Το σημερινό Χιπ χοπ δεν έχει σχέση με αυτό που ξέραμε το 1980

Το σημερινό Χιπ χοπ δεν έχει σχέση με αυτό που ξέραμε το 1980

Από μήνυμα Έλληνα φίλου μας που ζει στην Αμερική και δεν αποδέχεται το σημερινό Χιπ χοπ

Καλησπερα Γιαννη και Κωστα. Ακουω τις εκπομπες Δευτερας και Τριτης και ακουω της αναφορες του Γιαννη στη κουβεντα μας εδω.

Καταρχην ευχαριστω το Γιαννη για τις δυο μεγαλειωδεις εκπομπες και την συνεχεια της κουβεντας. Για μενα ειναι πολυ σπουδαιο ολο αυτο. Οσον αφορα την υπομονη των μεγαλυτερων σε σχεση με τα νεα μουσικα ρευματα ουτε εκει θα διαφωνησω. Και αυτο που ειπε για το πως υποδεχτηκαν τους Yes αυτοι που ακουσαν τον Sinatra θα συμφωνησω.

Θα μεινω ομως σε κατι που ανεφερε ο Γιαννης τη Δευτερα. Τι μπορει να λενε οι Beatles and the Searchers σε καποιους που μεγαλωσαν με FGTH, OMD, Echo and the Bunnymen etc (να πω οτι εγω ειμαι ενας απο αυτους και σε μενα λεγανε και λενε πολλα κι ας μη μεγαλωσα μαζι τους). Νομιζω οτι αυτο που δεν γινεται σημερα, η αν γινεται γινεται σε ενα πολυ μικροτερο βαθμο ειναι η επιστροφη των νεων στα παλια με σκοπο την αναζητηση και τη γνωση της ιστοριας της μουσικης με σκοπο την καλυτερη κατανοηση της εξελιξης της και την αποδοση επαινων εκει που αξιζουν.

Οι σημερινοι νεολαιοι λοιπον σε αντιθεση με μας δε πηγαινουν πισω 20-30 χρονια να γνωρισουν τις εξελιξη της μουσικης και να κατανοησουν καλυτερα το αν η σημερινη χιπ χοπ θα αποτελεσει επιρροη σε 10-20 χρονια απο τωρα. Αυτο μαλιστα που θα ηθελα να τονισω και κλεινω ειναι οτι μπορει η ραπ και το χιπ χοπ να γεννηθηκαν στα γκετο της Νεας Υορκης το 1979, κατα την ταπεινη προσωπικη μου γνωμη ομως αυτα που ακουμε σημερα ως ραπ δεν εχουν καμμια σχεση με το χιπ χοπ 40 χρονια πριν. Και δε μιλαω για τον ηχο που φυσικα και θα ειναι πολυ διαφορετικος (κατ εμε μουντος, και καταθλιπτικος) αλλα και σαν κινημα και σαν κοινωνικο φαινομενο. Δε θα ξεχασω τα λογια του Γιαννη οταν αναφερθηκε στο Respect της Aretha Franklin (Otis Redding) και ειπε οτι ζητουσε σεβασμο για τη ρατσα του.

Ποιο σεβασμο ζηταει η μαυρη μουσικη σημερα οταν ολα τα "τραγουδια" αναφερονται στα ναρκωτικα, οπλα, συμμοριες, εκδιδομενες γυναικες, παρανομες επαγγελματικες δραστηριοτητες κλπ κλπ. Εκει επικεντρωνομαι στη μαυρη μουσικη σημερα σαν κοινωνικο φαινομενο και αυτα τα μηνυματα που περναει. Οπως το μηνυμα του The Message - Grand Master Flash.Δεν εχω λογια για να σας ευχαριστησω. Να ειστε καλα!

Savvas Morris