Ακούγοντας άλμπουμ το 2018, η συνέχεια…

Ακούγοντας άλμπουμ το 2018, η συνέχεια…

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Leifur James – A Louder Silence

Ο νεαρός λονδρέζος χρειάστηκε περίπου δύο χρόνια ηχογραφήσεων στο προσωπικό του στούντιο για να μας φέρει το πρώτο ολοκληρωμένο πνευματικό του τέκνο. Οι ηλεκτρονικοί ήχοι, τα ambient layers, οι τζαζ ήχοι σφιχταγκαλιάζονται με τα αναλογικά ντραμς σε ένα καταπληκτικό ντεμπούτο. Από φιλόμουση οικογένεια, πολυοργανίστας ο ίδιος , κιθάρα, μπάσο, τσέλο, πλήκτρα, ξεκίνησε να μας δίνει τραγούδια από πέρσι. Φανταστείτε τον Klaus Schulze του timewind, τον Herbie Hanckock του Head Hunters, τον Brian Eno του Music For Airports, τον George Benson και τον Frankie Knuckles του Tears να συνομιλούν διαμέσου του πνευματικού τους παιδιού, και έχετε μια εικόνα για το τι θα ακούσετε στην εκκωφαντική σιωπή του νεαρού. Πριν από λίγες ημέρες με αφορμή ένα άρθρο για το ροκ, ανέφερα ένα παράδειγμα για ένα αισιόδοξο μουσικό μέλλον και πριν στεγνώσει το μελάνι ήρθε να επιβεβαιώσει ο κύριος James… από τους καλύτερους της χρονιάς!

Ακούστε τα: ολόκληρο

Salaninam

Time

Mumma Don't Tell

Anchorsong – Rehesion

Ερχόμενος από το Τόκυο, ο Masaaki Yoshida, aka Anchorsong και μόνιμος κάτοικος του Λονδίνου σκεπάζεται από την αγαπημένη εταιρεία Tru Thoughts. Ένας ακόμα πολυσυλλεκτικός δίσκος του που αγκαλιάζει το σύγχρονο με το παραδοσιακό. Η ρυθμολογία του νέου αιώνα, δανείζεται την αρχαία γνώση της world music, όπως έκανε και με το προηγούμενό του δίσκο ceremonial μεταφερόμενος αυτή τη φορά στην τρίτη δισκογραφική του δουλειά από την Αφρική στην Ινδία. Ένας πραγματικά ταξιδιάρικος δίσκος που θα μειώσει την ηλικία των όποιων σαραντάρηδων / πενηντάρηδων δοκιμάσουν κατά δύο δεκαετίες. Τι χημικά ελιξίρια, μπότοξ και βλακείες το μυστικό κρύβεται στο πεντάγραμμο.

Πιστεύω ότι θα έκανε τρελή παρέα με τον δικό μας Μιχάλη Δέλτα.

Rasgueado

Serendipity

Correlate

The Fratellis - In Your Own Sweet Time

Στο σημερινό ψηφιακό χάος είναι απόλυτα λογικό να χάνεται μια δισκογραφική δουλειά. Κάπως έτσι έγινε και πάλι, αυτή τη φορά με τον πέμπτο δίσκο των Fratellis. Το ραδιοφωνικά φιλικό νέο τους άλμπουμ δεν αστοχεί από αυτόν τον σκοπό ούτε στιγμή. Οι σκοτσέζοι για σαράντα πέντε λεπτά γεμίζουν με τις έντεκα συνθέσεις τους τον αέρα με κιθαριστικά ριφ, εφέ των sequencers, sing along τραγούδια και έναν συμπαγή ήχο, αποτέλεσμα της τρίτης τους συνεργασίας με τον Τony Hoffer. Μερικές φορές χρειάζεται να ξεδώσεις χωρίς να ενδιαφέρεσαι για το πώς ακούγεται κάτι, πως πετυχαίνεται, την ιστορία του γκρουπ και του τραγουδιού. Μερικές φορές απλώς έχεις ανάγκη να περάσεις καλά και σε αυτό οι τύποι από την Γλασκόβη θα σας καλύψουν πλήρως. Για να παραφράσω και μια εμβληματική ατάκα του Γιάννη, αν ήμουν δεκαέξι χρονών, και ανακάλυπτα το ροκ δειλά-δειλά, αυτό θα ήταν ένα από τ’ αγαπημένα άλμπουμ της χρονιάς.

Ακούστε τα: I’ve Been Blind, Sugartown, Advaita Shuffle, Starcrossed Losers, Stand Up Tragedy, I Guess... I Suppose, I Am That

I've Been Blind

Sugartown

Advaita Shuffle

Teleman - Family Of Aliens

Το κουαρτέτο έχει απασχολήσει πριν από δύο μήνες περίπου με την πρόγευση για τον τρίτο τους δίσκο, https://www.apotis4stis5.com/ellhnika/86-news-c/33411-kali-evdomada-apoti-mousiki-fainetai , αλλά και παλιότερα, https://www.apotis4stis5.com/lists-f/27883-2017-11-19-14-16-13 . Το τραγούδι του γλάρου παραμένει η κορυφαία στιγμή του νέο τους δίσκου, αλλά τώρα το puzzle συμπληρώνεται με τις υπόλοιπες δέκα συνθέσεις τους. Η ηλεκτρόνικα, που θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος έως και λίγο ρετρό, αλλά πιάνει ο οροφή με την «υποθαλάσσια ζωή», μαζί με την κιθάρα και τα υπέροχα φωνητικά του Thomas Sanders μας δίνουν ένα αν μη τι άλλο εύηχο σύνολο. Ακόμη και στα μελωδικά και λιτά Always Dreaming και Sea Of Wine, που υπάρχει ο κίνδυνος του μελό, οι τέσσερις βρετανοί αποφεύγουν τις κακοτοπιές με ιδιαίτερη ποπ μαεστρία. Ακούγοντάς τους κάποιος βγαίνει απόλυτα νόημα γιατί ήταν support σε περιοδεία των Belle and Sebastian. Με την ευκαιρία να σας προτείνω και μερικές στιγμές από την σύντομη έως τώρα πορεία τους, τα Steam Train Girl, Monday Morning και Travel Song από το Breakfast του 2014 και τα Brilliant Sanity, Dusseldorf και Drop Out από το Brilliant Sanity του 2016. Από την ενδιαφέρουσα μικρή ανεξάρτητη εταιρεία του Λονδίνου, Moshi Moshi Records (Florence and the Machine, Friendly Fires, Li Lykke, Hot Chip κ.α.)

Ακούστε τα: Cactus, Song For a Seagull, Submarine Life, Sea Of Wine, Always Dreaming, Twisted Heart, Somebody’s Island.
Submarine Life

Cactus

Somebody’s Island