Band On The Run-Paul McCartney/Wings

Το Band on the Run είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ του βρετανο-αμερικανικού ροκ συγκροτήματος Paul McCartney and Wings, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1973. Ήταν το πέμπτο άλμπουμ του McCartney μετά την αποχώρησή του από τους Beatles τον Απρίλιο του 1970.

Αν και οι πωλήσεις ήταν αρχικά μέτριες, η εμπορική του απόδοση υποβοηθήθηκε από δύο επιτυχημένα σινγκλ - "Jet" και "Band on the Run" - έτσι ώστε έγινε το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στούντιο του 1974 στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, εκτός από την αναζωογόνηση της κριτικής θέσης του McCartney. Παραμένει το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του McCartney και το πιο διάσημο από τα έργα του μετά τους Beatles.

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε κυρίως στο στούντιο της EMI στο Λάγος της Νιγηρίας, καθώς ο McCartney ήθελε να κάνει ένα άλμπουμ σε μια εξωτική τοποθεσία. Λίγο πριν αναχωρήσουν για το Λάγος, ο ντράμερ Denny Seiwell και ο κιθαρίστας Henry McCullough αποχώρησαν από το γκρουπ. Χωρίς χρόνο να στρατολογήσει αντικαταστάτες, ο McCartney πήγε στο στούντιο μόνο με τη σύζυγό του Linda και τον Denny Laine. Ως εκ τούτου, ο McCartney έπαιζε μπάσο, ντραμς, κρουστά και τα περισσότερα από τα κύρια μέρη της κιθάρας.Το στούντιο ήταν κακής ποιότητας και οι συνθήκες στη Νιγηρία ήταν τεταμένες και δύσκολες. Οι McCartney ληστεύτηκαν με το μαχαίρι, χάνοντας μια τσάντα με στίχους τραγουδιών και κασέτες επίδειξης. Μετά την επιστροφή του συγκροτήματος στην Αγγλία, τα τελευταία overdubs και περαιτέρω ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, κυρίως στα AIR Studios.

Το 2000, το περιοδικό Q τοποθέτησε το Band on the Run στο νούμερο 75 στη λίστα του με τα «100 καλύτερα βρετανικά άλμπουμ ποτέ». Το 2012, συμπεριλήφθηκε στο 418 στην αναθεωρημένη λίστα του Rolling Stone με τα "500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών". Μια σύγχρονη κριτική του Jon Landau στο Rolling Stone περιέγραψε το άλμπουμ ως "με πιθανή εξαίρεση το Plastic Ono Band του John Lennon, τον καλύτερο δίσκο που κυκλοφόρησε μέχρι σήμερα από οποιονδήποτε από τους τέσσερις μουσικούς που κάποτε ονομάζονταν Beatles". Ήταν το τελευταίο άλμπουμ του McCartney που κυκλοφόρησε στη δισκογραφική εταιρεία Apple. Το 2013, το Band on the Run εισήχθη στο Grammy Hall of Fame.

Video Url

 

 

Video Url

 

Γίνε φίλος στην νέα μας σελίδα και πρότεινε την στους φίλους σου

https://tinyurl.com/apotis4stis5

Γιάννης Πετρίδης - Κώστας Ζουγρής - Από τις 4 στις 5