Εμπιστευτικό, από την ιστορία της μουσικής: Rock Around The Clock-Bill Haley amd His Comets

Το "Rock Around the Clock" είναι ένα ροκ εν ρολ τραγούδι σε μορφή μπλουζ  που γράφτηκε από τους Max C. Freedman και James E. Myers (ο τελευταίος με το ψευδώνυμο "Jimmy De Knight") το 1952. Το πιο γνωστό και η πιο επιτυχημένη ερμηνεία ηχογραφήθηκε από τους Bill Haley & His Comets το 1954 για την Decca. Ήταν ένα νούμερο ένα σινγκλ για δύο μήνες και τα πήγε καλά στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ηχογράφηση επανήλθε επίσης στο UK Singles Chart τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Ήταν ο πρώτος δίσκος ροκ εν ρολ που έφτασε στην κορυφή των ποπ τσαρτ τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τραγούδησε ο Big Joe Turner έφτασε στο Νο. 1 του Billboard R&B chart. Η ηχογράφηση του Haley έγινε ύμνος για την επαναστατική νεολαία της δεκαετίας του 1950, ιδιαίτερα αφού συμπεριλήφθηκε στην ταινία του 1955 Blackboard Jungle. Ήταν νούμερο 1 στα ποπ charts για δύο μήνες και πήγε στο νούμερο 3 στο R&B chart.

Η ηχογράφηση θεωρείται ευρέως ως το τραγούδι που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, έφερε το ροκ εν ρολ στην mainstream κουλτούρα σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι κατατάσσεται στο Νο. 159 στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Αν και ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλοαμερικανικό συγκρότημα Sonny Dae and His Knights στις 20 Μαρτίου 1954,Ο Myers ισχυρίστηκε ότι το τραγούδι είχε γραφτεί ειδικά για τον Haley, αλλά, για νομικούς λόγους, ο Haley δεν μπόρεσε να το ηχογραφήσει ο ίδιος μέχρι τις 12 Απριλίου. , 1954.

Ο αρχικός πλήρης τίτλος του τραγουδιού ήταν "We're Gonna Rock Around the Clock Tonight!". Αυτό αργότερα συντομεύτηκε σε "(We're Gonna) Rock Around the Clock", αν και αυτή η φόρμα χρησιμοποιείται γενικά μόνο στις κυκλοφορίες της ηχογράφησης του Bill Haley στην Decca Records του 1954. Οι περισσότερες άλλες ηχογραφήσεις αυτού του τραγουδιού από τον Haley και άλλους (συμπεριλαμβανομένου του Sonny Dae) συντομεύουν αυτόν τον τίτλο περαιτέρω στη σημερινή του μορφή.

Το 2018, επιλέχθηκε για διατήρηση στο Εθνικό Μητρώο Εγγραφής από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, ιστορικά ή καλλιτεχνικά σημαντικό».

 

Video Url