Γιάννης Πετρίδης: Μια ζωή σαν όνειρο, 3 μέρες βόλτα στην Ελλάδα με David Bowie, Iggy Pop

Γιάννης Πετρίδης: Μια ζωή σαν όνειρο, 3 μέρες βόλτα στην Ελλάδα με David Bowie, Iggy Pop

 

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία βέβαια το ότι ο David αγαπούσε την πατρίδα μας. Στις 3 μέρες που φιλοξενήσαμε αυτόν και τον φίλο του Iggy Pop μαζί με τον αξέχαστο φίλο Μίκη Κορίνθιο, ταξιδεύαμε για στους αρχαιολογικούς τόπους της πατρίδας μας και εκτός από μουσική, μιλάγαμε για την ιστορία μας και το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην ιστορία όλου του πλανήτη.

 

Εντυπωσιάσθηκαν και οι δύο, όπως και η γραμματέα τους που τους συνόδευε και ήταν στριμωγμένη μαζί τους στο πίσω κάθισμα του Austin, από την επίσκεψη στους Δελφούς και την απέραντη γαλήνη που προσφέρει το τοπίο και η θέα στο Σούνιο.

 

Μέσα σε ένα μικρό Austin 1100, δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ροκ, στην δεκαετία του '70, μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε μια ανεπανάληπτη εμπειρία που μένει αξέχαστη όσο διαρκεί η ζωή μας στον πλανήτη.

 

Ήταν η εποχή που είχε κυκλοφορήσει το Young Americans και μου έλεγε για την συνεργασία του με τον John Lennon στο Fame, μια συνεργασία που είχε αποφασισθεί σε ένα πάρτι για μια νέα ταινία της Elizabeth Taylor.

 

Iggy και David λάτρευαν την μουσική Soul, όπως εγώ και ο Μίκης και βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για όλα τα ιερά τέρατα της μουσικής που έγραψαν ιστορία στις δεκαετίες 50 και 60.

 

 

 

 

Tον David, είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικές ακόμα φορές στην ζωή μου, στην Αγγλία από όπου είναι και αυτό το μικρό σε διάρκεια βιντεάκι από το YouTube.

 

25 χρόνια αργότερα από εκείνη την αξέχαστη περιήγηση στην Ελλάδα, τέλη της δεκαετίας του '90, η φίλη μου Nancy Berry με κάλεσε ένα βράδυ στο Λονδίνο, σε ένα πολύ προσωπικό δείπνο με 6-8 άτομα θυμάμαι, με τον David κεντρικό προσκεκλημένο.

 

Εκείνο το βράδυ θα μπορούσα να πω ότι ήταν μαγικό γιατί κατά κάποιο τρόπο και ο ίδιος ήταν διαφορετικός στην συμπεριφορά του, από την συνάντηση μας στην Αθήνα πριν από πολλά χρόνια.

 

Του θύμισα ότι ήμουν εγώ και ένας φίλος μου πέρασε μαζί μας 3 μέρες στην Ελλάδα. Μου είπε ότι αν και δεν με θυμόταν φυσιογνωμικά, θυμόταν αρκετά από εκείνα που του είχαμε δείξει.

 

Στη συζήτηση τού ανέφερα το πόσο περίεργα αισθανόμουν τότε που είχα για 3 μέρες στο αυτοκίνητο μου, εκείνον και τον Iggy Pop. Επίσης ότι στην Ελλάδα ήμουν εκείνος που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε ετικέτα Philips, το 1969, το Space Oditty.

 

Αφού με ευχαρίστησε μου είπε την προσωπική του ιστορία για το πώς συνάντησε για πρώτη φορά το '67 ή '68 το είδωλο του Anthony Newley και θυμόταν πόσο ντράπηκε όταν πήγε σε ένα τραπέζι που έτρωγε με φίλους του να του ζητήσει αυτόγραφο.

 

Στο τελευταίο του άλμπουμ, μας αποκάλυψε και την αγάπη του για την τζαζ, όπως μου είχε πει σε κάποια από τις συζητήσεις μας, θαύμαζε τον Gerry Mulligan.

 

 

 

 

Γιάννης Πετρίδης