Και κάτι σύγχρονο για εκείνους που ψάχνουν τη νέα μουσική...

Και κάτι σύγχρονο για εκείνους που ψάχνουν τη νέα μουσική...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Alfie Templeman - Stop Thinking (About Me) (Single: 9/4/2019)

Ο 16χρονος από ένα μικρό χωριό της βρετανικής υπαίθρου, ψάξε στο χάρτη ανατολικά για το Carlton στην κομητεία του Μπέντφορντσερ, ξεκινάει την μουσική του περιπέτεια με τους καλύτερους οιωνούς. Το νέο του τραγούδι είναι γεγονός, έρχεται να προστεθεί στο επίσης αξιόλογο ep Like An Animal. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας του, Chess Club, τον Peter McGaughrin, που λέει για το μέλον του, «The Sky Is The Limit». Από κάποιον που η εταιρεία του κυκλοφόρησε τους πρώτους δίσκους των Wolf Alice (ep - Blush - 2013), Jungle (single - The Heat – 2013), Sundara Karma (single - Cold Heaven – 2014), Mumford & Sons (ep - Mumford & Sons – 2008) και

MØ (ep - Bikini Daze – 2013) μοιάζει ως μια αξιόπιστη πρόβλεψη.

Four Tet - Teenage Birdsong (Single 17/4/2019)

Ο συμπαραγωγός του Kong στο Broken Politics της Neneh Cherry, γνωστός remixer και ιδιοκτήτης εταιρείας, ετοιμάζεται για νέα κυκλοφορία μετά το New Energy του 2017. Ο λονδρέζος Kieran Hebden όπως είναι το κανονικό του όνομα, εν μέσω των δύο εμφανίσεων του στο Coachella μας χαρίζει ηλεκτρονικούς ήχους, φλαόυτα και feel good vibes.

Thomas Broussard Feat Ben L'Oncle Soul - I Wanna Know (LP: From The Bush – 12/4/2019)

Το τρίτο τραγούδι από τον δίσκο του γάλλου. Την όμορφη και γλυκιά ανάδειξη των πνευστών που μας πηγαίνουν σε Stax εποχές την οφείλουμε στο βραβευμένο δύο φορές με γκραμμι Laurent Dupuy για τις δουλειές του με την αμαζόνα από την Αφρική Angélique Kidjo το 2014 και το 2015.

Buzzard Buzzard Buzzard - Late Night City (Single: 12/4/2019)

Νέο αίμα από την πρωτεύουσα της Ουαλίας. Το κουαρτέτο επιδίδεται σε ροκ κλασσικίζουσες ασκήσεις, με το φάντασμα του Bowie να αναγνωρίζεται στο οπτικό τους μέρος. Όσο για την ποιήτρια Μάγια Αγγέλου που μια φράση της προλογίζει το βίντεό κλιπ, το site σας την έχει αναφέρει πολλάκις, https://www.apotis4stis5.com/more-music/vivlio/11386-h-maya-angelou, https://www.apotis4stis5.com/film-tv/filmtv/37682-boyz-n-the-hood-twilight-zone,

https://www.apotis4stis5.com/themata-f/26159-5-1-cocktail.

0171 - SMTHN RL (Single: 15/4/2019)

Η δεύτερη δουλειά του λευκού βρετανικού ντουέτου των Joe Bedell-Brill και Georgie Hoare μετά το προ δύο μηνών ενδιαφέρων 1000 words. Ηλεκτρονική, σόουλ που αν σας αρέσει ο Weeknd, το πιο πιθανό είναι να περάσετε καταπληκτικά ακούγοντας τη μουσική τους. Το όνομα τους είναι ο τηλεφωνικός κωδικός της περιοχής του Λονδίνου που είναι η βάση τους και το βίντεο κλιπ τους νομίζω ότι στο τέλος περνάει το μήνυμα των δύο νεαρών. Αν και η αφορμή για το όνομά τους είναι πλέον ανενεργή πιστεύω ότι η καλλιτεχνική τους πορεία θα έχει καλύτερη τύχη.

Squid – Houseplants (Single: 27/2/2019)

Νεαρά και τα μέλη του βρετανικού κουιντέτου. Ο ήχος αυτή τη φορά έχει πανκ ρίζες, κορμό, φύλλα και καρπούς. Όσο για τον παραγωγό του δίσκου, Dan Carey, ανάμεσα στο παλμαρέ που έχει να επιδείξει υπάρχει η Kate Tempest, η Bat for Lashes, οι Franz Ferdinand και η Emilíana Torrini.

Little Simz – Flowers feat. Michael Kiwanuka (LP: Grey Area – 1/3/2019)

Το Offence προ εξαμήνου προετοίμαζε το νέο της άλμπουμ, https://www.apotis4stis5.com/lists-f/34368-to-soundtrack-tou-sabbatokuriakou, ενώ το πιο πρόσφατο σινγκλ της, το Selfish το site σας το πρότεινε προ διμήνου, https://apotis4stis5.com/news-f/36437-selfish-little-simz-cleo-sol. Δεν μπορώ να ζητήσω κάτι παραπάνω από την 25χρονη Simbiatu Ajikawo από τον πολύ καλό τρίτο της δίσκο, κυκλοφορία Μαρτίου του 2019 που ακούει στον τίτλο Grey

Area. Στο ενδιάμεσο κυκλοφόρησε και άλλα δύο τραγούδια και εδώ ακούμε τον επίλογο του εν λόγω άλμπουμ, τη συνεργασία της με τον Michael Kiwanuka.

Andreya Triana – Woman

Έχει αρκετούς μήνες που έχει ανακοινωθεί η τρίτη της ολοκληρωμένη δουλειά, το Life In Colour. Αυτό θα γίνει 24 Μαΐου, αλλά η Αφρική έχει κάνει το βουντού της και το τραγούδι, το πρώτο σινγκλ που μας προετοίμαζε για το LP, φαντάζει ακαταμάχητο για να το προσπεράσει κάποιος. Ακούστε το παρέα και μ’ αυτό https://apotis4stis5.com/news-f/37501-sergianontas-sto-xaotiko-kosmo-ton-neon-kykloforion.

Amyl and the Sniffers - Got You (Single: 10/4/2019)

Την ίδια ημέρα με την Triana θα κυκλοφορήσει ερχόμενο από την χώρα των καγκουρό το ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ του κουαρτέτου. Εκεί σταματάνε οι ομοιότητες και αναλαμβάνει η αφτιασίδωτη δύναμη του παγκ. Η επίδειξη ισχύος του θηλυκού πάνω στο αρσενικό στο κλιπ, δίνει στο ηχητικό μέρος μια διαφορετική διάσταση που είμαι σίγουρος ότι θα λατρέψουν οι υποστηρικτές του φεμινισμού. Αν σας έχουν ξεφύγει τα EP Big Attraction και Giddy Up, μπορείτε να το συνδυάστε το με το Some Mutts (Can’t Be Muzzled) και Monsoon Rock και ετοιμαστείτε για μια αυθεντική ροκ κατάσταση με τους Amy Taylor (φωνητικά), Bryce Wilson (ντραμς), Dec Martens (κιθάρα) και Gus Romer (μπάσο).

Kaytranada Feat. Van Jess – Dysfunctional (Single: 10/4/2019)

Πριν από ένα χρόνο οι U2 δήλωναν σαν πηγή αγαπημένων ήχων μεταξύ άλλων και τον παραγωγό από το Μόντρεαλ, https://www.apotis4stis5.com/news-f/28342-u2-9. Αυτό παρά τις όποιες αντιρρήσεις που είχε η λίστα των ιρλανδών όπως και να έχει τραβάει την προσοχή, τη δική μου τουλάχιστον σε ονόματα που ίσως δεν τα έχεις προσέξει όπως πρέπει. Τότε λοιπόν ήταν το You’re The One ενώ τώρα είναι η συνεργασία του με τα αμερικανο-νιγεριανα κορίτσια Ivana και Jessica Nwokike. Τα στοιχεία της σόουλ είναι και πάλι εδώ. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θ’ άρεζε και στον Maxwell το συγκεκριμένο, έστω και αν στιγμές υπάρχουν σχέσεις κρυφές με τις Mary Jane Girls και το All Night Long.

Stealing Sheep - Show Love (LP: Big Wows – 19/4/2019)

Glitter, Liverpool, στρας… Τις είχε υποδείξει το site στις αρχές της χρονιάς, ως κάτι ενδιαφέρων στα πλαίσια της ανάλαφρης αγγλικής ποπ, αντίστοιχο της λαϊκής δικιάς μας μουσικής, υπερθεμάτιζε ο neverwill, https://www.apotis4stis5.com/news-f/35804-joking-me-stealing-sheep . Παρμένο από τον δίσκο του τρίο Big Wows, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες.

Omar Apollo – Ashamed (LP: Friends – 10/4/2019)

Ο 21χρονος έρχεται από το Μεξικό και αυτό είναι το νέο του σινγκλ. Τα φαλτσέτα και το φανκ του καταδεικνύουν άμεσα ως πηγή έμπνευσής του τον μικροκαμωμένο και τόσο ηχηρά απών πρίγκιπα της Μινεάπολις…

και όλα μαζεμένα