Beatles : Η ιστορία των μπλε και κόκκινου Greatest Hits albums

Beatles Greatest Hits

Η ιδέα ήταν να φανεί η εξέλιξή τους, από την αρχή μέχρι το τέλος

Το Hot Rocks 1964-1971 είναι μέχρι σήμερα το πλέον σημαντικό compilation album των Rolling Stones. Περικλείει ιδανικά την ουσία πίσω από την πρώιμη περίοδο των rock θρύλων, περιέχει μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια που έγραψαν ποτέ όπως τα Paint it Black, Ruby Tuesday, Brown Sugar, Satisfaction, Gimme Shelter και You can't always get what you want. Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από αυτόν τον greatest hits δίσκο είναι ο Allan Steckler, πρώην παραγωγός της London Records ο οποίος τότε εργαζόταν για τον Allen Klein, τότε manager των Beatles και υπεύθυνο για την υστεροφημία τους, ύστερα από τη διάλυση τους το 1970. Ενώ τα Σκαθάρια είχαν ήδη ξεκινήσει τις προσωπικές τους καριέρες, ο Steckler πρότεινε στον Klein να κυκλοφορήσει με το όνομα Beatles, μια συλλογή ανάλογη του Hot Rocks.

"Οι Beatles είναι οι Beatles. Ένα album δεν είναι αρκετό. Πήγα στον Klein και του είπα "κάνε δύο albums"", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Allan Steckler στο περιοδικό Mojo.

54 συνολικά τραγούδια, διακριτά στις περιόδους 1962-1966 και 1967-1970, πλούσια αφήγηση και ιστορικό φωτογραφικό υλικό, με τη φωτογραφία του πρώτου (κόκκινου) album να περισσεύει από τα sessions του δίσκου Please Please Me. Η δε φωτογραφία του μπλε album εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ωρίμανση των Beatles, τόσο ως ανθρώπων όσο και ως μουσικών, καθώς και τη μετάβαση τους σε πιο δύσκολο πειραματικό υλικό, το οποίο μας χάρισαν απλόχερα από το Rubber Soul κι έπειτα.

Τα δύο αυτά Greatest Hits albums παραμένουν μέχρι σήμερα οι πλέον σοβαρές προτάσεις για Beatles συλλογή, που καλύπτει όλη την καριέρα του γκρουπ. Μέχρι την κυκλοφορία τους, το μόνο compilation album που είχε κυκλοφορήσει ήταν "A collection of Beatles oldies" του 1966. Επρόκειτο για μια συλλογή που έπρεπε να γεμίσει το Χριστουγεννιάτικο κενό της αγοράς, ωστόσο τραγούδια όπως τα Eleanor Rigby και Yellow Submarine που περιείχε η συλλογή, είχαν κυκλοφορήσει μόλις ένα χρόνο νωρίτερα όπως ο όρος "oldies" ήταν τουλάχιστον ατυχής.

A COLLECTION OF BEATLES OLDIES

Tags