδὴ οὖν ἡ φύσις δίχα ἐτμήθη, ποθοῦν ἕκαστον τὸ ἥμισυ» (επειδή η φύση χωρίστηκε τα δυο, αναζητεί το ένα το άλλο του μισό). Η φράση προέρχεται από το πρωτοποριακό φιλοσοφικό κείμενο του Πλάτωνα το «Συμπόσιο», και συγκεκριμένα από ένα απόσπασμα του θεατρικού συγγραφέα Αριστοφάνη.

Screen Shot 2021 03 29 at 8.54.40 PM

Ο Αριστοφάνης αφηγείται μια ιστορία προέλευσης της ανθρωπότητας, στην οποία οι άνθρωποι υπήρξαν αρχικά ως δύο σώματα κολλημένα μεταξύ τους –ως άνδρες και άνδρες, ως γυναίκα και γυναίκα, και ως άνδρας και γυναίκα. Όταν τα σώματα χωρίστηκαν από τον θυμωμένο Θεό Δία, το καθένα λαχταρούσε το άλλο του μισό – γεγονός που εξηγεί και το γιατί αισθανόμαστε αγάπη και επιθυμία για διαφορετικούς τύπους σωμάτων.

Ο Lil Nas X παίζει ο ίδιος όλους τους χαρακτήρες μέσα στο βίντεο μιας και το Montero είναι το πραγματικό του όνομα, αλλά κυρίως επειδή στο μυαλό και τη φαντασία του όλοι αυτοί οι χαρακτήρες, που δέχονται καταπίεση και προσπαθούν να ανέλθουν στον παράδεισο περνώντας πρώτα από την κόλαση, αντικατοπτρίζουν τον ίδιο τον μουσικό και την καταπίεση που έχει δεχτεί στη ζωή του λόγω της σεξουαλικότητάς του.

Σύμφωνα με το βίντεο, η ιδέα είναι πως η queer κοινότητα θα καταλήξει στην κόλαση και επομένως είναι σα να θέλει ο Lil Nas X να προσέξουμε το ότι δεν τον νοιάζει πλέον το γεγονός ότι δεν τον αποδέχονται γι’ αυτό που είναι και έτσι αφού τον «στέλνουν» στην κόλαση για τις επιλογές του, προτιμάει να μείνει εκεί και να κάνει την κόλαση κάτι δικό του. Σε κάποιους φαίνεται υπερβολικό, σε άλλους επαναστατικό.

Screen Shot 2021 03 29 at 9.01.28 PM

Πλησιάζοντας τον διάβολο στο θρόνο του, βλέπουμε μια φράση στα λατινικά που σημαίνει, «Καταδικάζουν αυτό που δεν καταλαβαίνουν.»

https://www.youtube.com/watch?v=6swmTBVI83k

Εν τέλει αυτό που κάνει ο Lil Nas X είναι ότι προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του μέσω της μουσικής του επιλέγοντας έναν επαναστατικό τρόπο που διχάζει, μιας και ανέκαθεν οτιδήποτε εκτός της νόρμας θεωρούνταν αποπροσανατολιστικό για την κοινωνία, από συμπεριφορές και λόγια μέχρι τον τρόπο ζωής.