Συνέντευξη του Γιάννη Πετρίδη στον 9,84

Συνέντευξη του Γιάννη Πετρίδη στον 9,84

Γιάννης Πετρίδης : Μια Ραδιοφωνική Πορεία Μέσα Σε Έξι Δεκαετίες

Ήταν το μακρινό 1975 όταν η φωνή του ακούστηκε πρώτη φορά στα ερτζιανά και με τις μουσικές επιλογές του προσπαθούσε να «συστήσει» στο ευρύτερο κοινό τα καινούργια ακούσματα στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Έκτοτε ο Γιάννης Πετρίδης παραμένει στο μικρόφωνο επί 45 περίπου χρόνια και «πατά» σε έξι δεκαετίες. Από τα χρόνια του «70» έως την τρίτη δεκαετία του 21 ου αιώνα.

Σημείο αναφοράς μέσα από το Πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την ίδια πάντοτε ώρα: από τις 4 στις 5, το απόγευμα. Όπως και ο τίτλος της εκπομπής.

Στο πέρασμα του χρόνου κάθε εποχή είχε την δική της δυναμική, εν μέσω κοινωνικών και πολιτικών ανακατατάξεων τις οποίες συχνά αποτύπωνε και η μουσική σκηνή.

Η μακρά πορεία ξεκίνησε με τις νότες από ένα τραγούδι του Brian Eno , ονόματι «Some faraway beach«. Από εκείνη την μακρινή παραλία, ξεκίνησε το δικό του μουσικό ταξίδι, όπως αφηγείται ο κ.Γιάννης Πετρίδης στον «Αθήνα 9.84».

«Ήταν το πρώτο σήμα της εκπομπής το 1975 στο Α πρόγραμμα, όταν η εκπομπή έγινε καθημερινή και ιδιαίτερα ήταν το σήμα στην εκπομπή της Παρασκευής, αμέσως μετά την χούντα.

Μια ολόκληρη γενιά δεν είχε πληροφορηθεί απόλυτα, νομίζω, αυτά που είχαν συμβεί στην μουσική. Τα μεγάλα ονόματα τα ξέραμε, αλλά υπήρχαν δεκάδες άλλα με ενδιαφέρον τα οποία δεν τα ήξερε κανείς. Ο Εnο και οι Roxy Music ήταν ένα από τα πολύ πρωτοπόρα συγκροτήματα εκείνης της εποχής και εντελώς άγνωστοι στην Ελλάδα. Με αυτό το κομμάτι έδινα και το στίγμα ότι: εγώ, σε αυτήν την εκπομπή θα σας παρουσιάσω πράγματα τα οποία ίσως δεν γνωρίζετε και θα πρέπει να αγαπήσετε» λέει ο κ.Γ.Πετρίδης στην εκπομπή του σταθμού μας «Μία ημέρα στην Αθήνα» (20/1/2020)

Για δεκαετίες οι νέοι της εποχής ήταν συντονισμένοι με την εκπομπή του για να μάθουν τα νέα της μουσικής, καινούργια πρόσωπα , συγκροτήματα, νέες απόψεις και μελωδίες. Η ραδιοφωνία ήταν βεβαίως ήταν μόνο τα κρατικά προγράμματα της ΕΡΑ και οι πειρατικοί σταθμοί. Σημείο αναφοράς το επιτραπέζιο ραδιόφωνο της οικογένειας η το τρανζιστοράκι.

Πολλά άλλαξαν στην Ραδιοφωνία με το πέρασμα του χρόνου, αλλά όχι ο φορέας μετάδοσης για την εκπομπή του Γιάννη Πετρίδη. Μια συνεχής παρουσία από τον ίδιο σταθμό επί δεκαετίες.

«Έκτοτε είναι συνεχής η παρουσία μου. Βέβαια έχω συνεργαστεί (όταν ξεκίνησε η ιδιωτική ραδιοφωνία στην δεκαετία του 90) και με άλλους σταθμούς παράλληλα με την πορεία μου στην ΕΡΤ. Αλλά κυρίως αυτή η εκπομπή έγινε ότι έγινε μέσα από το Πρώτο πρόγραμμα.

Συνεχώς μεταδίδεται από το ίδιο πρόγραμμα την ίδια ώρα από το 1975. Πραγματικά είναι κάτι το ασύλληπτο. Από τις 4 στις 5 , όπως και ο τίτλος της εκπομπής. Με μία εξαίρεση μόνο 2,5 χρόνων με τον ΝΕΡΙΤ όταν είχε πέσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Μετά ξαναγύρισα και συνεχίζω εκεί» .

Στην αρχή των πραγμάτων η εκπομπή, είχε την ονομασία «Ποπ Club» ενώ το 1978 ο κ. Πετρίδης δημιούργησε το περιοδικό Ποπ και Ροκ», συνεργάστηκε με μεγάλες εφημερίδες, περιοδικά και διετέλεσε διευθυντής της Virgin Ελλάδας.

Ο ίδιος έχει βεβαίως συνειδητοποιήσει , ότι με την διαχρονική του παρουσία έχουν «μεγαλώσει» γενιές ακροατών. Το ραδιόφωνο παραμένει η μεγάλη του αγάπη και ο ίδιος προτιμά να μένει μακρυά από τα φώτα της τηλεόρασης. Σημείο αναφοράς και η σχέση του με τους ακροατές καθώς διατηρεί σε ένα ολόκληρο δωμάτιο, την αλληλογραφία από μια εποχή όπου ο κόσμος έγραφε γράμματα προς τους παραγωγούς του ραδιοφώνου για να ζητήσει ένα τραγούδι και να εκφράσει την άποψή του.

Ο κ.Πετρίδης αναφέρεται στον ρόλο που έχει η μουσική στην ζωή των ανθρώπων και από την εποχή των ισχυρών συναισθημάτων βρισκόμαστε στα χρόνια όπου «συνοδεύει» την ζωή μας.

Ήταν τα χρόνια όπου το άκουσμα ενός δίσκου αποτελούσε ιεροτελεστία και τα τραγούδια ήταν συνδεδεμένα με συγκεκριμένες στιγμές της ζωής των ανθρώπων.

«Όμως υπάρχουν και σήμερα αξιόλογα πράγματα. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι γενιές που έρχονται και αυτές θέλουν να έχουν την δική τους μουσική» λέει ενώ συνεχίζει να εντοπίζει τις ξεχωριστές φωνές μέσα στην διεθνή δισκογραφία

Το Ραδιόφωνο στην εποχή της πολυπληροφόρησης και των social media, διατηρεί την δυναμική του , προσαρμόζεται αλλά -όπως σημειώνει ο ίδιος , υπάρχει ένα ερωτηματικό.

«Έχω την εντύπωση ότι η γενιά που μεγαλώνει τώρα , 18-20 ετών, ακούει λιγότερο ραδιόφωνο. Είναι προσηλωμένοι στις διάφορες πλατφόρμες και νομίζω ότι από εκεί έχει την πληροφόρηση της μουσικής μέσα σε ένα χάος, αν φανταστείτε το τι ανεβαίνει κάθε ημέρα σε αυτές τις πλατφόρμες».

Μπορείτε να ακούσετε όλη την συνομιλία στην σελίδα της εκπομπής Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Γιώργος Αποστολίδης

https://athina984.gr/wp-site/2020/01/20/giannis-petridis-mia-radiofoniki-poreia-mesa-se-exi-dekaeties/

Η συνέντευξη είναι στο δεύτερο μέρος της εκπομπής

https://www.mixcloud.com/%CE%91%CE%98%CE%97%CE%9D%CE%91984/%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1-20-01-2020/

Ελάτε στην παρέα μας