Ry Cooder – Paris, Texas

Το Παρίσι, Τέξας είναι μια δραματική ταινία νεογουέστερν του 1984 σε σκηνοθεσία Βιμ Βέντερς, σε σενάριο από κοινού από τους Sam Shepard και L. M. Kit Carson και παραγωγή του Don Guest. Πρωταγωνιστούν οι Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell, Aurore Clément και Hunter Carson. Στην ταινία, ο ατημέλητος ερημικός Τράβις Χέντερσον (Στάντον) ξανασμίγει με τον αδερφό του Γουόλτ (Στόκγουελ) και τον γιο του Χάντερ (Κάρσον). Ο Τράβις και ο Χάντερ ξεκινούν ένα ταξίδι στα νοτιοδυτικά της Αμερικής για να εντοπίσουν την εξαφανισμένη γυναίκα του Τράβις, Τζέιν (Κίνσκι).

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή εταιρειών στη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία, αλλά είναι αγγλόφωνη και γυρίστηκε κυρίως στο Δυτικό Τέξας. Τη φωτογραφία ανέλαβε ο Robby Müller, ενώ τη μουσική συνέθεσε ο Ry Cooder.

Στο Φεστιβάλ των Καννών το 1984 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα από την επίσημη κριτική επιτροπή, καθώς και το βραβείο FIPRESCI και το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής. Συνέχισε με άλλες διακρίσεις και ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς υμνώντας κυρίως τη σκηνοθεσία, την υποκριτική, τον κινηματογράφο, τη συναισθηματική απήχηση και τη μουσική παρτιτούρα.

Video Url

 

Video Url