Ταξιδεύοντας με όχημα τη μουσική...

Ταξιδεύοντας με όχημα τη μουσική...

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Στο παγκόσμιο χωριό έχουν ενδιαφέρον εκτός από τις ομοιότητες και οι διαφορές που μας κάνουν όλους πολύτιμους και απαραίτητους. Μουσικά τώρα μιλώντας, πάντα με εξίταρε το τι άκουγαν κάπου αλλού στον πλανήτη, πέρα από τις υπερ-προβαλλόμενες αγορές χωρών όπως ΗΠΑ ή Αγγλία. Δυστυχώς δεν ξέρω για πόσο ακόμα η τοπικότητα θα είναι σε θέση να δίνει ένα διαφορετικό άρωμα στη μουσική. Σε κάθε περίπτωση όμως, σήμερα, με μόνη αποσκευή τη θέληση για εξερεύνηση και με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι ευκολότερο από ποτέ να ακούσεις θησαυρούς παλιότερα προσβάσιμους παρά μόνο σε διεθνείς κυνηγούς... Οπότε ορίστε μερικές παγκόσμιες μουσικές επιλογές με αφετηρία χώρες στις οποίες γνωρίζουν επιτυχία.

Βραζιλία

Vitor Kley - O Sol (Acústico) (single)

Επανεκτέλεση του τραγουδιού που κυκλοφόρησε πέρσι από τον 23χρονο βραζιλιάνο. Κυκλοφορία Φεβρουάριου 2018 από το πρώτο ep του ενώ έχει ήδη και δύο δίσκους στο ενεργητικό του.

3030 - Meu Deus (από το LP: Alquimia του 2018)

Το τρίο τραγουδάει ραπ/χιπ χοπ και σόουλ ποτισμένα με τοπικούς ήχους. Είμαι σίγουρος ότι και οι εχθροί του είδους θα μαλακώσουν ακούγοντας το δίσκο τους.

Ισπανία

Cecilia Krull - My Life Is Going On

Τη σειρά La casa de papel (Money Heist) δεν την έχω δει αλλά το θέμα της 32χρονης γαλλο – γερμανικο – κουβανο – ισπανίδας, είναι εθιστικό και διαβάζω ότι αγαπήθηκε όσο και η σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται την άνοιξη του ’17. Διανύοντας στην πλατφόρμα Netflix η σειρά και διεθνή καριέρα, μοιραία τράβηξε και την προσοχή η ερμηνεύτρια του μουσικού θέματός της. Αγαπημένη της η τζαζ, μεγάλωσε ακούγοντας μαύρες φωνές, Stevie Wonder, Whitney

Houston, Mariah Carey και Lauryn Hill και δηλώνει επιρροές μεταξύ άλλων από ερμηνεύτριες όπως Erykah Badu και Joni Mitchell. Εδώ και οκτώ χρόνια έχει τραγουδήσει για ισπανικά φιλμ και σήριαλ.

Αφρική

Sun El-Musician feat Samthing Soweto –Akanamali

Από τον Οκτώβριο του 2017, η πρώτη σύνθεση του που ξεχώρισε και είναι μια πρόγευση από το επερχόμενο δίσκο του Africa to the world. O Sanele Sithole, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, έχει την έδρα του στην Νότιο Αφρική, στο Γιοχάνεσμπουργκ συγκεκριμένα και αναμιγνύει ηλεκτρονικούς ήχους με τις μουσικές επιρροές της μαύρης ηπείρου που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Kyaku Kyadaff

Το kizomba είναι ένας παραδοσιακός ήχος της Αγκόλας με μελωδικότερη χροιά από την άλλη τοπική μουσική τη semba. Το kizomba σε μια από τις τοπικές διαλέκτους, την Kimbundu, σημαίνει πάρτι. Από αυτή τη χώρα της δυτικής Αφρικής κατάγεται και ο νεαρός Kyaku, που θεωρείται ποπ σταρ, διατηρώντας το εγχώριο μουσικό είδος. Ο δίσκος του έχει τον τίτλο Igual Ao Prazer, «ισοδύναμο με την ευχαρίστηση», ευχαριστώ Google translator, και αν έχετε τη διάθεση να τον εξερευνήσετε δε θα βγείτε χαμένοι (Rainha, Mumpimpa, Faculdade). Το Monica μάλιστα γνωρίζει επιτυχία έως και στην άλλη πλευρά της ηπείρου.

Mónica

…ας μου επιτραπεί και ένα δεύτερο τραγούδι…

Faculdade

Shekhinah - Please Mr

Το Rose Gold, o ντεμπούτο δίσκος της 23χρονης Shekhinah Thandi Donnell, έγινε χρυσός στην αγορά της γενέτειρας της, της νοτίου Αφρικής, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Η μουσική της ακούγεται όμως και σε άλλες χώρες της μαύρης ηπείρου και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μη διαδοθεί το όνομά της και παραπέρα αφού ο ήχος της έχει μια παγκόσμια σόουλ αύρα.

Ιταλία

Ultimo - Il Ballo Delle Incrertezze

Από το φετινό 68ο φεστιβάλ του Σαν Ρέμο στις αρχές Φεβρουαρίου, ο νικητής για τους πρωτοεμφανιζόμενους. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται και στο καλό δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο Peter Pan.

Ermal Meta - Caro Antonello

Ο μεγάλος νικητής του Σαν Ρέμο, που θα εκπροσωπήσει και την Ιταλία στο διαγωνισμό της Eurovision, με το νικητήριο τραγούδι σε ντουέτο με τον Fabrizio Moro, Non mi avete fatto niente. Το 2017 ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο για τον 36χρονο ιταλό από το Μπάρι. Έγινε πλατινένιος ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος, Vietato morire, ενώ έβγαλε και τρία πετυχημένα σινγκλ. Παραμένοντας παραγωγικός, τρεις δίσκοι σε τρία χρόνια, η καινούργια του δουλειά, Non

Abbiamo Armi, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του Ιταλικού καταλόγου επιτυχιών.

Ισλανδία

Aron Can - Aldrei Heim

Ο δεκαοχτάχρονος από τον κρύο βορά έχει ήδη δύο δίσκους στο ενεργητικό του και έρχεται από την ράπ / χιπ χοπ σκηνή της χώρας που διαβάζω ότι, όπως και σε άλλα σημεία του πλανήτη, ανθεί. Οι επιρροές στο νέο του τραγούδι από Weeknd είναι παραπάνω από εμφανείς αλλά το προτιμάω από άλλα εκτρώματα που αποπνέουν μια δύσοσμη βαρβατίλα. Εσείς;