“Άκου μικρή ποιοι είναι οι Beatles...”

“Άκου μικρή ποιοι είναι οι Beatles...”

Από τον Χρήστο Γκούβελο

Τα “σκαθάρια” έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στη σύγχρονη μουσική ιστορία. Η θέση τους είναι ανάλογη με του Mozart στην κλασική μουσική. Στο παρελθόν δεν υπήρξα fan τους, διήνυσα και περιόδους που τους σνόμπαρα, αλλά πάντα τους έβρισκα μπροστά μου και στην πορεία τους τοποθέτησα στο μυαλό μου εκεί που τους αξίζει: κάπου πολύ ψηλά.

Γεννήθηκα 11 χρόνια μετά τη διάλυσή τους και 1 χρόνο μετά τη δολοφονία του Lennon και νιώθω σα να είναι ακόμα ενεργοί, γιατί τους συναντάω παντού. Αυτό πιθανότατα δε θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον και κάποια στιγμή η κόρη μου θα με ρωτήσει ποιοι είναι οι Beatles. Να τι θα της πω:

“Αγάπη μου, τους Beatles δε τους έζησα γιατί δημιουργήθηκαν περίπου 20 χρόνια και διαλύθηκαν περίπου 10 χρόνια πριν γεννηθώ. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια κατάφεραν πολλά. Έχουν πουλήσει περισσότερους δίσκους από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη. Σου έχω εξηγήσει τι ήταν οι δίσκοι και τα CD και πως ακούγαμε μουσική παλιά. Περίπου 200 εκατομμύρια πούλησαν μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 600 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Πολύ μεγάλο νούμερο, πολλά μηδενικά. Και όλοι οι τραγουδιστές και οι τραγουδοποιοί άκουγαν και ακούν Beatles. Έχουν επηρεάσει τους πάντες. Σχεδόν όλη η σύγχρονη μουσική έχει επηρεαστεί από αυτούς.

Όταν ήμουν πολύ μικρός, άκουγα τραγούδια τους εδώ και εκεί, μου άρεσαν αλλά δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία, γιατί δε μπορούσα να αντιληφθώ το παρελθόν, μπορούσα να αισθανθώ μουσικά το “τώρα”. Όταν φοιτούσα στο γυμνάσιο, το 1995, έγινε κάτι μαγικό. Κυκλοφόρησαν 3 ανθολογίες με τραγούδια των Beatles και εκτός από όλα τα παλιά τραγούδια τους, υπήρχαν και 2 καινούρια, ένα από αυτά ήταν το “Free as a bird”. Το άκουσα και ένιωσα λες και είχε γραφτεί εκείνη τη στιγμή, λες και οι Beatles μπήκαν σε ένα στούντιο και το ηχογράφησαν πριν από ένα μήνα.

 

 

Ο κόσμος πάντα τους αγαπούσε, γι’ αυτό και δεν έφυγαν ποτέ από το προσκήνιο. Κυκλοφόρησαν τα 3 “Anthology”, πούλησαν τρελά. Κυκλοφόρησε το “1” όταν ήμουν φοιτητής, έτρεξα να το αγοράσω, και αυτό πούλησε τρελά. Ήθελε κάποιος τα δικαιώματα για να ακουστεί ένα τραγούδι των Beatles σε μια πολύ ωραία σειρά το 2012 (το “Mad Men”), έδωσε 250.000 δολάρια για μερικά λεπτά. Πάλι πολλά μηδενικά.

Θα μου πεις, τι σε ενδιαφέρουν εσένα το μακρινό παρελθόν και τα πολλά μηδενικά. Είσαι πολύ μικρή για να ασχολείσαι με τα “αρχαία” χρόνια και τα δύσκολα μαθηματικά. Και όμως, ακόμα και τη χρονιά που γεννήθηκες, οι Beatles ήταν παρόντες. Μπορεί ο John και ο George να είχαν πεθάνει, αλλά ο Paul και ο Ringo ζούσαν. Ένα από τα τραγούδια που σου τραγουδούσα συχνά όταν ήσουν νεογέννητη ήταν το “I don’t know” του Paul, το είχε κυκλοφορήσει 1 χρόνο πριν γεννηθείς. Θυμάσαι το κάδρο στο δωμάτιό σου, με τα 3 Minions περπατούν σε μια διάβαση; Είναι αναπαράσταση του εξώφυλλου του “Abbey Road”, της τελευταίας ηχογράφησής των Beatles, το οποίο έκλεισε 50 χρόνια από την κυκλοφορία του όταν ήσουν ακριβώς 5 μηνών. Και επανακυκλοφόρησε επετειακή έκδοση, πήγε No 1 στην Αγγλία και No 3 στις ΗΠΑ.

Μικρή μου, έχω την εντύπωση πως εγώ θα έχω πεθάνει, εσύ θα έχεις γεράσει και ακόμα και τότε όλοι με κάποιο τρόπο θα ασχολούνται με τους Beatles, γιατί κανείς δε θα τους έχει ξεπεράσει...”