12 καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν επηρεασθεί από το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»

Η λέξη «Kubrickian» προστέθηκε για το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης και σημαίνει ότι κάποιος κατέχει «σχολαστική τελειομανία, γνώση των κινηματογραφικών τεχνικών και ατμοσφαιρικό οπτικό στυλ». Αναμφισβήτητα, το Clockwork Orange είναι το τέλειο παράδειγμα.
 

Η επίδραση της ταινίας γίνεται αισθητή ακόμα και σήμερα, στον κινηματογράφο, τη μόδα, την μουσική και όχι μόνο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε 12 καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν επηρεαστεί από αυτό το μοναδικό κομμάτι της ιστορίας του σινεμά.

 

David Bowie
Πάντα λάτρης της επιστημονικής φαντασίας, ο Bowie είχε επηρεαστεί από την δυστοπική αισθητική του A Clockwork Orange. Τόσο πολύ που σχεδίασε  τη στολή που φορούσε ο Alex και η συμμορία του για τα σκηνικά του κοστούμια κατά την εποχή του Ziggy Stardust, ενώ άνοιγε ακόμη και τις συναυλίες του εκείνη τη εποχή με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν από το soundtrack.

Lana del Rey

Video Url

 

Με τη ρετρό-φουτουριστική του ατμόσφαιρα, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς το Korova Milk Bar (το μπαρ όπου σύχναζε η συμμορία του Alex) να βρίσκεται ακριβώς στο δρόμο της Lana Del Rey και μάλιστα δανείστηκε τον όρο του βιβλίου «Ultraviolence» για τον τίτλο του άλμπουμ και το κομμάτι της του 2014.

Blur

Video Url

 

Το βίντεο για το «The Universal» των Blur είναι ξεκάθαρα επηρεασμένο από την ταινία του Kubrick. Το eyeliner και το στρεβλό χαμόγελο του Albarn, τα droogs με τα λευκά κοστούμια και η υπερμοντέρνα εμφάνιση και στυλ είναι ένας φόρος τιμής στην εναρκτήρια σκηνή στο Korova Milk Bar και το βίντεο είναι πια εμβληματικό από μόνο του.

My Chemical Romance

Video Url

 

Ο Gerard Way ήταν γνωστό ότι έχει ντυθεί  όπως ο Alex κατά καιρούς, αλλά η φανταστική συμμορία των My Chemical Romance, The Fabulous Killjoys, από το τελευταίο τους άλμπουμ «Danger Days» εμπνεύστηκε επίσης άμεσα από την ταινία.

Moloko
Οι Moloko πήραν επίσης το όνομά τους από το βιβλίο και την ταινία, κλέβοντάς το από το ποτό Moloko Plus, το οποίο ήταν μια μίξη γάλατος και ναρκωτικών που έπαιρνε η συμμορία του Alex πριν τις βραδινές τους εξορμήσεις.

Heaven 17

Video Url

 

Πολλά synth-pop και new wave συγκροτήματα  εμπνεύστηκαν από το φουτουριστικό και βιομηχανικό soundtrack της ταινίας, αλλά ίσως περισσότερο από όλους είναι οι Heaven 17 από το Sheffield της Αγγλίας, οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τη φανταστική μπάντα του μυθιστορήματος. Το βιβλίο αναφέρει ότι οι Heaven 17 είχαν φθάσει στο νούμερο τέσσερα στα charts με το σινγκλ «Inside». Οι πραγματικοί Heaven 17 τα πήγαν καλύτερα στην πραγματικότητα, όταν το «Temptation» κατάφερε να αγγίξει την δεύτερη θέση το 1983.

New Order

Video Url

 

Δεν χρειάζεται να μαντέψει κανείς από  πού πήραν τον τίτλο για το «Ultraviolence», από το αριστούργημα του 1982 «Power, Corruption & Lies». Είτε ως New Order είτε υπό την ηγεσία του Ian Curtis ως Joy Division, το συγκρότημα πάντα επηρεαζόταν έντονα από δυστοπικά βιβλία συγγραφέων όπως ο William Burroughs, ο Aldous Huxley, ο T.S. Eliot ή ο Anthony Burgess. 

Sepultura
Τόσο ερωτευμένοι με το A Clockwork Orange ήταν οι Βραζιλιάνοι μέταλ θρύλοι Sepultura που έγραψαν ένα ολόκληρο άλμπουμ γι' αυτό. Ακριβώς όπως το βιβλίο και την ταινία, το «A-Lex», του 2009, είναι ένα βίαιο άλμπουμ και εύκολα το λες δημόσιο κίνδυνο.

Rancid

Video Url

 

Δεν το κρύβουν. Το ίδιο το τραγούδι ονομάζεται Clockwork Orange. Αυτό το κομμάτι από το πανκ συγκρότημα της Καλιφόρνια είναι μια ιστορία ενός νεαρού αποστάτη σε ένα βραδινό εγκληματικό ξεφάντωμα μαζί με τον ίδιο τον Alex. Το τραγούδι αναφέρεται ακόμη και σε ένα Durango του ‘95, το οποίο είναι το αυτοκίνητο που κλέβει ο Alex και οι droogies του στην αρχήτου βιβλίου.

Beastie Boys

Video Url

 

«I am like Clockwork Orange, going off on the town» ραπάρουν οι  Beastie Boys της Νέας Υόρκης στο κομμάτι «Looking Down The Barrel Of A Gun» από το «Paul's Boutique» του 1989, δημιουργώντας την τέλεια διάθεση για αδρεναλίνη και τρέλα ξεκαθαρίζοντας οτι «Ultraviolence is running through my head».

Rihanna 

Video Url

 

Ένα ψηλό καπέλο, λευκό πουκάμισο, τιράντες και λίγο eyeliner – ήταν μια φθηνή και εύκολη στολή έκτακτης ανάγκης για το Halloween. H Rihanna, όμως αποθέωσε το συγκεκριμένο droog look το οποίο υιοθέτησε για το βίντεό «You Da One» το 2011.

Guns N' Roses

Video Url

 

Όσοι είστε παρατηρητικοί και παρακολουθήσατε το βίντεο του «Welcome To The Jungle» μέχρι τέλους θα έχετε προσέξει τη σκηνή, όπου ένας δεμένος με ζουρλομανδύα  Axl Rose είναι μπροστά σε οθόνες τηλεόρασης  με τα βλέφαρά του ανοιχτά, αναγκάζοντάς τον να απορροφήσει εικόνες βίας μπροστά του. Ναι, είναι η τεχνική Ludovico που χρησιμοποιείται στο A Clockwork Orange για να επαναφέρει τον Alex στον ίσιο δρόμο και να γίνεις ένας καλός πολίτης.