Τις αγαπάμε τις μπαλάντες

Τα μελωδικά τραγούδια, είτε με μελαγχολικό είτε με αισιόδοξο στίχο, έχουν τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις από όλους τους ρυθμούς. Καλύπτουν ευρύτερη γκάμα ανθρώπων, ασχέτου ηλικίας, ακουσμάτων και άλλων παραμέτρων.

 

Οι 10 ερωτικές μπαλάντες που ακολουθούν εκπροσωπούν διαφορετικά είδη μουσικής, ηχοχρώματα και κουλτούρες και θα μας ταξιδέψουν από τη δεκαετία του ’60 ως αυτή που διανύουμε.

 

Bobby Goldsboro – Honey (1968)

Ο Αμερικανός Bob Shane θα το τραγουδήσει πρώτος, τον Φεβρουάριο του 1968, η διασκευή όμως του ομοεθνή του Bobby Goldsboro μόλις λίγες μέρες αργότερα θα καταγραφεί στην ιστορία ως η πιο επιτυχημένη. Παρέμεινε στο No.01 της Αμερικής για πέντε εβδομάδες, έγινε χρυσό από τις τρεις πρώτες ξεπερνώντας το ένα εκατ. αντίτυπα, γεγονός που το ανέδειξε ως το ταχύτερο σε πωλήσεις από Αμερικανό καλλιτέχνη. Στην Αγγλία έφτασε στο Νο.02 το 1968, επανακυκλοφόρησε το 1975 καταλαμβάνοντας την ίδια θέση. Ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία Grammy.

Video Url

 

Rolling Stones – Angie (1973)

Όπως δε χρειάστηκαν πολλά μουσικά όργανα για τη δημιουργία του, η ακουστική κιθάρα κλέβει την παράσταση, δε χρειάζονται αντίστοιχα πολλά λόγια για την κλασική επιτυχία του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος, η οποία πέρυσι συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής. Έγινε Νο.01 στην Αμερική, ενώ στον Καναδά και στην Αυστραλία παρέμεινε στην κορυφή για πέντε εβδομάδες. Το λάτρεψαν δισεκατομμύρια καρδιές, στο άκουσμά του κάποιοι ερωτεύονται, άλλοι συγκινούνται. 

Video Url

 

Whitney Houston – Greatest love of all (1985)

Δημιουργήθηκε το 1977 για τη βιογραφική ταινία “The Greatest” με πρωταγωνιστή τον Muhammad Ali, υποδυόταν τον εαυτό του στην αναπαράσταση των γεγονότων που τον έκαναν διάσημο πυγμάχο, τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών και χρυσό Ολυμπιονίκη. Ερμηνευμένο αρχικά από τον George Benson έγινε No.01 στα “Hot Soul Singles” και Νο.24 στο Hot 100 της Αμερικής. 

Η Whitney Houston το «απογείωσε» διασκευάζοντάς το, για το παρθενικό της άλμπουμ με τίτλο το ονοματεπώνυμό της. Αρχικά κυκλοφόρησε ως B-side του “You give good love” το 1985, φτάνοντας ως το Νο.03 στην Αμερική. Λόγω της μεγάλης απήχησης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, η δισκογραφική της εταιρία Arista Records αποφάσισε να το κυκλοφορήσει ως βασικό σινγκλ το 1986. Παρέμεινε στην κορυφή για τρεις εβδομάδες και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία στην Αμερική. Κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Grammy ως η «Ηχογράφηση της χρονιάς», ενώ μέχρι σήμερα έχει γίνει διπλά πλατινένιο ξεπερνώντας τα 2 εκατ. από φυσικές πωλήσεις και streaming. Εκτός από τους υπέροχους στίχους, είναι από τις σημαντικότερες ερμηνείες της όπου αναδεικνύει το μεγάλο εύρος των φωνητικών της δυνατοτήτων. Ήταν 21ενος ετών όταν το ηχογράφησε.

Video Url

 

Chris Isaak – Can’t do a thing (Τo stop me) (1993)

Μετά το ερωτικό τραγούδι μεγατόνων “Wicked game” του 1990, είναι το καλύτερο ατμοσφαιρικό του Αμερικανού τραγουδιστή και συνθέτη. Σε ρόλο ασυγκράτητου ερωτευμένου και ονειροπόλου, με την κιθάρα ανά χείρας έγραψε τη μουσική και το ερμήνευσε το 1993. Ήταν το πρώτο σινγκλ από το χρυσό σε πωλήσεις άλμπουμ στην Αμερική “San Francisco days”, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά.

Video Url

 

Tanita Tikaram – And I think of you - E penso a te (1996) 

Ιταλικής καταγωγής τραγούδι. Ο Lucio Battisti έγραψε τη μουσική ενώ ο Mogol τους στίχους, μέσα σε 19 λεπτά, με τον Bruno Lauzi να το πρωτοτραγουδά το 1970. Ακολούθησαν στη ίδια γλώσσα η Rafaella Cara αλλά και η Mina το 1971, ο συνθέτης του το ερμήνευσε το 1972, η Ornella Vanoni το 1986 και ο Raf το 1993. Η εκτέλεση του Battisti αποδείχτηκε η πιο διαδεδομένη, έγινε χρυσή από φυσικές πωλήσεις και steaming. Το ελληνικό ραδιόφωνο φρόντισε να χαραχτεί στη μνήμη μας και η αγγλόφωνη διασκευή της Βρετανίδας Tanita Tikaram, του 1996.

Video Url

 

Van Morrison – Stranded (2005)

Στην πέμπτη τότε δεκαετία της καριέρας του, ο σπουδαίος Boρειοϊρλανδός τραγουδιστής και μουσικός μας χάρισε ένα ακόμη υπέροχο και ταυτόχρονα λιτό δείγμα της δουλειάς του. Έχοντας ήδη εισαχθεί τόσο στο Rock and Roll Hall of Fame όσο και στο Songwriters Hall of Fame, συμπληρώνοντας τα 60 χρόνια της ζωής του το έγραψε το 2005. Μελαγχολικό αλλά σαγηνευτικό, «ευθύνεται» το σαξόφωνο στην εισαγωγή που έπαιξε ο ίδιος. Ο ήχος της μπαλάντας είναι… κλασικός Morrison.

Video Url

 

Yasmin Levy – Una noche mas (2007)

Ισραηλινής καταγωγής, κόρη Τούρκων μεταναστών, η μουσική της μας ταξιδεύει από την Ισπανία ως τη Μέση Ανατολή, τραγουδώντας με εβραϊκούς και ισπανικούς στίχους για τον έρωτα και την αγάπη. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήρθε το 2007 με το «Μία νύχτα ακόμα», σε δικούς της στίχους, συμμετέχει και στη μουσική. Αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό και έγινε από τους βασικούς λόγους που η Levy επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας για συναυλίες.

Video Url

 

Dany Brillant – Si tu pouvais vivre ta vie (Les regrets) (2014) 

Διάχυτος ο ρομαντικός τόσο στη μελωδία όσο και στο άκουσμα της γαλλικής γλώσσας, μελαγχολικοί οι στίχοι, χαρακτηριστική η ατάκα: “Αν μπορούσες να ζήσεις τη ζωή σου θα έσκιζα τη μοναξιά σου”. Γραμμένο εξ ολοκλήρου από τον καταξιωμένο Γάλλο τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργό, με ρίζες από την Τυνησία, το συμπεριέλαβε στο άλμπουμ “Le dernier romantique” το 2014, φτάνοντας στο No.05 της χώρας του και στο Νο.06 στο Βέλγιο.
 

Video Url

 

Chris Stapleton – Cold (2020)

O Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και παραγωγός πριν καν κλείσει την πρώτη δεκαετία της πορείας του, το ντεμπούτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2015, έχει στο ενεργητικό του 8 βραβεία Grammy από τις 20 συνολικά υποψηφιότητες που απέσπασε μέχρι σήμερα. Ένα από τα νικητήρια είναι για το “Cold” το 2020, «Καλύτερο Κάντρι τραγούδι», που έγινε πλατινένιο στη χώρα του ξεπερνώντας το 1 εκατ. από φυσικές πωλήσεις και streaming.

Video Url

 

Mina – Povero amore (2023)

Τεράστια περσόνα. Είναι αυτή φωνή 83χρονης; Όταν «ανεβαίνει» στις ψηλές νότες… ανατριχίλα. Δεν τρέχει αίμα στις φλέβες της, νότες τρέχουν. Στο μελαγχολικό τραγούδι περιγράφεται μια γυναίκα που αφήνει τον αγαπημένο της να φύγει, τον πλήγωσε και τον έχασε, αφού όσο ήταν μαζί δεν είχε καταλάβει ότι ήταν όλα όσα έψαχνε. Από το πρόσφατο άλμπουμ της “Ti amo come un pazzo” που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο και έγινε Νο.01 στην Ιταλία, σε μορφή βινυλίου, ενώ Νο.04 ως CD. Την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στο σάουντρακ της εξαιρετικής ταινίας “Nuovo Olimpo”. O Louis Armstrong την έχει χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη λευκή τραγουδίστρια στον κόσμο.

Video Url