The Chain των Fleetwood Mac

Πώς δημιουργήθηκε το The Chain των Fleetwood Mac

Δύο τραγούδια ήταν βασικά η πηγή έμπνευσης για την δημιουργία του, ένα της Christine McVie.

Το " The Chain " είναι ένα τραγούδι του βρετανοαμερικανικού ροκ συγκροτήματος Fleetwood Mac , που κυκλοφόρησε στο άλμπουμ του 1977 Rumors . Είναι το μόνο τραγούδι από το άλμπουμ με τίτλους συγγραφής και για τα πέντε μέλη ( Stevie Nicks , Lindsey Buckingham , Christine McVie , John McVie και Mick Fleetwood ).

Το "The Chain" δημιουργήθηκε από συνδυασμούς πολλών υλικών που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της σόλο δουλειάς των Lindsey Buckingham, Stevie Nicks και Christine McVie. Το τραγούδι συναρμολογήθηκε, συχνά με το χέρι, συνδέοντας τις ταινίες με μια λεπίδα ξυραφιού , στο εργοστάσιο δίσκων στο Sausalito της Καλιφόρνια , με τους μηχανικούς Ken Caillat και Richard Dashut . 

Μετά την κριτική και εμπορική επιτυχία του Rumors , το "The Chain" έχει γίνει βασικό στοιχείο των ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος, συνήθως το εναρκτήριο τραγούδι. Παρουσιάστηκε ως το εναρκτήριο κομμάτι στο The Dance , μια ζωντανή συναυλία του 1997 με CD/DVD κυκλοφορία, καθώς και πολλές από τις συλλογές των μεγαλύτερων επιτυχιών του συγκροτήματος .

Το τραγούδι έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη στο Ηνωμένο Βασίλειο , όπου το οργανικό τμήμα έχει χρησιμοποιηθεί ως θεματικός τόνος για την τηλεοπτική κάλυψη της Formula 1 από το BBC και το Channel 4 . 

Σύμφωνα με συνεντεύξεις σχετικά με τη συγγραφή του Rumors , το τελευταίο τμήμα του "The Chain" - ξεκινώντας με ένα μπάσο - δημιουργήθηκε από τους John McVie και Mick Fleetwood. Ο Stevie Nicks είχε γράψει τους στίχους χωριστά και πίστευε ότι θα ταίριαζαν καλά. αυτή και η Christine McVie έκαναν κάποιες ανακατασκευές για να δημιουργήσουν το πρώτο τμήμα του τραγουδιού. Δουλεύτηκαν και άλλα στοιχεία από ένα πρώιμο έργο της Christine με τίτλο "Keep Me There", το οποίο αφαίρεσε το μοτίβο σε στυλ μπλουζ , αλλά διατήρησε την εξέλιξη της συγχορδίας.

Για να ολοκληρώσει το τραγούδι, το Μπάκιγχαμ ανακύκλωσε την εισαγωγή από ένα προηγούμενο τραγούδι από ένα ντουέτο με τους Nicks, "Lola (My Love)", που κυκλοφόρησε αρχικά στο ομότιτλο άλμπουμ του 1973 . 

Λόγω της ματισμένης φύσης του δίσκου (τα τύμπανα και η κιθάρα ήταν τα μόνα όργανα που ηχογραφήθηκαν το ένα στην εταιρεία του άλλου) [8] και της σποραδικής σύνθεσης και συναρμολόγησης από διαφορετικά τραγούδια που απορρίφθηκαν, το "The Chain" είναι ένα από τα λίγα τραγούδια των Fleetwood Mac του οποίου η συγγραφή πιστώνεται σε όλα τα μέλη του συγκροτήματος εκείνη την εποχή.

Το ολοκληρωμένο τραγούδι έχει μια βασική ροκ δομή, αν και έχει δύο ξεχωριστά μέρη: τον κύριο στίχο και το ρεφρέν, και το outro. Υπάρχουν επίσης επιρροές από hard rock , folk και country . Το Dobro , ένας τύπος κιθάρας αντηχείου , παρέχει το riff των στίχων. ο τραγούδι είναι σε μι ελάσσονα, που είναι το σχετικό μινόρε κλειδί της Σολ μείζονας. Το φωνητικό εύρος είναι G3 έως C ♯ 5.

 

 

 

 

και ένα από την περίοδο που ηχογραφούσαν σαν Buckingham/Nicks τα δύο μέλη τους.