200 ονόματα καλλιτεχνών απαιτούν υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική

pexels.com

Η αντίδραση τους εκφράστηκε μέσω της Artists Rights Alliance

Μέσω του Μη Κερδοσκοπικού αυτού Οργανισμού πολλοί καλλιτέχνες εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή, στην οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση της χρήσης μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία. Ανάμεσα τους βρίσκονται οι Billie Eilish, Jon Bon Jovi, Pearl Jam, ο Stevie Wonder, ο Elvis Costello και οι Greta Van Fleet.

"Πρέπει να προστατευτούμε από την επιθετική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που κλέβει τις φωνές επαγγελματιών καλλιτεχνών, παραβιάζοντας έτσι τα δικαιώματα των δημιουργών και καταστρέφοντας το μουσικό οικοσύστημα", λέει χαρακτηριστικά η επιστολή, η οποία συμπίπτει χρονικά με την εξέταση της νομοθεσίας για τη θέσπιση μέτρων που διασφαλίζουν την ηθική χρήση της AI, αποζημιώνοντας τους καλλιτέχνες για τη δουλειά τους.

Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει πως πολλές εταιρείες χρήσιμοποιούν, χωρίς άδεια, τη δουλειά των καλλιτεχνών για να βαθμονομήσουν και να εκπαιδεύσουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ επίσης μιλάει και για "επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα", η οποία μέσω του ΑΙ θα ξεκινήσει μία "κούρσα" που θα υποβαθμίσει την αξία της δουλειάς τους. Κλείνοντας, η επιστολή προτρέπει τους προγραμματιστές, τις εταιρείες τεχνολογίας, τις πλατφόρμες και υπηρεσίες ψηφιακής μουσικής, να δεσμευτούν ότι δεν θα αναπτύξουν τεχνολογία, περιεχόμενο ή εργαλεία παραγωγής μουσικής τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα υπονομεύουν ή θα αντικαθιστούν την ανθρώπινη τέχνη.

Διαβάστε την επιστολή εδώ :

Εδώ η λίστα των καλλιτεχνών που υπογράφουν :