The Devil's Anvil: Ένα από τα πιο πολύχρωμα, συναρπαστικά, ενθουσιώδη και ασυνήθιστα rock 'n' roll άλμπουμ που ακούσατε ποτέ....

The Devil's Anvil: Ένα από τα πιο πολύχρωμα, συναρπαστικά, ενθουσιώδη και ασυνήθιστα rock 'n' roll άλμπουμ που ακούσατε ποτέ....

Hard Rock From the Middle East (Columbia CL 2664 / CS 9464) 5/67

Ένα από τα πιό πολύχρωμα, συναρπαστικά, ενθουσιώδη και ασυνήθιστα rock 'n' roll άλμπουμ που ακούσατε ποτέ. Όλα εκτός από ένα τρακ (μία πανέμορφη εκδοχή του "Misirlou" με Αγγλικό στίχο) είναι τραγουδισμένα στα Αραβικά, Ελληνικά και Τουρκικά). Αλλά αυτοί οι Αμερικανοί και από την Μέση Ανατολή μουσικοί διατηρούν ένα δυνατό και μοντέρνο μπιτ πίσω από κάθε τραγούδι που δίνει στη μουσική μία διεθνή προσέγγιση.

devils anvil hard rock from the middle east album cover

Misirlou (1967)

https://www.youtube.com/watch?v=xM3xcKzNMbY

Ακούστε το "Wala Dai" με τον αλα Stones ρυθμό, το μπιτ στο "Besaha", το εξωτικό "Shisheler". Οι Anvil έπρεπε να προσθέσουν Αγγλικούς στίχους σε περισσότερα τραγούδια-το πιθανότερο θα είχαν γίνει χιτ.

Wala Dai (1967)

https://www.youtube.com/watch?v=9tzswEa-3pI

Να σημειώσουμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ο όρος Hard Rock. Η rock είχε ήδη σκληρύνει τον ήχο της με τους The Kinks, τους Rolling Stones, τους The Who, τον Hendrix, τους Cream, όμως σαν όρος δεν είμαι σίγουρος ότι είχε πριν από αυτή την καταγραφή χρησιμοποιηθεί.

Kley (1967)

https://www.youtube.com/watch?v=6PVryZGZ2P8

Τα κομμάτια "Wala Dai", "Besaha", "Isme", "Nahna U Diab", "Selim Alai", "Karkadon" και "Hala Laya" έχουν Αραβικό στίχο. Τα "Kley" και "Treea Pethya" είναι στα Ελληνικά. Το "Shisheler" είναι στα Τουρκικά.

Shisheler (1967)

Πίσω από την παραγωγή βρίσκεται ο δαιμόνιος Felix Pappalardi, παραγωγός του Disraeli Gears, αλλά και συν-δημιουργός των Mountain το 1969, οι οποίοι στάθηκαν ως επιρροή της πρώτης γενιάς των heavy metal και hard rock γκρουπ.

Karkadon (1967)

Ο Pappalardi συνάντησε τους μουσικούς από την Μέση Ανατολή να παίζουν στο Cafe Feenjon, στο Greenwich Village στη Νέα Υόρκη. Ήταν ο Jerry Satpir (lead guitar, φωνητικά), ο Elierzer Adoram (ακορντεόν), ο Kareem Issaq (oud, φωνητικά) και ο μετέπειτα παίκτης των keyboards στους Mountain, Steve Knight.

Besaha (1967)

Υπήρχε περίπτωση αυτός ο δίσκος να είχε γίνει επιτυχία; Είναι κάτι που δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Δεν μπορούμε να τους συγκρίνουμε με τους Αμερικανούς Kaleidoscope, τους The Orient Express ή τον John Berberian, καθώς δεν ήταν τόσο ψυχεδελικοί αλλά περισσότερο world music.

Treea Pethya (1967)

Πάντως δεν είχε την ευκαιρία να κερδίσει αέρα στα ερτζιανά, καθώς κανένας Αμερικανικός σταθμός δεν θα έπαιζε την περίοδο που ξέσπασε ο πόλεμος των έξι ημερών, ένα δίσκο με αμφιλεγόμενο περιεχόμενο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Πηγή: https://musicoversixcenturies.blogspot.com/