Είδαν τη θετική πλευρά της ζωής

Υπάρχουν κάποια τραγούδια που είναι ότι πρέπει για μουσικοθεραπεία, μία τονωτική ένεση με νότες. Τους αξίζει να γίνουν μία playlist, αφού με τον χαλαρωτικό ή χορευτικό ρυθμό τους και τους αισιόδοξους στίχους μπορούν να περάσουν στο συνειδητό ή στο υποσυνείδητο μας τη θετική τους αύρα.

 

Συγκεντρώσαμε 12 «θεωρίες» μέσα από 6 δεκαετίες, μία το μήνα να υιοθετήσουμε τη βγάλαμε τη χρονιά! 

 

What a wonderful world – Louis Armstrong (1967)

Οι μελωδικοί τόνοι και οι πρώτες λέξεις της βραχνής αυτής φωνής που λέει «I see tree of green, red roses too», καταλήγοντας «And I think to myself what a wonderful world» είναι τροφή για σκέψη, δυστυχώς ξεχνάμε συχνά το δώρο της ζωής. Κυκλοφόρησε το 1967, τον επόμενο χρόνο έγινε Νο.01 στην Αγγλία, στην Αμερική όμως δεν διακρίθηκε επειδή δεν άρεσε στον πρόεδρο της ABC Records και αποφάσισε να μη το προωθήσει. 21 χρόνια αργότερα, το 1988, ακούστηκε στην ταινία “Good morning Vietnam” με τον Robin Williams, ο ηθοποιός προτάθηκε για Όσκαρ Α Ανδρικού, και έγινε η αφορμή για να επανακυκλοφορήσει στην Αμερική φτάνοντας στο Νο.32. Όλοι οι στίχοι αξίζουν την προσοχή μας, ο ανυπέρβλητος Louis Armstrong μετέδωσε τη θετική του αύρα μέσα από μία από τις πιο τρυφερές του ερμηνείες. 

Video Url

 

Ain’t no mountain high enough – Marvin Gaye & Tammi Terrell (1967)

Το συμβολικό μήνυμα έγινε εμπορική επιτυχία από την Diana Ross το 1970, Νο.01 στην Αμερική και Νο.06 στην Αγγλία. Tο είχε ερμηνεύει αρχικά το 1968 με το υπόλοιπο σχήμα που ανήκε, τις Supremes, μαζί με τους Temptations. Πρωτοτραγουδήθηκε από το αμερικανικό δίδυμο του Marvin Gaye με την Tammi Terrell το 1967, σκαρφαλώνοντας στο Νο.19 της Αμερικής και στο Νο.03 του «Rhythm & Blues Singles». 

Video Url

 

Lovely day – Bill Withers (1977)

O χαρακτηρισμός της μέρας ως “Lovely” ακούγεται τόσες πολλές φορές που μας βάζει στο μυαλό ότι μπορεί και η δική μας να γίνει όμορφη. Ο Αμερικανός τραγουδιστής της σόουλ και της R&B ήταν αυτός που το ερμήνευσε πρώτος το 1977 και το έκανε μεγαλύτερη επιτυχία. To 2021 το περιοδικό Rolling Stone το συμπεριέλαβε στα 500 καλύτερα όλων των εποχών. Αναγνώριση είχε και το 1992 από την εξαιρετική ραπ χορευτική διασκευή των Soul System με τη φωνή της Michelle Visage, επενδύοντας την ταινία “Ο σωματοφύλακας” με τον Kevin Costner και τη Whitney Houston. 

Video Url

 

I will survive – Gloria Gaynor (1978)

Το πιο διαδεδομένο αισιόδοξο μήνυμα στην ιστορία της μουσικής, αν αναλογιστούμε πόσες φορές το έχουμε αναφωνήσει, τραγουδήσει και χορέψει. Παρασυρόμενοι στο ρυθμό του βρήκαμε την ευκαιρία να πούμε δυνατά «Θα επιβιώσω», μόνοι ή με όλη την παρέα, λες και είμασταν σε ομαδική θεραπεία. Είναι τόσο σημαντικό να το λέμε, πόσο μάλλον να το πιστεύουμε. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια λογικά δε φανταζόταν τι θρυλική επιτυχία θα γινόταν, όχι τόσο ότι έγινε Νο.01 στην Αμερική και στην Αγγλία το ‘79, κυκλοφόρησε το ’78, αλλά πόσο διαχρονικό θα αποδεικνυόταν το ντίσκο του άκουσμα.

Video Url

 

I’m still standing – Elton John (1983)

Στην Αγγλία η έκφραση «Θα επιβιώσω» ειπώθηκε με άλλες λέξεις, το νόημα είναι παρεμφερές, «Στέκομαι ακόμα όρθιος». Ο ταλαντούχος τραγουδιστής και μουσικός εύστοχα προσέθεσε και αυτός χορευτικό ρυθμό. Με τον μόνιμο συνεργάτη του στους στίχους Bernie Taupin έγραψε τη μουσική και το ερμήνευσε το 1983, φτάνοντας στο Νο.01 του Καναδά, Νο.04 στην Αγγλία και Νο.12 στην Αμερική, καταφέρνοντας να γίνει δικαιωματικά από τις πιο αξέχαστες επιτυχίες του.  

Video Url

 

Don’t worry, be happy – Bobby McFerrin (1988)

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι το μότο ζωής ενός μποέμ ανθρώπου. Χαρακτηριστικοί οι στίχοι: «Σε κάθε ζωή υπάρχουν δυκολίες, αλλά όταν στεναχωριέσαι το διπλασιάζεις». Είναι το πρώτο τραγούδι a cappella, ερμηνεία χωρίς να συμμετέχουν μουσικά όργανα, που έγινε Νο.01 στην Αμερική το 1988 για δύο εβδομάδες, ενώ στην Αυστραλία για επτά. Μπορεί να είναι one hit wonder, τραγούδι της λίστας καλλιτεχνών που έκαναν μία και μοναδική επιτυχία, έγινε όμως διαχρονικό και μάλιστα βραβευμένο. Κέρδισε δύο Grammy, «Τραγούδι της Χρονιάς», «Ηχογράφηση της Χρονιάς», ενώ ένα ακόμη πήγε στον ερμηνευτή και δημιουργό του για την «Καλύτερη Ανδρική Ποπ εμφάνιση με φωνητικά».  

Video Url

 

Romantic world – Dana Dawson (1990)

Μπορεί η άποψη της Αμερικανίδας τραγουδίστριας να μην «έπιασε τόπο» στη χώρα της, στην Ευρώπη όμως τα κατάφερε καλύτερα φτάνοντας ως το Νο.21. Η Γαλλία ήταν αυτή που το καταξίωσε περισσότερο, με τις 15 εβδομάδες παραμονής του στο Τοπ 10 έγινε χρυσό ξεπερνώντας τα 400.000 αντίτυπα. Ακούστηκε και στη χώρα μας, ως μεσογειακός λαός πιστέψαμε στον ρομαντικό κόσμο, αφού μας κέρδισε το ευχάριστο ποπ άκουσμα του.

Video Url

 

It ain’t over ’til it’s over – Lenny Kravitz (1991)

Η απάντηση στους πεσιμιστές. Οτιδήποτε πιστεύουμε ότι τελειώνει δεν είμαστε προφήτες για να το θεωρούμε δεδομένο. Το 1991 ο Αμερικανός ρόκερ δημιούργησε, έκανε την παραγωγή και ερμήνευσε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του. Είναι βιωματικό, προσπαθούσε να σώσει το γάμο του με την τότε σύζυγό του και μητέρα της τρίχρονης κόρης τους. Αναφέρει τη δύναμη της αγάπης και την αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να ξεπεραστούν οι δύσκολες στιγμές. Ήταν η πρώτη Τοπ 10 επιτυχία στην χώρα του και αυτή που έφτασε πιο ψηλά μέχρι σήμερα, στο Νο.02, ενώ στην Αγγλία στο Νο.11.

Με αφορμή το επερχόμενο άλμπουμ “Blue electric light” στις 15 Μαρτίου του 2024, ο Lenny Kravitz επιστρέψει στην Αθήνα μετά από 16 χρόνια. Θα εμφανιστεί στο Athens Olympic Complex στις 2 Αυγούστου, στα πλαίσια της περιοδείας του “Blue electric light tour 2024”.

Video Url

 

Happy – Lighthouse Family (2001)

Αν αφήσουμε στην άκρη την υπέρμετρα αισιόδοξη ερώτηση «Ποιος είπε ότι δε μπορείς να είσαι ευτυχισμένος κάθε στιγμή;» περνά ουσιαστικά μηνύματα, όπως ρωτώντας τι συνέβη στη ζωή μας, πότε ξεχάσαμε να περνάμε καλά, δίνοντας την απάντηση ότι έχουμε πολλά στο μυαλό μας και πρέπει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο σ’ αυτά που δεν αγοράζονται. Το Βρετανικό ντουέτο «έντυσε» κατάλληλα τη θεωρία του το 2001, έβαλε χορευτικό ρυθμό δημιουργώντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Video Url

 

Survivor – Destiny’s Child (2001)

Μεγάλη υπόθεση η αυτοπεποίθηση. Τρεις γυναικείες φωνές από την Αμερική, η Beyonce και η παρέα της, το 2001 δήλωσαν “I’m a survivor, I’m gonna make it, I will survive” πετυχαίνοντας μία σπουδαία R&B επιτυχία. Έγινε Νο.01 στην Αγγλία, Νο.02 στην Αμερική αλλά κορυφαίο στην κατηγορία “Rhythmic”, Νο.02 επίσης στην Ευρώπη. Το περιοδικό Billboard το κατέταξε στο Νο.40 της λίστας του με τα «100 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών από γυναικείο συγκρότημα», ενώ χάρη σε αυτό οι Destiny’s Child ανταμείφτηκαν με Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη R&B εμφάνιση από ντουέτο ή γκρουπ με φωνητικά».

Video Url

 

The best is yet to come – Michael Buble (2007) 

Αυτή η ατάκα έγινε τίτλος τραγουδιού, ταινίας και βιβλίου. Ως σύνθεση ηχογραφήθηκε το 1959 αλλά κυκλοφόρησε το 1960, από τον Jessie Belvin με την ορχήστρα του Marty Paich. Για την ιστορία, ο γιος του συνθέτη, πιανίστα και παραγωγού, o David Paich, είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ροκ συγκροτήματος Toto. Παρόλο που έγινε γνωστό από τον Frank Sinatra το 1964 υπό την καθοδήγηση του τεράστιου Quincy Jones, έχει συνδεθεί και με τον Toni Bennet, είχε γραφτεί για αυτόν αλλά το ερμήνευε δεύτερος το Φεβρουάριο του 1961, τον ίδιο μήνα και χρονιά που το τραγούδησε και ο Percy Faith με την ορχήστρα του Nelson Reid. Το 2007 ο Καναδός Michael Buble παρουσίασε την πιο ευχάριστη ρυθμικά εκδοχή, υπενθυμίζοντας μας και αυτός με τη σειρά του ότι τα καλύτερα έρχονται εκεί που δεν τα περιμένουμε.

Video Url

 

Happy – Pharrell Williams (2013)

Φτιάχνει τη διάθεση σε χρόνο ντε τε. Είναι τόσο κατευθυντήριο, το λέει ο τίτλος, ο ρυθμός που μας παρασύρει, πόσο μάλλον οι στίχοι: «Χτυπήστε παλαμάκια αν νιώθετε ότι η ευτυχία είναι η αλήθεια. Χωρίς παρεξήγηση, μη χάνετε το χρόνο σας». Εξ ολοκλήρου δημιουργία του επιτυχημένου Αμερικανού ράπερ τραγουδιστή, συνθέτη και παραγωγού το 2013, θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς του 21ου αιώνα. Το γεμάτο ευτυχία τραγούδι κατέκτησε την κορυφή σε 24 χώρες, στην Αμερική έγινε Νο.01 για δέκα εβδομάδες πουλώντας 6.450.000 αντίτυπα, ενώ στην Αγγλία για τέσσερις ξεπερνώντας το 1.500.000. Επένδυσε μουσικά την διπλά υποψήφια για Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων “Despicable me 2” της ίδιας χρονιάς, ένα από αυτά ως το «Καλύτερο Πρωτότυπο Τραγούδι», κέρδισε όμως Grammy το 2015 ως το «Καλύτερο Μουσικό Βίντεο» και δύο ο Pharrell Williams, «Καλύτερη Ποπ σόλο εμφάνιση» και για τη ζωντανή ερμηνεία σε εμφάνιση του.

Video Url

 

Όλοι οι τραγουδιστές, συνθέτες και στιχουργοί αισθάνθηκαν καλά, ελπίζουμε εσείς... καλύτερα!