Αντικρουόμενες απόψεις για τον έρωτα

Έρωτας. Είναι δυνατόν να μην πάρει θέση η μουσική σ’ ένα τόσο φλέγον θέμα; Αξίζει τον «κόπο»; Τι μας συμβουλεύει;

 

Εισβάλουμε στο χρονοντούλαπο την μουσικής για να θυμηθούμε θεωρίες και απόψεις μέσα από στίχους, ήχους και ερμηνείες, από τη δεκαετία του ΄50 ως την πρώτη του νέου αιώνα.

 

Mickey & Sylvia – Love is strange (1956)

Ο Bo Diddley το έγραψε και το ερμήνευσε πρώτος τον Μάιο του 1956, η διασκευή όμως του Mickey με τη Sylvia είναι αυτή που θα κυκλοφορήσει πρώτα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το προαναφερθέν ζευγάρι ευθύνεται για την αξέχαστη συζήτηση που ακούμε στο εκατέρωθεν φλερτ τους, δεν υπήρχε στην ηχογράφηση του Diddley, αν και ο τελευταίος έχει ισχυριστεί ότι είναι δική του γραφή. Εκτός από τραγουδιστές είναι και μουσικοί, ο κιθαρίστας Mickey Baker έγινε ντουέτο με τη μαθήτριά του στην κιθάρα Sylvia Vanderpool το 1955. Το τραγούδι γνώρισε επιτυχία το 1957, έγινε Νο.01 στο “R&B Chart” για δύο εβδομάδες και Νο.11 στο Hot 100 της Αμερικής, ενώ εισήχθη στο Grammy Hall of Fame το 2004. Ακούστηκε στις ταινίες “Deep throat” το 1972, “Badlands” το 1973, στη μνήμη μας όμως αποτυπώθηκε από τη συμμετοχή του στο “Dirty dancing” με τον Patrick Swayze και την Jennifer Grey το 1987. Οι σινεφίλ ίσως το θυμούνται και από την ταινία “Casino” του 1995, έπαιζε όταν ο Robert De Niro πρωτοσυνάντησε τη Sharon Stone.

Video Url

 

Roxy Music – Love is the drug (1975)

Ένα ακόμη αξιοζήλευτο δείγμα του βρετανικού συγκροτήματος, του 1975. Γραμμένο από τον Bryan Ferry με τον σαξοφωνίστα Andy Mackay, σ’ ένα ηλεκτρονικό πιάνο, έφτασε στο No.02 στην Αγγλία και έγινε η πιο εμπορική επιτυχία των Roxy Music στην Αμερική. Είναι ένα από τα 500 τραγούδια που σχημάτισαν το ροκ εντ ρολ, σύμφωνα με τους συντελεστές του Rock and Roll Hall of Fame. Ο Ferry έχει δηλώσει στην εφημερίδα The Guardian ότι ο ρυθμός στη διασκευή της Grace Jones, το 1980, ταιριάζει πολύ καλύτερα στο τραγούδι από τον δικό τους. 

Video Url

 

Nazareth – Love hurts (1974)

Ο έρωτας πληγώνει. Πολλοί το δήλωσαν, είτε μέσα από διαφορετικές συνθέσεις, είτε διασκευάζοντας την πιο γνωστή μελωδία που τον αναφέρει στον τίτλο της. Η πιο διαχρονική γεννήθηκε το 1960, οι Every Brothers το ερμήνευσαν πρώτοι αλλά δεν το κυκλοφόρησαν ποτέ ως σινγκλ παρόλο που ήθελαν, τους απέτρεψε έντονα ο μάνατζερ τους. Το έκανε επιτυχημένα η σκωτσέζικη hard rock μπάντα των Nazareth το 1974, No.01 στον Καναδά και Νο.08 στην Αμερική, ο Roy Orbison το 1961, Νο.05 στην Αυστραλία, o Jim Capaldi το 1975, Νο.04 στην Αγγλία, ενώ αδικούμε αν παραλείψουμε ειδικά την εκτέλεση της Cher το 1975, αλλά και του Rod Stewart το 2006. Όλοι οι προαναφερθέντες «έντυσαν» μουσικά τους στίχους όπως αρμόζει, με μελαγχολικούς τόνους.       

Video Url

 

Sweet – Love is like oxygen (1978)

Οι ερωτευμένοι χαρακτηρίζουν τον έρωτα ως οξυγόνο, οι πικραμένοι ως διοξείδιο, αμφότεροι αν είναι μουσικόφιλοι «οφείλουν» να βγάλουν το καπέλο στην σπουδαία επιτυχία του βρετανικού γκρουπ, του 1978. Έγινε Τοπ 10 σε Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Βέλγιο και Ελβετία, ενώ ήταν υποψήφιο για Ivor Novello Award ως το «Τραγούδι της χρονιάς», το έχασε από το "Baker Street" του Gerry Rafferty. 

Video Url

 

Pat Benatar – Love is a battlefield (1983)

Ο χαρακτηρισμός του έρωτα ως πεδίο μάχης θυμίζει τη φράση του Νίτσε: «Στον έρωτα και τον πόλεμο όλα επιτρέπονται». Αρχικά είχε γραφτεί με πιο αργό ρυθμό, ο παραγωγός του όμως αποφάσισε να έχει πιο γρήγορο και δικαιώθηκε. Έγινε Νο.01 στην κατηγορία «Mainstream Rock Tracks» του περιοδικού Billboard για τέσσερις εβδομάδες και Νο.05 στο Hot 100 ξεπερνώντας το 1 εκατ. αντίτυπα στην Αμερική, ενώ στην Αυστραλία παρέμεινε κορυφαίο για πέντε. Με αυτό η Αμερικανίδα τραγουδίστρια κέρδισε βραβείο Grammy ως η «Καλύτερη Γυναικεία Ροκ εμφάνιση με φωνητικά», κατηγορία που κατέκτησε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, ενώ το μουσικό κανάλι VH1 συμπεριέλαβε το βίντεο κλιπ στα καλύτερα της δεκαετίας του ’80, στο Νο.30. Οι άνω των 50 ετών που το έζησαν ως έφηβοι όταν ήταν επιτυχία, ακούγοντας σήμερα της ατάκα της Benatar «Είμαστε νέοι» λειτουργεί νοσταλγικά, αλλά και ως υπενθύμιση ότι είναι ακόμη, αν προσθέσουν τη λέξη… «still». 

Video Url

 

Freddie Mercury – Love kills (1984)

Ακραίος; Ναι, στον Freddie όλα «συγχωρούνται». Εδώ που τα λέμε δεν έχει άδικο, όταν ένας έρωτας τελειώνει είναι σαν ένας μικρός θάνατος. Είναι το πρώτο τραγούδι που κυκλοφόρησε χωρίς τους Queen, παρόλο που ο Brian May, o Roger Taylor και ο John Deacon συμμετέχουν στην εκτέλεση του. Η σύνθεση πιστώθηκε στον Mercury, το έγραψε μαζί με τον Giorgio Moroder. Κυκλοφόρησε το 1984 φτάνοντας στο Νο.10 της Αγγλίας.

Video Url

 

Billy Ocean – Love is forever (1986)

Η πιο αισιόδοξη «θέση» για τον έρωτα μέσα από μία υπέροχη ερωτική μπαλάντα του 1986. Έγινε Νο.01 για τρεις εβδομάδες στο “Adult Contemporary Chart” του Billboard, No.10 στο “Soul Chart”, ενώ Nο.16 στο Hot 100 στην Αμερική. Ο Βρετανός καλλιτέχνης συμμετέχει στη δημιουργία της, είναι από τους πρώτους με καταγωγή από την Καραϊβική που προώθησε το MTV, μαζί με την Grace Jones.

Video Url

 

Def Leppard – Love bites (1988)

Δυνατή ροκ μπαλάντα από την «πονεμένη» βρετανική μπάντα, περιγράφει μεταφορικά ότι ο έρωτας δαγκώνει, μας κάνει να αιμορραγούμε και να πέφτουμε στα γόνατα. Είναι η μοναδική Νο.01 επιτυχία που είχε στην Αμερική. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1988, αν ήταν και καλοκαιρινός ο έρωτας έχει έναν παραπάνω λόγο για την εν λόγω τοποθέτηση.

Video Url

 

Amy Winehouse – Love is a losing game (2007) 

Ο πεσιμισμός σε όλο του το μεγαλείο, θεωρία ενός βαθιά πληγωμένου ανθρώπου, μέσα από τη φωνή ενός αδικοχαμένου τεράστιου ταλέντου. Γραμμένο εξ ολοκλήρου από την ίδια, το ηχογράφησε το 2006 για το δεύτερο και τελευταίο της στούντιο άλμπουμ με τον επίσης απαισιόδοξο τίτλο “Back to black”. Κυκλοφόρησε ως το πέμπτο σινγκλ το 2007, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε Ivor Novello Award, ύψιστη διάκριση που δίνεται από τη βρετανική ακαδημία σε συνθέτες, στιχουργούς και συγγραφείς, ως το καλύτερο μουσικά και στιχουργικά. Δυστυχώς για εκείνη… life was a losing game.

Video Url

 

Dido – Don’t believe in love (2008) 

Παραπλανητικός ο τίτλος, στους στίχους η προσθήκη των συνδέσμων «Αν» και «Όταν» δίνουν εντελώς διαφορετικό νόημα. Από τα πιο παρεξηγημένα της ιδιαίτερης Βρετανίδας τραγουδίστριας και μουσικού, το έχει παραδεχτεί εξηγώντας στο BBC: «Το βασικό του νόημα είναι ότι ο κόσμος είναι καλύτερος με αγάπη από ότι χωρίς, χρειάζονται όμως πολλά πράγματα για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο». Από τα ωραιότερα που μας έχει χαρίσει, κυκλοφόρησε ως το πρώτο σινγκλ του τρίτου της άλμπουμ “Safe trip home” το 2008. 

Video Url